Till startsidan
Rapportmall bild

Regionplan och budget 2025 med flerårsplan 2026‑2027

Regionplanen är regionfullmäktiges årliga styrande dokument och ett verktyg för att styra mot Region Värmlands vision "Livskvalitet i världsklass". Regionplanen innehåller regionfullmäktiges övergripande, långsiktiga effektmål och planeringsperiodens inriktning för måluppfyllelse, en ekonomisk flerårsplan samt årets budget och budgetfördelning mellan nämnderna. Regionplanen är grunden för planeringen av verksamheten.

Vi tar ansvar för hela Värmland

Vårt Värmland har Sveriges bästa folkhälsa där alla har tillgång till ett rikt kultur- och föreningsliv och varje individ ges möjlighet att bli sitt bästa jag. Vi ska ha en god hälso- och sjukvård som finns där när värmlänningarna behöver den. Vårt Värmland växer, utvecklas och möter framtiden med modigt ledarskap och uppfinningsrikedom. Vi utvecklar innovativ kollektivtrafik som gör resandet lättare.

Budgeten för 2025 läggs när Värmland och Sverige befinner sig i en allvarlig ekonomisk situation. Inflationen har de senaste åren slagit till med full kraft mot ekonomin och vårt samhälle. Det innebär att vi behöver hantera räntehöjningar och ständigt ökande kostnader för mat, läkemedel och pensioner. Därtill så har regionen under lång tid haft ett underskott i hälso- och sjukvården.

Vi möter det allvarliga läget genom att höja skatten för att värna om våra verksamheter i hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken, kulturen och den regionala utvecklingen. Genom en skattehöjning garanterar vi en god grundnivå i värmlänningarnas välfärd och hindrar ytterligare omfattande nedskärningar och besparingar som annars skulle ha en allvarlig påverkan på framför allt hälso- och sjukvården och kollektivtrafiken.

Utmaningarna är flera. I det korta perspektivet har vi ett stort ekonomiskt underskott att hantera. I det längre perspektivet vet vi att arbetskraften kommer krympa, samtidigt som behovet av vård kommer öka. Båda dessa utmaningar behöver hanteras samtidigt och de kräver nya arbetsformer. Det krävs också effektiviseringar och åtgärder för att minska kostnadsutvecklingen och hantera den svåra ekonomiska situationen, på kort och lång sikt.

Tillsammans ger skattehöjningen och beslutade effektiviseringar en realistisk budget som ska följas. Vi månar om regionens verksamheter och om värmlänningarnas livskvalitet. Vi behöver våra tre sjukhus, våra vårdcentraler och kollektivtrafik som fungerar väl i alla Värmlands kommuner. Värmlänningarna ska kunna känna hopp och framtidstro.

Tillgänglig vård i hela Värmland

Vi fokuserar särskilt på tillgänglig vård i hela Värmland. Vårdcentralerna har utmaningar där vi ser att förutsättningarna skiljer sig åt beroende på var man bor i länet. Därför är det av vikt att vi fortsätter arbetet med att lyfta varje vårdcentral utifrån deras förutsättningar. Vårdcentralerna har också en avgörande roll i vårdkedjan, därför har vi sett till att primärvårdens andel av budgeten har ökat och det kommer vi att fortsätta med.

För att ytterligare stärka tillgängligheten behöver vi stärka upp våra digitala tjänster. Det handlar om chattfunktionen på 1177 och digitala vårdbesök på våra vårdcentraler och via vår egen digitala tjänst Vårdcentral Värmland. De digitala verktygen är viktiga komplement till primärvården.

Psykiatrin är ett prioriterat område. Idag är väntetiderna inom psykiatrin alldeles för långa, det är inte okej. Vi fortsätter stärka området och det arbete som nu pågår inom psykiatrin ska minska köer och ge en bättre tillgänglighet för värmlänningarna.

Kraftsamling för barn och unga

Barn och ungas psykiska hälsa är starkt prioriterat. Vi behöver samla samhällets resurser och stor kraft behöver läggas på förebyggande åtgärder så att vi ger Värmlands barn och unga bra förutsättningar. Möjlighet till god utbildning, kultur och idrottsliv är viktiga delar i kraftsamlingen för barn och unga. För att lyckas krävs en god samverkan mellan region, kommuner och civilsamhälle.

Hela Värmland ska utvecklas

I vårt Värmland ska man kunna bo och leva i hela länet med tillgång till arbetstillfällen. Värmland är ett fantastiskt län med stor potential där vi genom ett starkt näringsliv lägger grunden till en stark välfärd.

Vi värdesätter kulturens betydelse för regionens utveckling, demokratin och värmlänningarna. För framtida generationer måste takten i klimatomställningen öka, vilket också ger stora möjligheter till innovationer, jobb och hållbar tillväxt. En viktig del av klimatomställningen är att öka det hållbara resandet, därför fortsätter vi utveckla innovativ kollektivtrafik som gör resandet lättare.

Personalen är vår viktigaste resurs

Vi jobbar för en hållbar personalpolitik i samverkan med medarbetare, fackliga organisationer och ledare. Det handlar exempelvis om konkurrenskraftiga löner, stärkt ledarskap, medarbetarinflytande och kompetensutveckling. Ett särskilt fokus under året blir att stärka arbetsmiljön, framför allt på de arbetsplatserna med högst sjuktal. Genom att arbeta demokratiskt, brett och gemensamt mot ett Värmland med livskvalitet i världsklass kommer vi att lösa våra utmaningar.

Åsa Johansson, Socialdemokraterna

Erik Evestam, Centerpartiet

Elisabeth Björk, Vänsterpartiet

Sammanfattning

Regionplanen är regionfullmäktiges årliga styrande dokument och ett verktyg för att styra mot Region Värmlands vision "Livskvalitet i världsklass". Regionplanen innehåller regionfullmäktiges övergripande effektmål för mandatperioden, årets resultatbudget, fördelning av nämndernas nettokostnadsramar och en ekonomisk flerårsplan.

Regionfullmäktiges effektmål är:

  • Trygga och nöjda invånare
  • Attraktivt och hållbart Värmland
  • God, jämlik och jämställd hälsa
  • Hållbar organisation

Under effektmålet Hållbar organisation ska alla nämnder ha med ett antal regiongemensamma resultatmål, till exempel mål om en ekonomi i balans. Det är av största vikt att under planeringsperioden 2025-2027 komma tillbaka till en ekonomi i balans. Det var det högst prioriterade målet 2024 och fortsätter att vara det även under 2025.

Region Värmlands verksamheter står inför en ekonomisk utmaning 2025 då 2024 års prognos för verksamhetens nettokostnader visar ett kraftigt underskott mot den fastställda nettokostnadsramen. Samtidigt innebär den tidigare höga kostnadsutvecklingen i samhället att verksamheternas utrymme för att bedriva verksamhet varaktigt har minskat eftersom intäkterna inte har utvecklats i samma takt.

Trots att det samhällsekonomiska läget ser bättre ut de kommande åren har inflationen satt sina spår på ekonomin. Inflationen har bland annat urholkat det reala skatteunderlaget, vilket betyder att köpkraften är lägre än före inflationsuppgången. Till följd av detta har Region Värmland infört flera besparingsåtgärder samt inlett ett omställningsarbete som ska genomföras under 2024 och 2025, och förväntas ha en bestående kostnadssänkande effekt.

Det kärva ekonomiska läget efter åren med hög inflation tillsammans med den svagare arbetsmarknaden ger begränsat utrymme för uppräkning av nämndernas budgetramar om skattesatsen lämnas oförändrad. För att ge nämnderna rimliga förutsättningar att bedriva sin verksamhet inom beslutade nettokostnadsramar höjs därför skattesatsen med 60 öre per skattekrona. Trots det är det ekonomiska trycket fortsatt högt och alla kostnadsökningar ska inrymmas inom beslutade nettokostnadsramar. Regionstyrelsen har gett nämnderna i uppdrag att ta fram möjligheter att frigöra medel genom omprioriteringar i verksamheten. Aktiviteter, utvecklingsarbete, satsningar och investeringar som tydligt styr mot Region Värmlands vision och mål ska prioriteras.

De förväntade skatteintäkterna utgår från en regional skatt på 12,28 öre per skattekrona.

Region Värmlands uppdrag, vision, värdegrund och styrmodell

Uppdrag

Region Värmland ansvarar för hälso- och sjukvård inklusive tandvård, regional utveckling, kollektivtrafik, kultur och bildning i vårt län.

Vision

Styrningen av Region Värmland utgår från visionen: "Livskvalitet i världsklass". Visionen innebär att regionen ska bidra till trygghet, välfärd och livskvalitet för alla i Värmland.

Region Värmlands vision

Värdegrund

Vår värdegrund ”För alla i Värmland” förenar oss som arbetar inom Region Värmland. Den är gemensam för alla verksamheter och anger riktningen mot vår vision. Den vägleder oss i vardagen och ger riktlinjer för vårt beteende och våra beslut. Vi är till för att alla i Värmland ska må bra och för att vår region ska vara attraktiv och konkurrenskraftig.

Region Värmlands värdegrund

Styrmodell

I Region Värmland arbetar vi efter en planeringsorienterad styrmodell som bygger på ramstyrning och målstyrning. Den valda styrmodellen ska stödja oss i att upprätthålla kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning, det vill säga att verksamheten ska bedrivas kostnadseffektivt och ändamålsenligt.

Ramstyrning

Ramstyrning innebär att budgetramar successivt fördelas nedåt i organisationen, vilket skapar förutsättningar för gemensamt ansvar för att budgeterat resultat uppnås. Det ekonomiska resultatet följs upp på varje organisatorisk nivå genom avvikelser mot tilldelad budgetram.

Målstyrning

Målstyrning innebär att övergripande mål successivt bryts ner i organisationen, vilket skapar förutsättningar för att säkerställa att verksamheterna gör rätt saker för att vi tillsammans ska nå vår vision. Måluppfyllelsen följs upp på respektive organisatoriska nivå utifrån fastställda bedömningskriterier.

Vad styr Region Värmlands verksamhet?

Formerna för Region Värmlands verksamhet regleras ytterst av lagar som regeringsformen, kommunallagen och förvaltningslagen. Härutöver finns verksamhetsspecifika lagar och förordningar, exempelvis hälso- och sjukvårdslagen, patientsäkerhetslagen och lag om kollektivtrafik, som reglerar arbetet för de olika verksamheterna.

Utöver lagstiftningen finns dels olika former av överenskommelser regionen anslutit sig till, dels Region Värmlands, ibland obligatoriska, strategiska styrdokument. Tillkommer gör arbetsordningar, reglementen och delegationsförteckningar som styr vem som gör vad i organisationen. Styrande dokument behövs för att implementera regelverk, politiska beslut och överenskomna arbetsmetoder.

Nedan följer exempel ur det ramverk som styr Region Värmlands verksamhet. För en mer komplett lista hänvisas till regionens webbplats.

Styrande dokument

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna

Förklaringen definierar vilka de grundläggande mänskliga rättigheterna är. Alla är berättigade till dessa absoluta rättigheter, utan åtskillnad av något slag.

FN:s konvention om barnets rättigheter

Alla barn ska ha samma rättigheter och lika värde och barnets bästa ska alltid beaktas i beslut som rör barn. Blev svensk lag år 2020. Arbete med att ta fram en ny handlingsplan för hur lagen ska följas pågår och kommer att färdigställas under 2024. (SFS 2018:1197)

Hur Region Värmland arbetar med barnets rättigheter (Vårdgivarwebben)

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen förtydligar vad som krävs för att personer med funktionsnedsättning fullt ut ska få sina rättigheter uppfyllda som alla andra. Trädde i kraft i Sverige år 2009.

Agenda 2030

FN:s resolution ”Att förändra vår värld: Agenda 2030 för hållbar utveckling” innehåller 17 globala mål som syftar till att skapa hållbar utveckling inom de tre dimensionerna: Ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Region Värmland har tagit fram en gemensam definition av vad hållbarhet innebär för oss och hur den ska genomsyra organisationens arbete.

All planering i Region Värmland ska utgå från Agenda 2030

Lag om regionalt utvecklingsansvar

Insatser för att skapa en hållbar regional tillväxt och utveckling regleras i lag. Region Värmland ansvarar för att utarbeta och fastställa en strategi för vårt läns utveckling (Värmlandsstrategin 2040) och samordna insatser för genomförandet av strategin. Region Värmland ansvarar vidare för att upprätta och fastställa en länsplan för regional transportinfrastruktur. (SFS 2010:630)

Värmlandsstrategin 2040

På uppdrag av regeringen tar alla regioner fram en regional utvecklingsstrategi. Värmlandsstrategin 2040 ger en bild över länets styrkor och utmaningar och lyfter prioriterade områden att kraftsamla kring för en hållbar väg framåt. Strategins vision är ”Ett hållbart Värmland som förändrar världen”. Agenda 2030 är integrerad i Värmlandsstrategins insatsområden och mål.

varmlandsstrategin.se

Den europeiska deklarationen om jämställdhet, CEMR

Region Värmland har undertecknat den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män. CEMR-deklarationen vilar på samma grundläggande princip att jämställdhet är en grundläggande rättighet som Agenda 2030. Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att uppnå ett jämställt samhälle.

Region Värmland har förbundit sig att handla enligt CEMR-deklarationen (Vårdgivarwebben)

Reglemente för god ekonomisk hushållning

Alla regioner ska enligt kommunallagen ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet. I regionplanen fastställs vilka finansiella och verksamhetsmässiga mål som anses viktiga för att bidra till god ekonomisk hushållning och hur dessa ska följas upp.

Reglemente för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv (pdf) Pdf, 170 kB.

Personalpolitisk plan

Den personalpolitiska planen är en del av Region Värmlands personalpolitiska program och ska bidra till samsyn och styrning av personalområdet. Planen innehåller övergripande mål och långsiktiga strategier inom prioriterade personalområden.

Personalpolitiskt plan 2023-2027

Miljöplan

Region Värmlands interna miljöarbete utgår till stor del från regionens miljöplan, som har fokus på att minska vår organisations miljöpåverkan. Miljöplanen innehåller både mål som ska nås på kort sikt och långsiktiga målsättningar som anger riktningen för var vi bör befinna oss i framtiden.

Regionens miljöarbete och miljöplan

Folkhälsostrategisk plan

Region Värmlands folkhälsostrategiska plan tydliggör Region Värmlands folkhälsouppdrag och vilka insatsområden som är viktiga. Det långsiktiga målet i planen är God, jämlik och jämställd hälsa. Den folkhälsostrategiska planen ska fungera som inspiration och vägledning för systematiskt och långsiktigt folkhälsoarbete.

Folkhälsostrategisk plan

Regionplan

Regionplanen är regionfullmäktiges årliga styrande dokument och ett verktyg för att styra mot Region Värmlands vision "Livskvalitet i världsklass". Regionplanen innehåller fullmäktiges övergripande effektmål för mandatperioden, årets resultatbudget, fördelning av nämndernas nettokostnadsramar och en ekonomisk flerårsplan.

Region Värmlands organisation

Politisk organisation

Region Värmland är en politiskt styrd organisation. Det politiska arbetet inom Region Värmland är organiserat inom ett antal politiska organ, där regionfullmäktige är det högsta beslutande organet. Under mandatperioden 2022-2026 har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet med tillsammans 42 av de 81 mandaten i regionfullmäktige bildat ett majoritetsstyre. Region Värmland har nio nämnder. Två av nämnderna, hjälpmedelsnämnden och kost- och servicenämnden, styrs gemensamt med vissa av länets kommuner.

Så styrs Region Värmland

Den politiska strukturen i ett flödesschema.Förstora bilden

Organisationskarta politisk organisation. Klicka på bilden för att se den i större format.

Förvaltning

Regionens verksamheter är organiserade i en sammanhållen förvaltning, med fyra förvaltningsområden och ett regionledningskontor. Förvaltningen leds av regiondirektören, som bland annat har till uppdrag att svara för verkställigheten av politiska beslut och utveckla verksamheterna i linje med de mål som beslutats i planer och andra beslutsdokument.

Region Värmlands organisation

Organisationskarta över Region Värmlands förvaltningar.Förstora bilden

Organisationskarta förvaltning. Klicka på bilden för att se den i större format.

Planering och uppföljning

Planering

Region Värmlands årliga planeringsprocess inleds med att regionstyrelsen beslutar om ett planeringsdirektiv. Planeringsdirektivet anger vad nämnderna har att förhålla sig till och innehåller en preliminär ekonomisk ramfördelning och regionstyrelsens förslag på övergripande effektmål. I nämndernas svar på planeringsdirektivet tar nämnderna beslut om sina resultatmål, som ska bidra till att effektmålen nås.

Regionplanen är regionfullmäktiges årliga styrande dokument och innehåller regionfullmäktiges övergripande effektmål för mandatperioden, årets resultatbudget, fördelning av nämndernas nettokostnadsramar och en ekonomisk flerårsplan. Regionplanen utgör grunden för den fortsatta planeringen av verksamheten. Det är regionstyrelsen som upprättar ett förslag till regionfullmäktige. Regionplan och budget behandlas av regionfullmäktige vid sammanträde i juni 2024. Beslutet kan revideras av regionfullmäktige vid sammanträde i december 2024.

Verksamhetsplanering sker på alla organisatoriska nivåer i Region Värmland och verksamhetsplaner och detaljbudgetar förankras uppåt i organisationen. Förvaltningsområdenas verksamhetsplan informeras om i respektive nämnd, som också tar beslut om intern budgetfördelning på en övergripande nivå. När detta sker är upp till varje nämnd, men det ska vara klart innan utgången av 2024.

Uppföljning

Nämnderna följer upp verksamheterna genom månadsrapporter, delårsrapport och årsredovisning. Regionstyrelsen lämnar en samlad delårsrapport till regionfullmäktige efter augusti månad. Region Värmlands delårsrapport innehåller prognoser för det ekonomiska helårsutfallet och för måluppfyllelsen av regionfullmäktiges effektmål. Delårsrapporten behandlas av fullmäktige vid sammanträde i oktober 2025. Regionstyrelsen lämnar efter årets slut en samlad årsredovisning till regionfullmäktige. Region Värmlands årsredovisning innehåller det ekonomiska utfallet och en bedömning av måluppfyllelsen. Årsredovisningen behandlas av fullmäktige vid sammanträde i april 2026.

Bedömningen av det ekonomiska utfallet baseras på avvikelse från tilldelad nettokostnadsram. Det samlade finansiella resultatet bedöms utifrån kort- och långsiktiga finansiella mål.

Bedömning av måluppfyllelse baseras på olika, för målet relevanta underlag. Till exempel och utan inbördes rangordning:

  • Bidrag till måluppfyllelse från nedbrutna mål på underliggande organisatoriska nivåer.
  • Redovisning av aktiviteter och insatser.
  • Indikatorernas utfall jämfört med önskad riktning eller fastställt målvärde.
  • Påverkan från externa faktorer och eventuella justeringar i uppdrag.
  • Kompletterande material, exempelvis nationella uppföljningar och uppföljningar av regionens andra styrande dokument.

För att bedöma om Region Värmland uppfyller kommunallagens krav på god ekonomisk hushållning, det vill säga att verksamheten långsiktigt bedrivs kostnadseffektivt och ändamålsenligt, ställs årets resursutnyttjande mot verksamhetens övergripande måluppfyllelse. Bedömningen redovisas i årsredovisningen.

I uppföljningarna syns resultat och effekter och det blir tydligt vilka områden som behöver utvecklas och prioriteras i kommande planeringsprocesser.

Intern kontroll

Region Värmlands process för intern kontroll är ett stöd för regionstyrelsen och nämnderna i styrningen av verksamheterna och ett hjälpmedel att nå de uppsatta målen. Regionstyrelsen fastställer årligen regionövergripande kontrollmoment. Varje nämnd gör riskanalyser och fastställer internkontrollplaner för sina respektive ansvarsområden. Nämndernas internkontrollplaner skickas till regionstyrelsen som en del i styrelsens uppsiktsplikt.

Reglemente för intern kontroll (pdf) Pdf, 106 kB.

Planeringsförutsättningar

Trots att det samhällsekonomiska läget ser bättre ut de kommande åren har inflationen satt sina spår på ekonomin.

Inflationen har bland annat urholkat det reala skatteunderlaget, vilket betyder att köpkraften är lägre än före inflationsuppgången. Till följd av detta har Region Värmland infört flera besparingsåtgärder samt inlett ett omställningsarbete som ska genomföras under 2024 och 2025, och förväntas ha en bestående kostnadssänkande effekt. Det är av största vikt att under planeringsperioden 2025-2027 komma tillbaka till en ekonomi i balans. Det var det högst prioriterade målet 2024 och fortsätter att vara det även under 2025.

Den höga inflationen under de senaste åren har inneburit stora ekonomiska utmaningar, inte minst för Sveriges offentliga sektor, med stora kostnadsökningar på allt från pensionskostnader till bränslepriser och räntehöjningar. Inför 2025 förväntas Sverige vara tillbaka till ett normalt inflationsläge vilket väntas innebära att det ekonomiska trycket på regionerna lättar något, framför allt genom kraftigt sänkta pensionskostnader när inflationen normaliseras.

En annan viktig planeringsförutsättning är befolkningsutvecklingen. I Statistikmyndigheten SCB:s senaste befolkningsframskrivning nedreviderades 2024 års framskrivning med mer än en halvering. Den stora minskningen gäller barn och unga, medan personer över 80 år beräknas stå för nästan hela befolkningsökningen under den kommande tioårsperioden. Detta innebär inte att vi enbart blir färre personer på arbetsmarknaden som ska ta hand om fler, utan även att färre personer bidrar till skatteunderlaget som finansierar stora delar av Region Värmlands ekonomi. För att kunna möta värmlänningarnas framtida behov av regionens tjänster behöver vi fortsatt arbeta med utvecklingen av nya arbetssätt, intensifiera digitaliseringen och effektivisera våra processer. Vi behöver också fortsätta satsningen på att vara en attraktiv arbetsgivare för både befintliga och nya medarbetare, det blir ännu viktigare i tider av omställning och besparingsåtgärder.

Det kärva ekonomiska läget efter åren med hög inflation tillsammans med den svagare arbetsmarknaden ger begränsat utrymme för uppräkning av nämndernas budgetramar. Alla kostnadsökningar ska inrymmas inom beslutade nettokostnadsramar. Regionstyrelsen har gett nämnderna i uppdrag att ta fram möjligheter att frigöra medel genom omprioriteringar i verksamheten. Aktiviteter, utvecklingsarbete, satsningar och investeringar som tydligt styr mot Region Värmlands vision och mål ska prioriteras.

En annan faktor som kommer att påverka både Region Värmlands ekonomi och verksamhet under många år framöver är beslutet att bygga om Centralsjukhuset i Karlstad för mötet med dagens och morgondagens patient, för effektiva arbetssätt och en hållbar hälso- och sjukvård.

Regionfullmäktiges effektmål

För att genom trygghet, välfärd och livskvalitet för alla i Värmland styra Region Värmland mot visionen ”Livskvalitet i världsklass” tar regionfullmäktige varje mandatperiod beslut om långsiktiga och övergripande effektmål.

Regionfullmäktiges effektmål är:

  • Trygga och nöjda invånare
  • Attraktivt och hållbart Värmland
  • God, jämlik och jämställd hälsa
  • Hållbar organisation

Alla nämnder ska, var och en på sitt sätt, medverka till att effektmålen nås. Nämnderna bryter därför ner effektmålen till resultatmål anpassade till den egna verksamheten. Resultatmålen ligger i sin tur till grund för den fortsatta verksamhets- och aktivitetsplaneringen inom förvaltningen. Varje nämnd beslutar själva om sina resultatmål och bedömningsgrunder för måluppfyllelse. Nämndernas resultatmål hämtas företrädesvis ur redan beslutade styrdokument.

Under effektmålet Hållbar organisation ska alla nämnder ha med ett antal regiongemensamma resultatmål, till exempel mål om en ekonomi i balans. Det är av största vikt att under planeringsperioden 2025-2027 komma tillbaka till en ekonomi i balans. Det var det högst prioriterade målet 2024 och fortsätter vara det även under 2025.

Effektmål: Trygga och nöjda invånare

Region Värmland arbetar för att invånarna ska leva ett gott liv, må bra, vara trygga och känna sig nöjda. Tillgången och närheten till natur är en viktig del av Värmland och vi ska fortsätta att utveckla attraktiva platser för rekreation, njutning, upplevelser där alla kan hitta något som passar en. Alla ska ha möjlighet att uppleva, delta i och utöva olika former av kulturuttryck. Ett brett och inkluderande kulturutbud av hög kvalitet ska erbjudas. Civilsamhället med föreningslivet, idrottsrörelsen och folkbildningen är viktiga delar i ett Värmland som utvecklas och som håller ihop. Genom en kraftsamling för barn och unga i samverkan med andra aktörer skapar vi bättre förutsättningar för en mer jämlik och jämställd framtid.

Kollektivtrafiken i länet ska erbjuda resor som underlättar människors liv och ska planeras så att den är så tillgänglig som möjligt. Kollektivtrafiken knyter samman stad och land och är en viktig del för att göra det möjligt för värmländska invånare att välja ett hållbart resande. Samverkan genom olika nätverk, nationella och internationella, samt relationen till Norge är andra viktiga instrument som möjliggör en positiv utveckling för värmlänningarna. Det ska finnas en god och tillgänglig vård med hög kvalitet för de som vistas i länet.

Indikatorer för trygga och nöjda invånare.

Indikator

Bedömningsgrund

Redovisning

Källa

Andel i befolkningen som har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården i sin helhet.

Ökande

År

Hälso- och sjukvårdsbarometern

Andel av allmänheten som instämmer i påståendet Det känns tryggt att resa med kollektivtrafiken i Värmland.

Ökande

År

Kollektivtrafikbarometern

Bidrar till de globala målen i Agenda 2030

Globala mål 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 och 16.
  • Mål 3: God hälsa och välbefinnande
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Mål10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 11: Hållbara städer och samhällen
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Effektmål: Attraktivt och hållbart Värmland

I Värmland ska man kunna bo och leva i hela länet med tillgång till bra arbetstillfällen och goda kommunikationer. Ett aktivt arbete för att förbättra infrastrukturen i Värmland med bättre vägar, järnvägar och bredband är därför en viktig uppgift vi har. Region Värmland ska också vara drivande i arbetet för att säkra det framtida behovet av elkapacitet.

Region Värmland ska bedriva ett samordnat, inkluderande regionalt utvecklingsarbete i samarbete med andra aktörer. Värmlands näringsliv behöver vara konkurrenskraftigt på en global marknad, och för att lyckas med det behövs ett aktivt arbete med företagens villkor och kompetensförsörjning. Näringslivet är också viktigt för att utveckla framtidens välfärdstjänster.

Vi kan som region bidra till att höja utbildningsnivån såväl genom regionens egna folkhögskolor samt i samverkan med kommunerna och näringsliv. I kraftsamlingen för barn och unga prioriteras satsningar, som görs tillsammans med kommunerna, för att få unga att fullfölja sina studier i grund- och gymnasieskolan så de står väl rustade för arbetsmarknaden och ett hållbart arbetsliv.

För en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar tillväxt i länet behöver hållbarhet genomsyra små och stora beslut. Vi ska ta rollen som samhällsaktör och vara aktiva i att leda arbetet i Värmland och medverka till att värmländska aktörer gör sin del för minskad klimatpåverkan. Kollektivtrafiken har en viktig roll i att minska klimatpåverkan i Värmland. Framtidens kollektivtrafik skapas nu och Värmland är och ska vara föregångare gällande dynamisk och innovativ kollektivtrafik.

Klyftorna i samhället ökar, i nationella jämförelser ser vi att Värmland ligger efter, och därför är ett kraftfullt arbete för ökad jämställdhet och minskad ojämlikhet av särskild vikt för vårt län. För att stärka den regionala utvecklingen behöver vi utveckla folkhälsoarbetet då vi ser att det finns tydliga synergieffekter mellan dessa områden. En välmående befolkning är avgörande för Värmlands utveckling.

En hållbar regional utveckling med fler och framgångsrika företag, nya jobbmöjligheter, förbättrade kommunikationer och ett rikt kulturliv skapar bättre möjligheter att finansiera och utveckla välfärden.

Indikatorer för attraktivt och hållbart Värmland.

Indikator

Bedömningsgrund

Redovisning

Källa

Inrikes flyttnetto

Ökande

År

SCB

Andelen studerande på Region Värmlands folkhögskolor som når sina behörigheter eller studiemål.

Ökande

År

Schoolsoft, SCB

Inköpsandel närproducerade livsmedel

Ökande

År

Egen uppföljning

Bidrar till de globala målen i Agenda 2030

Globala mål 3,4,5,7,8,9,10,11,13 och 17.
  • Mål 3: God hälsa och välbefinnande
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 7: Hållbar energi för alla
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Mål 10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 11: Hållbara städer och samhällen
  • Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
  • Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap

Effektmål: God, jämlik och jämställd hälsa

Region Värmland ska erbjuda en tillgänglig, och jämlik hälso- och sjukvård samt tandvård som utgår från patientens behov som ges på lika villkor. Detta ska ske i samarbete med andra aktörer som arbetar inom – och utanför – länet.

Omställningen till god och nära vård behöver intensifieras, där har vårdcentralerna en avgörande roll. Vårdcentralernas förutsättningar skiljer sig åt i länet. Varje vårdcentral ska utvecklas och stärkas utifrån sina egna förutsättningar. Psykiatrisk kompetens ska finnas på alla vårdcentralerna.

Den digitala vården är ett viktigt komplement till att utveckla och stärka primärvården. De digitala vårdmötena ska därför bli fler och Vårdcentral Värmland ska stärkas. En viktig del av vårdkedjan är att komma fram till 1177 för råd och hjälp eller att slussas vidare till rätt vårdnivå.

Vi ska uppnå en vårdmiljö som är säker och hållbar över tid. Det behöver finnas en större flexibilitet för att kunna skala upp antalet vårdplatser och för att kunna korta köer i vården. Personalen är nyckeln och för att kunna uppnå rätt bemanning krävs en modern och långsiktig arbetsgivarpolitik.

Folkhälsoarbetet som ska ske i nära samverkan med kommunerna och idéburen sektor behöver prioriteras och ta tydligt avstamp i de hälsoklyftor vi har för att vi ska uppnå resultat med målet om en mer jämlik folkhälsa. Som region har vi ett stort ansvar att tillsammans med kommunerna och idéburen sektor skapa goda förutsättningar för barn och unga att leva ett friskt liv som ger de unga framtidstro.

Indikatorer för god, jämlik och jämställd hälsa.

Indikator

Bedömningsgrund

Redovisning

Källa

Andel medicinska bedömningar i primärvård inom tre dagar.

Ökande

Delår

Väntetider i vården

Andel i befolkningen som uppfattar att vård ges på lika villkor.

Ökande

År

Hälso- och sjukvårdsbarometern

Antal uthämtade antibiotikarecept i Värmland.

Högst 250 recept per 1000 invånare

År

Folkhälsomyndigheten, Vården i siffror

Bidrar till de globala målen i Agenda 2030

Globala mål 4,5,6,7,8,10, 12, 13 och 16.
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla
  • Mål 7: Hållbar energi för alla
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
  • Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Effektmål: Hållbar organisation

Hållbarhet har tre perspektiv. Ekonomisk hållbarhet, social hållbarhet och miljömässig hållbarhet. Alla tre perspektiven är lika viktiga samt innebär utmaningar och krav på förändringar. Under 2025 är den ekonomiska hållbarheten prioriterad.

Region Värmland har mål om en ekonomi i balans vilket innebär att verksamheten bedrivs med god ekonomisk hushållning, kostnadskontroll och en långsiktig ekonomisk hållbarhet. Begreppet god ekonomisk hushållning regleras i kommunallagen och syftet är att förhindra att finansiering av dagens välfärd skjuts till kommande generationer.

Inom Region Värmlands organisation är den sociala hållbarheten nära sammankopplad med arbetsliv och personalfrågor. Region Värmland ska vara en attraktiv arbetsplats på en föränderlig arbetsmarknad med hård konkurrens om medarbetarna. Region Värmland ska erbjuda ett hållbart arbetsliv som kännetecknas av gott ledar- och medarbetarskap, god arbetsmiljö med ökat fokus på hälsofrämjande aspekter, enhetlig arbetsgivarpolitik och möjlighet till kompetensutveckling. Ett aktivt arbete för ökad jämställdhet är en del i arbetet för en mer hållbar organisation. Medarbetarnas inflytande och möjlighet att vara med och utveckla verksamheten i det omställningsarbete som pågår är också en viktig del av det hållbara arbetslivet och den hållbara organisationen. Samverkan med fackliga organisationer och ledare är också viktiga delar i det.

Region Värmland behöver leda arbetet i omställningen till ett miljömässigt hållbart samhälle. Vi är som aktör en stor inköpare av livsmedel, material, energi och transporter. Region Värmland är därmed en viktig aktör vars vägval påverkar inte bara miljön direkt – utan även indirekt via de signaler som våra val sänder. En viktig del av arbetet är att föregå med gott exempel och minska klimatavtrycket i vår egen organisation för att stärka hållbarhetsarbetet inom ramen för Agenda 2030, ett sätt att göra det är att utveckla arbetet med cirkulär ekonomi. Denna omställning innebär också många möjligheter att stärka den regionala utvecklingen då de hållbara valen till betydande del kan utvecklas och produceras i Värmland. Miljö och tillväxt behöver därför samverka.

Indikatorer för hållbar organisation.

Indikator

Bedömningsgrund

Redovisning

Källa

Nettokostnad mot budget

Beslutad nettokostnadsram

Delår

Raindance

Nettokostnadernas andel av skatteintäkter och generella statsbidrag.

96,5 %

År

Raindance

Soliditet

Ökande

År

Raindance

Hållbart medarbetarengagemang (HME) – totalindex

Ökande

År

Medarbetar- och säkerhetskulturenkät

Sjukfrånvarokvot

Minskande (långsiktigt mål 5 %)

Delår

Heroma

Mängd köpt energi/kvm och år

Minskande

År

Egen uppföljning

Materialåtervinningsgrad

Ökande

År

Egen uppföljning

Bidrar till de globala målen i Agenda 2030

Globala mål 4,5,6,7,8,10, 12, 13 och 16.
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla
  • Mål 7: Hållbar energi för alla
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
  • Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Budget och ekonomisk flerårsplan

Region Värmlands verksamhet ska bedrivas med god ekonomisk hushållning, kostnadskontroll och långsiktig ekonomisk hållbarhet. Regionfullmäktige fastställer inför varje nytt kalenderår årets resultatbudget, nämndernas nettokostnadsramar och en plan för ekonomin för de följande två åren.

Efter några ekonomiskt utmanande år då hög inflation har medfört stora kostnadsökningar och räntehöjningar verkar inflationen vara på väg att stabiliseras runt inflationsmålet. Efterverkningarna av inflationen och räntehöjningarna märks dock fortfarande i form av varaktigt högre kostnadsnivåer och en svagare arbetsmarknad. Det innebär att Region Värmlands ekonomiska handlingsutrymme är begränsat även den kommande planeringsperioden, inte minst för att det ekonomiska resultatet för de två föregående åren har uppvisat underskott som måste återställas.

För att klara återställning av tidigare års underskott och samtidigt bygga upp ett tillräckligt ekonomiskt utrymme för pågående och kommande investeringar behöver de årliga resultatkraven återgå till målet två procent, i enlighet med vad som är beslutat i reglementet för god ekonomisk hushållning. Det innebär i sin tur ett fortsatt krav på effektiviseringar och kostnadsreduktioner i verksamheterna, vilket är en utmaning med tanke på att helårsprognosen efter april för verksamhetens nettokostnader 2024 visar ett kraftigt underskott mot nettokostnadsramen. För att det ska vara möjligt att nå årets beslutade resultat 2025 krävs att 2024 års omställning ger full och bestående effekt, och för att under 2026-2027 kunna återgå till ett mål om två procents överskott måste ytterligare kostnadssänkande åtgärder vidtas i nämndernas verksamheter.

För att ge nämnderna rimliga förutsättningar att bedriva sin verksamhet inom beslutade nettokostnadsramar höjs därför skattesatsen med 60 öre per skattekrona.

Resultatbudget 2025 och ekonomisk flerårsplan 2026-2027

Resultatbudgeten visar hur Region Värmlands övergripande budgetposter fördelas. Verksamhetens nettokostnadsram utgör Region Värmlands utrymme för att bedriva verksamhet. Nettokostnadsramen är uppbyggd av verksamhetens direkta intäkter minus direkta kostnader och avskrivningar. Hur mycket pengar som kan avsättas till verksamhetens nettokostnadsram grundas på skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningsbidrag. I årets budgeterade resultat ingår även de finansiella posterna. För att sträva mot en långsiktighet i planeringen beslutas en ekonomisk flerårsplan tillsammans med årets resultatbudget.

Regionfullmäktige fastställer budgetramen för verksamhetens nettokostnader 2025 till 11 960 miljoner kronor, motsvarande 96,5 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningsbidrag.

Den fastställda budgetramen för verksamhetens nettokostnader innebär en ökning med 674 miljoner kronor jämfört med 2024 vilket beror på att skatteintäkterna ökar både på grund av allmän uppräkning men främst på grund av skattehöjning med 60 öre per skattekrona. Det innebär att nettokostnadsramen ökar jämfört med den flerårsplan som beslutades i Regionplan 2024. Skattehöjningen görs mot bakgrund av: nödvändigheten att återgå till det långsiktiga målet om god ekonomisk hushållning, två procent överskott av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningsbidrag; kravet på återställning av tidigare års underskott; behovet att bygga upp ekonomiska förutsättningar för pågående och kommande investeringar. Den fastställda nettokostnadsramen förutsätter att full kostnadssänkande effekt, 500 miljoner kronor, nås av den beslutade omställningen 2024. Under flerårsplanen 2026-2027 krävs att omställningens effekt är bestående, samtidigt som ytterligare kostnadssänkande åtgärder krävs.

Regionfullmäktige fastställer årets resultat 2025 till 156 miljoner kronor, motsvarande 1,3 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningsbidrag.


Resultatbudget

Resultatbudget (miljoner kronor)

2025

2026

2027

Verksamhetens intäkter

2 200

2 230

2 260

Verksamhetens kostnader

-13 760

-14 106

-14 397

Avskrivningar

-400

-420

-450

Verksamhetens nettokostnader

-11 960

-12 296

-12 587

Skatteintäkter

8 698

8 998

9 302

Generella statsbidrag och utjämning

3 692

3 729

3 774

Verksamhetens resultat

430

431

489

Finansiella intäkter

4

4

4

Finansiella kostnader

-278

-175

-223

Årets resultat

156

260

270


Likviditetspåverkan och kassaflöde

Resultatets likviditetspåverkan likställs med kassaflöde från den löpande verksamheten. Kassaflöde från den löpande verksamheten ska täcka investeringar, projekt Nya CSK samt placering av pensionsmedel. Därutöver kommer upplåning ske med maximalt 60 procent av den totala utgiften för Nya CSK.

Under förutsättning att Region Värmland uppnår god ekonomisk hushållning, årliga ekonomiska resultat på 2 procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning, så kommer kassaflödet från den löpande verksamheten, samt planerad upplåning att täcka dessa delar.

Då det budgeterade resultatet 2025 frångår målet med god ekonomisk hushållning blir konsekvensen att kassaflödet från den löpande verksamheten minskar och kommer inte täcka alla tänkta delar, för att lösa detta kan investeringsramar eller placering av pensionsmedel minskas eller upplåningen behöva ökas. I tabellen nedan är den planerade upplåningen 554 miljoner kronor för 2025 vilket motsvarar 64,4 procent av projekt Nya CSK. Långsiktig upplåningsgrad för projektet är fortsatt 60 procent men kan komma att variera enskilda år under projektets livslängd.

Det planerade resultatets likviditetspåverkan

Det planerade resultatets likviditetspåverkan
(miljoner kronor)

2025

2026

2027

Budgeterat resultat

156

260

270

Avskrivningar

400

420

450

Avsättning till pensioner inkl. finansiella kostnader

278

69

112

Summa

834

749

832

Planerade kassaflöden per år

Planerade kassaflöden per år
(miljoner kronor)

2025

2026

2027

Ingående kassa0040
Resultatets likviditetspåverkan834749832
Investering Nya CSK-860-840-590
Övriga investeringar-250-300-300
Kortfristiga placeringar-278-69-112
Upplåning554500350
Summa totalt kassaflöde040180
Utgående kassa040220

Verksamhetens nettokostnader

I verksamhetens nettokostnader ingår verksamheternas intäkter, kostnader och avskrivningar. Den fastställda nettokostnadsramen innebär en ökning med 674 miljoner kronor jämfört med 2024 års budget. Ökningen beror delvis på högre skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningsbidrag enligt Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) senaste skatteunderlagsprognos, men till större delen beror ökningen på beslutad skattehöjning med 60 öre per skattekrona.

I verksamhetens intäkter ingår verksamheternas externa intäkter, till exempel patientavgifter och biljettintäkter. Riktade statsbidrag och andra anslag ges för att utföra specifik verksamhet och förutsätter att motsvarande kostnader uppstår. Sena beslut om finansiering från aktörer utanför Region Värmland innebär att verksamheten måste planeras utan en fullständig bild av finansieringen, vilket gör det svårt att matcha den tillfälliga intäkten med kostnaden för utförandet. Verksamheternas intäkter ska budgeteras med en försiktig realism och utifrån kända förhållanden.

I verksamhetens kostnader ingår bland annat personalkostnader, köp av verksamhet, läkemedel, material och köp av tjänster. Region Värmland är länets största arbetsgivare med mer än 8 000 medarbetare och personalkostnaderna utgör ungefär hälften av regionens kostnader. Den näst största kostnadsposten är köp av verksamhet inom främst hälso- och sjukvård och kollektivtrafik, med stora avtal som är svåra att påverka på kort sikt.

Verksamhetens kostnader för avskrivningar på anläggningstillgångar förväntas ligga kvar på liknande nivå som tidigare år.

Skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning

Den huvudsakliga finansieringen av Region Värmlands verksamhet kommer från skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämningsbidrag. Resultatbudgeten och den ekonomiska flerårsplanen beräknas utifrån SKR:s skatteunderlagsprognos, som tar hänsyn till den förväntade befolkningsutvecklingen och skattekraften inom länet. De förväntade skatteintäkterna utgår från en regional skatt på 12,28 öre per skattekrona.

Regionfullmäktige fastställer skattesatsen till 12,28 öre per skattekrona 2025.

Finansiella intäkter och finansiella kostnader

I finansiella intäkter ingår den budgeterade realiserade avkastningen från pensionsmedelsförvaltningen men inte orealiserade vinster eller förluster på grund av marknadsförändringar. Enligt gällande lagstiftning ska finansiella instrument värderas till verkligt värde om de innehas för att ge avkastning eller värdestegring. Värdering till verkligt värde kommer vid årets slut att påverka årets resultat för Region Värmland.

Finansiella kostnader innehåller kostnader för upplåning och för ränteuppräkning av pensionsskulden, inklusive löneskatt, enligt KPA Pensions senaste prognos.

Regionfullmäktige fastställer Region Värmlands låneram till 2 000 miljoner kronor för 2025.

Regionfullmäktige fastställer årligen hur mycket som ska tillföras pensionsfonden kommande år. Beloppet utgår från den senaste prognosen från KPA och ska enligt Region Värmlands finanspolicy motsvara minst 75 procent av den prognostiserade avsättningen till pensioner. För 2025 föreslås att hela den prognostiserade skuldökningen tillförs pensionsfonden.

Regionfullmäktige fastställer att 278 miljoner kronor tillförs pensionsfonden 2025.

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning är en förutsättning för att även i framtiden kunna ge värmlänningarna en god hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik samt regional utveckling. Det finansiella perspektivet av god ekonomisk hushållning innebär att varje generation ska bära kostnaderna för den service som de konsumerar. För att upprätthålla denna förmåga ska nettokostnadernas andel av skatter och generella statsbidrag inte överstiga 98 procent.

Regionens verksamheter står inför en ekonomisk utmaning 2025 då 2024 års prognos för verksamhetens nettokostnader visar ett kraftigt underskott mot den fastställda nettokostnadsramen. Samtidigt innebär den tidigare höga kostnadsutvecklingen i samhället att verksamheternas utrymme för att bedriva verksamhet varaktigt har minskat eftersom intäkterna inte har utvecklats i samma takt.

Region Värmland hade för räkenskapsåret 2023 ett negativt balanskravsresultat som uppgick till minus 398,4 miljoner kronor. Om balanskravsresultatet är negativt för ett visst räkenskapsår ska det enligt kommunallagen återställas och en åtgärdsplan ska antas av fullmäktige om hur regleringen ska ske. Beslut om reglering ska fattas senast i budgeten det tredje året efter det år då det negativa balanskravet uppkom, det vill säga senast i budgeten för 2026.

Nämndernas nettokostnadsramar 2025

I regionfullmäktiges beslut om resultatbudget ingår ramen för verksamhetens nettokostnader, som utgör årets utrymme för fördelning av anslag till nämndernas verksamhet i form av nämndernas nettokostnadsramar. Fördelningen av ramen för verksamhetens nettokostnader till nämnderna grundas på de senast beslutade ramarna. Förändringar av nämndernas ramar kan vara av allmän karaktär, exempelvis i form av generell uppräkning, eller riktade utifrån satsningar, uppdrag, effektiviseringskrav eller andra beslut. Regionfullmäktige beslutar om nämndernas nettokostnadsramar inför varje budgetår. Varje nämnd ansvarar för att planera och utföra sin verksamhet inom den av regionfullmäktige beslutade nettokostnadsramen. I nämndens planeringsarbete inför det kommande året ska nämnden besluta hur nettokostnadsramen fördelas på övergripande nivå inom nämndens ansvarsområde.

Inför planeringsarbetet 2025-2027 innebar det fortsatt kärva ekonomiska läget att inget utrymme förväntades finnas för tillskott till nämndernas nettokostnadsramar 2025. Kostnadsökningar behöver därmed inrymmas inom den nettokostnadsram som beslutades i budget 2024. Nämnderna har därför i planeringsdirektivet till 2025 fått i uppdrag att ta fram möjligheter att frigöra medel genom omprioriteringar i verksamheten, där aktiviteter, utvecklingsarbete, satsningar och investeringar som tydligt styr mot Region Värmlands vision och mål ska prioriteras. Detta uppdrag kvarstår trots att de högre skatteintäkterna gör det möjligt att tillföra 674 miljoner kronor till verksamhetens nettokostnadsram inför 2025. De tillförda medlen fördelas mellan hälso- och sjukvårdsnämnden och kollektivtrafiknämnden.

I regionfullmäktiges budgetbeslut inför åren 2023 och 2024 tillfördes sammanlagt 410 miljoner kronor till nämndernas nettokostnadsramar för att täcka de kraftigt ökade pensionskostnaderna som var en följd av den höga inflationen. Inför 2025 väntas pensionskostnaderna sänkas till nivån innan inflationshöjningen, vilket frigör utrymme för andra kostnader i nämndernas nettokostnadsramar.

I nämndernas nettokostnadsramar ingår budget för Region Värmlands förtroendevalda* med totalt 47 857 tusen kronor, budget för läkemedel och läkemedelstjänster med totalt 1 542 000 tusen kronor, samt budget för remitterad vård av medicinska skäl med totalt 724 000 tusen kronor.

Regionfullmäktige fastställer nämndernas nettokostnadsramar 2025 enligt nedanstående tabell.

Nettokostnadsram

Nämnd
(tusen kronor)

Nettokostnadsram 2025

Varav läkemedel och läkemedelstjänster

Varav remitterad vård av medicinska skäl

Varav förtroendevalda

Hälso- och sjukvårdsnämnd

9 065 419

1 541 986

724 000

2 830

Regionstyrelsen

1 766 207

14


37 999

Kollektivtrafiknämnd

855 205



1 842

Kultur- och bildningsnämnd

175 483



1 842

Regional utvecklingsnämnd

80 019



2 186

Hjälpmedelsnämnd

3 822



174

Kost- och servicenämnd

1 271



142

Patientnämnd

5 374



842

Revision

7 200



0

Summa

11 960 000

1 542 000

724 000

47 857


* I budgeten för förtroendevalda ingår kostnader för arvoden för fullmäktige, styrelse och nämnder inklusive gruppmöten, beredning och utskott samt lönekostnader för regionråd, politiska sekreterare, övriga omkostnader samt medel för partiernas parti- och utbildningsstöd. I beräkningen av partiresursen utgör mandatperioden en helhet.

Balanskravsutredning och balansbudget 2025

Balanskrav, resultatutjämningsreserv och resultatreserv

I kommunallagens regler för det så kallade balanskravet regleras hur ett ekonomiskt över- respektive underskott beräknas och regleras. Från och med årsbokslut och årsredovisning 2024 finns det möjlighet att reservera delar av ett positivt resultat i en resultatreserv (RER). I och med ny lagstiftning i kommunallagen är det inte längre möjligt att reservera några nya medel till resultatutjämningsreserven (RUR). Sparade medel i resultatutjämningsreserven (RUR) kan nyttjas fram till och med 2033.

Om vissa kriterier uppfylls kan reserverna sedan användas för att till exempel jämna ut intäkter över en konjunkturcykel.

Inför 2024 hade Region Värmland reserverat 365 miljoner kronor till resultatutjämningsreserven, och 100 miljoner kronor användes i budget 2024. Balanskravsutredningen 2025 visar ett förväntat positivt resultat enligt resultatbudgeten. Det positiva resultatet för 2025 ger regionen möjlighet att återställa del av återställningskravet. För flerårsperioden 2026 och 2027 kommer ytterligare återställning kunna ske.

Balanskravsutredning

Balanskravsutredning (miljoner kronor)

2024

2025

2026

2027

Årets resultat enligt resultaträkningen

-390

156

260

270

(-) Samtliga realistationsvinster

 




(+) Realisationsvinster enligt undantagsmöjlighet

 




(+) Realisationsförluster enligt undantagsmöjlighet

 




(-/+) Orealiserade vinster och förluster i värdepapper

-436




(+/-) Återföring av orealiserade vinster och förluster i värdepapper

158




= Årets resultat efter balanskravsjusteringar

-668

156

260

270

(-) Reservering av medel till resultatreserv

 




(+) Användning av medel från resultatsutjämningsreserv

365




(+) Användning av medel från resultatreserv





= Balanskravsresultat

-302

156

260

270

Ingående återställningskrav 2023 (fastställt ÅR 2023)

-398

-398

-242


Ingående återställningskrav 2024 (prognos)


-302

-302

-285

Utgående återställningskrav

-701

-544

-285

0

varav utgående återställningskrav 2023

-398

-242



varav utgående återställningskrav 2024

-302

-302

-285

-15

Balansbudget

Balansbudgeten visar regionens förväntade tillgångar, eget kapital, avsättningar och skulder för planeringsperioden.

Balansbudget

Balansbudget per 31 december (miljoner kronor)

2025

TILLGÅNGAR


Anläggningstillgångar:


Mark, byggnader, maskiner och inventarier

4 146

Aktier, andelar och bostadsrätter

143

Långfristiga fordringar

21

Summa anläggningstillgångar

4 310

Omsättningstillgångar:

 

Lager

12

Kortfristiga fordringar

1 070

Kortfristiga placeringar

7 672

Kassa och bank

0

Summa omsättningstillgångar

8 754

SUMMA TILLGÅNGAR

13 064


 

SKULDER OCH EGET KAPITAL

 

Eget kapital:


varav årets resultat

156

varav resultatutjämningsreserv

0

varav resultatreserv

0

varav övrigt eget kapital

2 745

Summa eget kapital

2 901

Avsättningar:

 

Avsättningar för pensioner

6068

Övriga avsättningar

8

Summa avsättningar

6 076

Skulder:

 

Långfristiga skulder

1 790

Kortfristiga skulder

2 297

Kortfristig upplåning

0

Summa skulder

4 087

SUMMA SKULDER OCH EGET KAPITAL

13 064

Investeringsplanering 2025-2029

Inom Region Värmland delas investeringsplaneringen in i olika utrymmen: återinvesteringar, beslutade men ej färdigställda nyinvesteringar, nyinvesteringar, åtgärder för att bevara fastigheternas värde eller motsvarande samt projekt Nya Centralsjukhuset i Karlstad, som särredovisas med hänsyn till dess storlek.

Region Värmlands förmåga att i framtiden bära avskrivnings- och driftkostnader påverkar möjligheten att satsa på nya investeringar.

Förväntat likviditetsutfall

Förväntat likviditetsutfall för investeringar (miljoner kronor)

2025

2026

2027

2028

2029

Återinvesteringar

180220220220220

Beslutade med ej färdigställda nyinvesteringar

30----

Nyinvesteringar

1530303030

Åtgärder för att bevara fastigheternas värde eller motsvarande

2550505050

Projekt Nya Centralsjukhuset i Karlstad

860840590590590

Summa

1 1101 140890890890


Återinvesteringar

Syftet med återinvesteringar är att bibehålla status på befintliga investeringar. Den tekniska utvecklingen innebär att man vid återinvesteringar kan behöva ersätta med ny teknologi. Löpande återinvesteringar hanteras och beslutas av förvaltningen och ska finansieras inom befintlig ram.

Beslutade men ej färdigställda nyinvesteringar

Avser det beräknade utfallet för tidigare beslutade investeringar.

Nyinvesteringar

Nyinvesteringar definieras som investeringar som innebär att ny funktionalitet tillförs och som långsiktigt får påverkan på Region Värmlands verksamheters inriktning. Nyinvesteringar överstigande en miljon kronor hanteras av regionstyrelsen.

Åtgärder för att bevara fastigheters värde eller motsvarande

Åtgärder för att bevara fastigheters värde/funktion samt infrastruktursatsningar som inte är initierade av verksamhetsbehov kommer att behöva genomföras på flera håll i länet.

Projekt Nya Centralsjukhuset i Karlstad

På Centralsjukhuset i Karlstad har ett större föryngringsprojekt i fastighetsbeståndet startats, projekt Nya CSK. Projektet påverkar inte bara periodens investeringsnivå utan även flera år efter denna period.

Om planen

Om planen samt kontaktuppgifter för vidare information.

Information om planen.