Till startsidan

Resource group Assertive Community Treatment (RACT)

RACT är ett program för vård- och stödsamordning för att stötta individer med komplexa vårdbehov.

RACT är ett metodprogram för behandling och rehabilitering av alla former av psykiska sjukdomar och beroendetillstånd. Programmet omfattar strategier som är tillämpningsbara i primärvård, specialiserad psykiatri och socialtjänst. Utmärkande för RACT är resursgruppen, som utgör navet i arbetet.

I RACT är det individens individuella behov, mål och prioriteringar som styr arbetet mot återhämtning. I omställningen till nära vård är personcentrerad vård centralt.

Erbjuda integrerad behandling och sammanhållet stöd

Målsättningen är att kunna erbjuda en integrerad behandling med sammanhållet stöd för individer med samsjuklighetsproblematik, i enlighet med Socialstyrelsens riktlinjer.

Syftet med verksamheten är att försöka säkerställa att de insatser som är nödvändiga för individen sker parallellt och samordnat, från respektive huvudman och övriga ansvariga verksamheter, för den enskildes bästa.

Det innebär att individen ska få den vård och behandlande insatser som denne är i behov av. Det kan handla om insatser från psykiatri, somatisk vård, socialtjänstens olika enheter, frivård och utredningar med mera.

Arbetet med individer i verksamheten beräknas kunna vara flerårigt, utifrån den komplexa problematik målgruppen har.

RACT-teamet

RACT-teamet är ett specialiserat team som arbetar enligt en modell med resursgruppsarbete, vilket innebär att försöka få till stånd samverkan mellan aktörer som är viktiga för individens fortsatta behandling och rehabilitering.

I teamet ingår bland annat vård- och stödsamordnare (case manager), läkare, sjuksköterskor samt socialsekreterare från psykiatrisk öppenvård Karlstad, Region Värmland och Karlstads kommun.

I Region Värmland hör RACT-teamet till laromottagningen.

Målgrupp

RACT-teamets verksamhet riktar sig till individer med samsjuklighetsproblematik (substansmissbruk eller beroendeproblematik och samtidig psykiatrisk problematik) som har kontakt med Karlstads kommuns socialtjänst eller Region Värmlands psykiatri.

Remissförfarande

Intern remisshantering RACT samsjuklighet (instruktion i Vida)

Ansöka till RACT-teamet

Vid frågor kring verksamheten och diskussion om ärenden som kan tänkas vara aktuella för RACT-teamet är du välkommen att ta kontakt.

Vård och stödsamordnare (case manager)
Tomas Lindqvist, psykiatrisk öppenvård Karlstad
Kontaktuppgifter till Tomas Lindqvist (intranät)

Postadress
Vård- och stödsamordnarteamet
Karlstads kommun
Tingvallagatan 11
653 43 Karlstad

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?