Ny rapport om EU:s framtida konkurrenskraft
Mario Draghi, ekonom och före detta ordförande för Europeiska Centralbanken, har tagit fram en rapport över hur EU ska utveckla sin konkurrenskraft. Rapporten visar att tillväxten och konkurrenskraften inom EU har halkat efter. EU:s position på världsmarknaden har skiftat i och med att andra länder har visat framfötterna.
Arbetet med att behålla ledarskap på världsmarknaden är viktigt för att kontrollen över EU:s framtid ska stanna kvar inom unionen. Ett steg är att ta fram underlag som visar vilka utmaningar som finns för industrier och företag på den inre marknaden. Rapportens resultat ska bland annat bidra med nya insikter till kommissionens arbete med en ny plan för att utveckla EU:s konkurrenskraft på ett hållbart sätt.
Rapportens uppmaningar för att stärka konkurrenskraften
Draghis rapport pekar på att EU:s position på världsmarknaden som ledande inom innovation och utveckling är hotad. Tillväxten minskar i takt med att andra länder utanför EU dominerar inom områden som teknologi och energi. Rapporten nämner främst tre huvudområden som EU bör fokusera på:
- Minska innovationsgapet mellan EU och andra länder som USA och Kina, främst i sektorer som använder sig av avancerad teknologi.
- Utveckla en gemensam plan för minskade koldioxidutsläpp och konkurrenskraft. Draghi menar att EU:s klimatmål kan användas för att stärka unionens konkurrenskraft, både i industrier som arbetar för grönare energi och inom andra områden som gynnas av sänkta energipriser.
- Öka säkerheten och minska EU:s beroende av andra länder. På grund av ett osäkert säkerhetsläge världen över behöver EU tillsammans agera för att kunna säkra sina behov, både när det gäller material och försvar.
För att lyckas med dessa tre områden menar Draghi att EU:s medlemmar bör fokusera på att arbeta gemensamt snarare än individuellt inom länderna. Några av åtgärderna som nämns i rapporten är att minska hinder för företag i form av förändrade regelverk, integrera och standardisera försvarsindustrier samt effektivisera beslutsprocesser inom EU. Stora ekonomiska investeringar krävs för att åstadkomma dessa förändringar där både offentlig samt privat sektor i EU-länderna måste bidra. Draghi föreslår bland annat ett utvecklat arbete med EU:s kapitalmarknadsunion för att underlätta fri rörlighet av kapital och gemensamma EU-lån. Finansieringen av åtgärderna förutspås bli svår att komma överens om medlemsländerna emellan.
Värmlands konkurrenskraft
Ett av insatsområdena i Region Värmlands utvecklingsstrategi, ”Värmlandsstrategin 2040”, är att stärka den regionala konkurrenskraften. I Värmland finns flera företag och industrier som skulle gynnas av ett fördjupat arbete gällande ökad konkurrenskraft inom EU. Rapporten uppvisar hur viktiga områden så som hållbarhet och teknologisk utveckling är för EU:s framtid. Dessa områden är även viktiga delar av det regionala utvecklingsarbetet i Värmland.