Till startsidan
Till startsidan
Start / Administration / Asyl- och flyktingfrågor / Mödravård, förlossning och nyfödda asylsökande

Mödravård, förlossning och nyfödda asylsökande

Läs mer om mödravård, förlossning och nyfödda.

Graviditet

Alla asylsökande har rätt till kostnadsfri preventivmedelsrådgivning, mödravård, förlossningsvård samt vård i samband med abort.

KUB och ultraljud

KUB är en sannolikhetsberäkning av risk för de vanligaste kromosomförändringarna. Det är inte nödvändig mödrahälsovård och tillhandahålls inte till skillnad från rutinultraljud som erbjuds alla. 

Nyfödda

Nyfödda barn till asylsökande föräldrar blir inte automatiskt asylsökande.

För att ansöka om asyl i Sverige måste man komma personligen till Migrationsverket och detta gäller även nyfödda barn. Det är därför bra om de blivande föräldrarna blir informerade om detta av mödrahälsovården innan förlossningen och att de uppmanas att söka asyl för sitt barn så snart det är möjligt. Det kan annars dröja innan barnet får eget dossiernummer (LMA-nummer). 

Innan barnet fått ett eget dossiernummer av Migrationsverket anges 00-000000 som LMA-nummer och som anteckning i alla journaler och remisser. Skriv också moderns LMA-nummer som anteckning i journalen.

Använd INTE mammans dossiernummer i RuNar när du skapar reservnummer för barnet, i systemet är det inte möjligt att tilldela samma LMA-nummer till två olika reservnummer.

Patienthotellet

Mor bor gratis och betraktas som patient med helpension. För nyförlösta mammor ingår i vanliga fall endast frukost och de betalar 80 kr i egenkostnad utöver de måltider och kioskvaror som köps.

Önskar anhörig eller pappa bo tillsammans med mamman kostar det 300 kronor inklusive frukost. Bor anhörig eller pappa i eget rum, till exempel om mamman blir kvar på vårdavdelningen kostar detta 600 kronor inklusive frukost. Detta är samma kostnad som för alla andra anhöriga och pappor. Patienthotellet behöver få LMA-nummer på både mamman, anhörig och pappan  eftersom de oftast begär räkning på anhörigs eller pappans boende.

Information om ovanstående bör göras vid tolktillfälle innan patienten lämnar vårdavdelningen.

Eva Larsson
Vårdadministratör
E-post:
eva.larsson@regionvarmland.se
Telefon:
010-831 55 80

Micaela Fristedt
Systemförvaltare
E-post: micaela.fristedt@regionvarmland.se
Telefon: 010-831 42 46

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Kontakta Region Värmland

För dig som är patient

Hitta på webbplatsen

Region Värmlands webbplats