Gaming och gymnasiebehörighet
Allmän kurs - spel och lärande vänder sig till dig som delvis saknar gymnasiekompetens och är en gamer. Fokus ligger på att både läsa upp dina behörigheter men också på att utforska lärandet som sker med spel samt möjligheterna till vidareutbildning inom dataspel.

Studera och utveckla dig som gamer
Mål med utbildningen
- Att du ska uppnå gymnasiekompetens genom att komplettera de gymnasiegemensamma ämnen som du saknar.
- Att du ska ska utveckla kunskap om lärande via dataspel, konsollspel och brädspel.
- Att stärka ditt självförtroende och ge en bra grund för fortsatta studier.
- Att ge dig verktyg att planera och genomföra dina studier både enskilt och i grupp.
Utbildningens innehåll
Utbildningen är på heltid vilket innebär att du har lektioner minst 20 timmar i veckan. Profiltimmarna utgör 5 timmar per vecka, ägnas till stor del åt spel och spelande. Arbetet sker både individuellt och i grupp. Du har tillgång till klassrummet även efter skoltid.
Kursen har tillgång till speldatorer, Oculus rift, spelkonsoller samt kortspel och olika former av brädspel.
Under året bjuds olika föreläsare in till kursen.
Höstterminen ägnas till största del åt att studera genrer inom spel samt ett projektarbete, där den enskilda kursdeltagaren redovisar detta i form av en vetenskaplig rapport. Fokus i projektarbetet är lärandet som sker när man spelar.
Under vårterminen anordnar kursen ett LAN för hela folkhögskolan. I övrigt ägnas terminen åt speldesign. Vi studerar även hur det kan gå till att skriva en spelrecension.
Under läsåret används en del av profiltiden åt hälsoaspekter.
Övrig tid studerar du de ämnen som du behöver för att uppnå gymnasiekompetens eller är intresserad av. Du börjar på den nivå du befinner dig och har goda möjligheter att påverka såväl innehåll som arbetssätt.
Vi samarbetar med Skapa världar och Indiespelutveckling på skolan genom bland annat gemensamma föreläsningar, LAN och Lajv.
Inträdeskrav
Du ska ha godkänt i Svenska 1 (eller motsvarande), och ha gått ett eller flera år på gymnasiet, och ha några kurser godkända.
Utbildningsort: Kristinehamn
Kurstyp: Allmän kurs
Längd: 1 år
Studietakt: 100 procent
Sista ansökningsdag: 31 augusti, sena ansökningar behandlas i mån av plats
Start: 17 augusti 2023
Studiestödsnivå, CSN: Gymnasienivå
Internat: Ja
Avgift: Undervisningen på Kristinehamns folkhögskola är kostnadsfri men varje termin betalar du en serviceavgift på 1 200 kronor för studiematerial, resor och förtäring vid gemensamma samlingar.