Till startsidan

Likarättsdiplomering

Behöver din verksamhet fylla på med kompetens inom normer och inkluderande bemötande? Saknas tid och resurser för att fördjupa samtalen och tillsammans reflektera över frågorna? Då kan likarättsdiplomering vara något för er. Det är en kvalitetsstämpel att vara stolt över.

Alla människor är lika värda, det är grundläggande i vår demokrati och en grundpelare i Region Värmlands värdegrund, för alla i Värmland. Därför erbjuds alla verksamheter i Region Värmland möjligheten att genomföra en utbildning för att göra policy till praktik.

Likarättsdiplomering visar ett aktivt värdegrundsarbete

En likarättsdiplomerad verksamhet visar att den vill, kan och gör ett aktivt värdegrundsarbete. Målet är att främja jämställda och jämlika arbetsförhållanden samt att våra tjänster ska erbjudas med gott bemötande till alla oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck, sexuell läggning, ålder, funktionsnedsättning, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning.

Syftet med grundkursen är att:

  • Synliggöra omedveten diskriminering, antaganden och fördomar.
  • Främja likvärdigt bemötande och service.
  • Stimulera en trygg, öppen och inkluderande arbetsmiljö.

Vilka verksamheter kan bli likarättsdiplomerade?

All personal ska få möjligheten att höja sin kompetens inom normer och inkluderande bemötande enligt politiskt beslut. För att verksamheten ska bli diplomerad ska minst 90 procent inklusive närmaste chef genomföra utbildningen och göra en plan för hur arbetet ska fortsätta och integreras i ordinarie verksamhetsplanering och arbetsmiljöarbete. Efter genomgången utbildning får verksamheten ta emot en skylt som signalerar att ni är likarättsdiplomerade.

Vad är ett aktivt värdegrundsarbete?

Alla verksamheter ska jobba utifrån värdegrunden men för att det ska bli aktivt behöver frågorna hållas levande över tid. I slutet av utbildningen kommer ni veta vad ni behöver jobba vidare med och för detta får chef tillsammans med medarbetare göra en plan. Det här arbetet förstärker ert systematiska arbetsmiljöarbete kopplat till era identifierade åtgärder.

Vi som utbildar kan erbjuda stöd till chefer och utsedda likarättsombud med förslag på aktiviteter och systematik om det önskas.

Hur lång tid tar utbildningen?

Vi har ett utbildningskoncept om sex till sju timmar med olika interaktiva delar för att främja dialog och reflektion kopplat till bemötande och arbetsmiljö med särskilt fokus på att höja den psykologiska tryggheten varvat med kunskapshöjande pass. Vi skräddarsyr upplägget utifrån era förutsättningar och personalstorlek.

Välkommen med frågor och funderingar:

E-post: hallbarhet@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?