Till startsidan

Nyheter för dig som reser med färdtjänst

Den 1 maj 2025 sker flera positiva förändringar för dig som reser med färdtjänst. Den stora nyheten är att vi går över till en gemensam länsfärdtjänst för hela Värmland där även trafiken inom Karlstads kommun ingår.

Detta innebär flera praktiska förändringar som berör resan – från bokning av resa och betalning till nya kontaktvägar. Här har vi samlat allt som du behöver känna till!

För dig som har färdtjänst i Karlstads kommun

Allmänt

Våra färdtjänsthandläggare på Region Värmland är desamma, men de får ett nytt direktnummer och en ny e-postadress.

Vid kontakt före 1 maj 2025:
Telefon: 054-540 46 10
E-post: fardtjansten@karlstad.se

Vid kontakt efter 1 maj 2025:
Telefon: 010-48 47 150
E-post: fardtjansten@regionvarmland.se

Idag gäller ditt färdtjänsttillstånd för resor i Karlstads kommun plus tre mil.

Efter 1 maj gäller ditt tillstånd i stället i hela Värmlands län plus tre mil in i angränsande län. Resan behöver alltid börja eller sluta i Värmland.

Alla som är beviljade ett färdtjänsttillstånd reser med Värmlandstrafik. Resorna utförs med personbilar, specialfordon (det vill säga minibussar) och servicelinjer. Du som reser inom Karlstad kommer åka i samma typ av fordon som idag, men om du planerar att resa längre kan du få resa med servicelinjen som även innebär resa med byten.

Alla som beviljas färdtjänst i Värmland kommer nu att ha ett personligt tillståndsbevis. Gör till vana att alltid ha med dig tillståndsbeviset och legitimation när du reser med färdtjänst. Du ska kunna visa upp det för föraren om så önskas.

Läs mer om ditt tillståndsbevis

Bokning av resa

Bokning av färdtjänstresor som ska ske efter 1 maj bokar du via Värmlandstrafiks beställningscentral i Munkfors. Du kan boka din resa dygnet runt, alla dagar i veckan genom att ringa 010-48 47 100.

Första dagen som vi tar emot bokningar på detta nummer är den 23 april. Telefontiderna fram till 1 maj är:

  • Måndag till fredag mellan klockan 07.00-19.00.
  • Lördag mellan klockan 08.00-17.00.
  • Söndag mellan klockan 09.00-17.00 (utom vid större helgdagar).

Du kan göra din sista bokning i Appen Drip Traveller Karlstad den 30 april, därefter släcks appen ner. En ny bokningsapp är under framtagande men perioden innan den är lanserad hänvisar vi dig att ringa till oss för att boka resa.

På sikt kommer vi att presentera en ny digital bokningsapp där du kan boka och hålla koll på dina resor

Idag är du uppmanad att boka resa i god tid, gärna dagen innan du ska resa – nu blir bokningsreglerna tydligare. Om du reser inom en kommun, till exempel Karlstad, behöver du boka din resa senast 30 minuter innan önskad avresetid.

Mer om förbeställningstider

Även efter 1 maj kan du som är folkbokförd i Karlstads kommun göra sjukresor med ditt färdtjänsttillstånd när du reser inom kommunen.
Det här gäller:

  • Du bokar din resa dygnet runt, alla dagar i veckan genom att ringa Värmlandstrafik på telefon: 010-48 47 100.
  • Priset för resan är detsamma som för en vanlig färdtjänstresa.
  • Om du ska göra en sjukresa utanför kommunen gäller inte ditt färdtjänsttillstånd. Då ringer du istället och bokar resa på telefon: 0771-32 32 00 (knappval 1) senast klockan 12.00 vardagen innan resdag. Även detta nummer går till Värmlandstrafiks beställningscentral. Du betalar egenavgift enligt taxa för sjukresor (ingår i högkostnadsskyddet).

Priser vid sjukresa (1177.se)

Under resan

Idag behöver du vara beviljad extra hjälp av föraren, för att till exempel få hjälp med bagage eller med hämtning eller lämning inne i bostaden. Detta behövs inte efter 1 maj, nu har alla rätt till detta. Det här är en kostnadsfri service som får lov att ta max fem minuter och du beställer den i samband med bokning av resa.

Från och med 1 maj får du inte bara ta med dig ledarhund eller servicehund på resan, nu blir det även tillåtet att ta med ditt sällskapsdjur. Det kostar inget extra, men precis som alltid när du reser med djur ber vi dig att boka resan i god tid, helst dagen innan. Detta för att vi ska kunna planera resan och ta hänsyn till eventuella allergier hos andra resenärer.

Mer om ledhund, servicehund och sällskapsdjur på resan

Idag har vi regeln att du som reser med färdtjänst får fylla ett fordon med medresenärer. Från 1 maj gäller en annan regel, du får bara ta med en (1) medresenär. Begränsningen gällande antal medresenärer gäller dock inte dig som har barn under tolv år.

Mer om medresenär

Idag har vi en regel som säger att du som är ledsagaren inte själv får ha färdtjänst, denna regel tas bort 1 maj. Däremot får inte du som är ledsagare själv vara beviljad ledsagare.

Om en del av resan görs med buss eller tåg är anslutningsresan med färdtjänst till och från hållplatsen kostnadsfri. Denna resa behöver bokas.

Nytt är även att om du köper en buss- eller tågbiljett och visar ditt tillstånds-bevis så får du ta med dig en medresenär utan att han eller hon behöver betala för sin resa.

Priser och betalning av resa

Inför 1 maj har vi gjort om systemet för prissättning av resor så att logiken är samma som i den allmänna kollektivtrafiken. Den stora skillnaden mot idag är att vi har gått från ett kilometerbaserat system till ett system baserat på zoner.

Om egenavgifter

Priser för färdtjänst

Från och med 1 maj betalar du i första hand dina egenavgifter via en samlingsfaktura som skickas till dig en gång i månaden. Om du vid upprepade tillfällen missar att betala din faktura kommer du fråntas betalmetoden och då behöver du istället betala för resan i samband med att den genomförs.

Möjligheten att sätta in pengar för egenavgiften, så kallad förbetalning, försvinner. Om du har en summa inbetald behöver du resa upp den innan 1 maj. Kontakta din färdtjänsthandläggare om du har pengar kvar.

Periodbiljetter Färdtjänst

Det månadskort som vi har idag försvinner den 1 maj för att ersättas med den nya periodbiljetten Färdtjänst Pendling. Nytt för denna biljett är att du nu kan köpa till giltighet för resor med buss och tåg i ett större område i Värmland än bara i Karlstad.

Om Färdtjänst Pendling

Färdtjänst Special finns kvar även i fortsättningen. Skillnaden är att du efter den 1 maj kan välja att köpa till giltighet för resor med buss och tåg i ett större område i Värmland än bara i Karlstad. Nytt är även att du kan köpa periodbiljetten hos alla Värmlandstrafiks ombud, alltså inte bara på Karlstad busstation och på webben. Då visar du upp ditt tillståndsbevis tillsammans med giltig legitimation.

Om Färdtjänst Special

För dig som har färdtjänst i övriga Värmland

Allmänt

Våra färdtjänsthandläggare på Region Värmland är desamma, men de får ett nytt direktnummer och en ny e-postadress.

Vid kontakt före 1 maj 2025:
Telefon: 0771-32 32 00 (knappval 3)
E-post: fardtjanst@varmlandstrafik.se

Vid kontakt efter 1 maj 2025:
Telefon: 010-48 47 150
E-post: fardtjansten@regionvarmland.se

Från den 1 maj kan boka din resa dygnet runt, alla dagar i veckan, genom att ringa Värmlandstrafiks nya bokningsnummer 010-48 47 100. Du bokar fortfarande din resa via Värmlandstrafiks beställningscentral i Munkfors. Resan kan bokas tidigast 14 dagar före avresedagen.

Från den 24 april kan du också börja boka resor som ska göras efter den 1 maj. Använd då det nya numret: 010-48 47 100.

Telefontiderna fram till 1 maj är:

  • Måndag till fredag mellan klockan 07.00-19.00.
  • Lördag mellan klockan 08.00-17.00.
  • Söndag mellan klockan 09.00-17.00 (utom vid större helgdagar).

Idag är du uppmanad att boka resa minst en timme innan avresa om du ska resa inom kommunen och senast dagen innan för resor över kommungräns, nu blir bokningsreglerna tydligare. Om du reser inom en kommun, till exempel inom Sunne, behöver du boka din resa senast 30 minuter innan önskad avresetid.

Om förbeställningstider

Från och med 1 maj ändrar vi reglerna för stopp under resa som berör kyrkogårdsbesök. Tidigare har stopp vid kyrkogård räknats som två resor och du som kund har fått betala dubbla egenavgifter, detta ändras nu. Från 1 maj gäller följande: När du ska göra ett kyrkogårdsbesök väntar fordonet på dig (i max 15 minuter). Resan ska gå tur och retur från hemmet samt inom din kommun.

Denna tjänst behöver du inte ansöka om utan du anger stopp vid kyrkogårdsbesök när du bokar resa. Om du vill besöka en kyrkogård utanför din hemkommun behöver du beställa två resor.

Priser och betalning av resa

Inför 1 maj har vi gjort om systemet för prissättning av resor så att logiken är samma som i den allmänna kollektivtrafiken.

Om egenavgifter

Priser för färdtjänst

Från och med 1 maj betalar du dina egenavgifter i första hand via en samlingsfaktura som skickas till dig en gång i månaden. Om du vid upprepade tillfällen missar att betala din faktura kommer du fråntas betalmetoden och då behöver du istället betala för resan i samband med att den genomförs.

Periodbiljetten för dig som reser med färdtjänst, Länskort Plus, försvinner den 1 maj. Ny biljett för dig är periodbiljetten Färdtjänst Pendling, den kan du läsa mer om här nedan.

Färdtjänst Pendling passar dig som regelbundet reser med färdtjänst mellan din hemadress och adressen för ditt arbete eller skola. I biljetten ingår även resor med Värmlandstrafiks bussar eller tåg (den allmänna kollektivtrafiken).

Mer om Färdtjänst Pendling

Färdtjänst Special gäller för obegränsat antal resor med Värmlandstrafiks bussar och tåg (den allmänna kollektivtrafiken) under 30 dagar.

Mer om Färdtjänst Special

Så kontaktar du oss efter 1 maj

Boka din resa

Från den 1 maj kan du boka din resa dygnet runt, alla dagar i veckan, genom att ringa Värmlandstrafiks nya bokningsnummer 010-48 47 100. Resan kan bokas tidigast 14 dagar före avresedagen.

Från den 24 april kan du också börja boka resor som ska göras efter den 1 maj. Använd då det nya numret: 010-48 47 100.

Kontakta din färdtjänshandläggare

Frågor eller funderingar? Välkommen att kontakta din färdtjänsthandläggare på Region Värmland. Vi har telefontid vardagar klockan 09.00-12.00.

Vid kontakt efter 1 maj 2025:
Telefon: 010-48 47 150
E-post: fardtjansten@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?