Till startsidan
Till startsidan
Start / Administration / Asyl- och flyktingfrågor / Frågor och svar om asylsökandes rätt till tandvård

Frågor och svar om asylsökandes rätt till tandvård

Asylsökande barn och ungdomar har kostnadsfri tandvård tills de fyller 18. De har samma rätt till tandvård som svenska barn. LMA-kort ska lämnas vid besöket eller kvitto på asylansökan, om asylsökande inte hunnit få sitt kort. Folktandvården kallar asylbarn till närmaste klinik för kontroll.

Från 18 års ålder har asylsökande bara rätt till akut tandvård. Det gäller svår tandvärk, särskilt vid svullnad och feber. LMA-kort måste visas upp vid besöket. Varje besök kostar 50 kronor.

För att få en tid hos tandläkaren måste den asylsökande boka en tid i förväg. Tid bokas genom att ringa till kliniken och berätta om hur det känns. Den asylsökande får då en besökstid för att få träffa tandvårdspersonalen. Det är viktigt att tiden skrivs upp och att patienten kommer i tid till besöket, annars kan personalen inte vara behjälplig.

Asylsökande har rätt att resa på sin kallelse med Värmlandstrafik och Karlstadsbussar tur och retur för sina besök hos tandvården. Efter tidsbokning per telefon kan en sådan kallelse skickas. Om en vuxen patient har behov av ledsagare skrivs blanketten ut i två ex.

Barn har alltid rätt till en ledsagare på sin egen kallelse men om behov finns av en extra medföljande (till exempel den andre föräldern) skrivs blanketten ut i två exemplar.

Vid kontakter och besök hos tandvården har den asylsökande rätt till tolk kostnadsfritt. Tolken är opartisk och har tystnadsplikt översätter bara vad du och tandvårdspersonalen säger. Regionen rekommenderar att man använder telefontolk i första hand.

För debitering av utförd privat tandvård till asylsökande och tillsåndslösa gäller följande:

Kontrollera att den asylsökande har ett giltigt LMA-kort. Om ej giltigt, så kan det röra sig om en person som fått avslag på sin asylansökan och vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd. I båda fallen ska LMA-numret anges vid fakturering.

Personerna har rätt till akut och nödvändig tandvård, som inte kan anstå.

Vid fakturering anges

  • LMA-nummer
  • patientens namn
  • åtgärd
  • datum för vård
  • pris enligt folktandvårdens taxa, minus 50 kr, som personen ska betala själv till kliniken vid besöket

Skicka fakturan till: Region Värmland, beställar-ID 2310101, Box 5081, 650 55 Karlstad

Eva Larsson
Vårdadministratör
E-post:
eva.larsson@regionvarmland.se
Telefon:
010-831 55 80

Micaela Fristedt
Systemförvaltare
E-post: micaela.fristedt@regionvarmland.se
Telefon: 010-831 42 46

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats