Till startsidan
Start /Res med oss /Fler resesätt /Cykelplats på bussen

Cykelplats på bussen

Vill du cykla Unionsleden, Vänerleden eller Klarälvsbanan i sommar? Då kan du ta bussen dit eller hem eller en bit på vägen!

Cykelupplevelse i Värmland

För tredje sommaren i rad kommer Värmlandstrafiks bussar att kunna ta med cyklar på vissa turer. En satsning som gör det möjligt att uppleva Värmlands cykelleder och samtidigt resa hållbart och klimatsmart dit. I år växlar vi upp med en ny sträcka och nya hållplatser.

Mellan den 12 juni och 13 augusti kan du ta med cykeln på bussen på ett stort antal av de bussavgångar som passerar Klarälvsleden, Unionsleden och Vänerleden.

Satsningen är ett gemensamt projekt mellan Värmlandstrafik, Visit Värmland och Nobina.

Cykelplatsen bokas kostnadsfritt via cykelbokning.varmlandstrafik.se. På de här linjerna kommer det finnas bokningsbara avgångar:

 • 500 (Karlstad - Kristinehamn - Karlskoga) tar dig till Vänerleden.
 • 600 (Karlstad-Värnäs) tar dig till Klarälvsbanan.
 • 700 (Karlstad och Töcksfors) tar dig till Unionsleden.
 • 800 (Karlstad-Åmål) tar dig till Vänerleden.

Tidtabell för de turer som du kan boka cykelplats på (pdf) Pdf, 252 kB..

Nyheter sommaren 2023

 • Linje 500: Ny linje! Ersätter cykelställ på linje 505.
 • Linje 600: Nytt stopp på hållplatsen Sisugården Forshaga.
 • Linje 700: Nytt stopp på hållplats Sörmon.
 • Linje 800: Nytt stopp på hållplats Sörmon.

Läs mer om Unionsleden och Klarälvsbanan här

På Visit Värmlands webbplats kan du läsa mer om Värmlands cykeldestinationer.

Om pilotprojektet

Satsningen på cykelplatser på bussen startade sommaren 2021 med syftet att öka möjligheterna för cykelturister att uppleva Klarälvsbanan och samtidigt resa hållbart och klimatsmart.

Pilotprojektet är en del av projektet Investeringsprojekt servicesstuktur cykelleder Värmland – Västra Götaland som finansieras av Tillväxtverket och Region Värmland.

Frågor och svar om cykel på bussen

Under sommartidtabellen 2023, alla dagar i veckan mellan 12 juni – 13 augusti.

Under sommartidtabellen 2023 på flera av avgångarna på de här linjerna:

 • 500 (Karlstad - Kristinehamn - Karlskoga)
 • 600 (Karlstad - Värnäs)
 • 700 (Karlstad - Töcksfors)
 • 800 (Karlstad- Åmål)

Nej du lastar på och av dina cyklar på ett antal utvalda hållplatser och linjer.

Nej, för cyklarna är det hållplats Karolinen som gäller. Av säkerhetsskäl får inte resenärer befinna sig bakom bussarna på plattan vid busstationen.

Nej, du måste boka din plats en vardag innan via vår webbplats. Du kan också bara stiga på vid vissa hållplatser när du ska ta med dig cykel. Var på din hållplats i god tid!

Nej att ta med dig cykeln kostar inget extra, du betalar för din resa men cykeln åker gratis.

Du bokar din plats en vardag innan på den här sidan. Din bokningsbekräftelse får du på sms. Din egen plats bokar du som vanligt när du reser med Värmlandstrafik. Var på din hållplats i god tid!

Du avbokar din plats på samma sida som du bokade platsen. Du kan avboka fram till avgång, men tänk på att du kan lämna plats åt andra cyklister genom att avboka i god tid.

Vi kan med två cyklar samtidigt på respektive tur.

Ja, du får själv lasta på och av din cykel, men föraren kan hjälpa till om det behövs. Föraren vet mellan vilka hållplatser du har bokat plats.

Du behöver inte ta med någon speciell utrustning för att frakta cykeln, men om du vill att din cykel ska sitta stadigt kan det vara bra att ha med några remmar att spänna fast den med. Cykelstället är omkring 59-62 cm. Är din cykel av mindre modell behöver du ta med dig band att spänna fast den med.

Det är resenärens ansvar om något händer med cykeln. Eventuella skador regleras av ditt försäkringsbolag. Om du är osäker så kontakta ditt försäkringsbolag. Tänk också på att ha din cykel låst under transport.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?