Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Sociala investeringar är positiva för EU:s konkurrenskraft, tillväxt och inkludering

Sociala investeringar är positiva för EU:s konkurrenskraft, tillväxt och inkludering

EU-kommissionen har släppt en ny rapport som visar att sociala investeringar och reformer kan bidra till positiva effekter på unionens utveckling och tillväxt. Rapporten visar att investeringarna kan utjämna sociala och ekonomiska skillnader genom att bidra till ökade inkomster, sysselsättning och social inkludering. Främst syns förbättringar i centrala och östra Europa, samt bland låg- och medelinkomsttagare.

Rapporten, som mäter sysselsättning och social utveckling i Europa, släpps en gång varje år. Rapporten undersöker bland annat arbetslöshet, medborgarnas färdigheter, jämlikhet och sannolikhet att hamna i fattigdom. Trots flera positiva resultat pekar årets upplaga på flera utvecklingsområden. Rapporten kommer bland annat fram till att:

  • Ett ökat utbud av bostäder och förbättrat bostadsstöd leder till minskad fattigdom och kan hjälpa människor att hitta bättre jobb.
  • Sociala investeringar och reformer ger högre resultat ju tidigare insatserna sätts in,
    och därför är insatser kring barn väldigt viktiga.
  • Offentliga investeringar ökar sysselsättningsnivån genom att öka kompetensen. EU-finansieringen stöttar även grön och digital omställning.

Medborgarna vill prioritera sociala investeringar

EU-medborgares åsikter samlas regelbundet upp i så kallade Eurobarometer-undersökningar. Enligt flera av dessa undersökningar visar européer överlag starkt stöd till sociala investeringar. Flera av de tillfrågade menar att bland annat hälso- och sjukvård samt utbildning är områden som EU bör fokusera mer på i framtiden. En klar majoritet tycker även att offentliga utgifter för viktig socialpolitik bör öka.

Viktiga frågor för Värmland

Många av de områden som täcks av rapporten finns även med i Region Värmlands utvecklingsstrategi ”Värmlandsstrategin 2040”. En viktig del i strategin är bland annat att stärka barn och ungas framtid. Förutsättningar som behövs är en trygg uppväxt och möjligheter till studier och arbete. Kopplat till detta är även jämställdhetsfrågor, som lägger grunden för ett inkluderande samhälle. Region Värmland samarbetar med lokala företag för att förespråka jämställdhet och inkludering. Ett exempel på ett sådant samarbete är den digitala plattformen Schyst.se, som medfinansieras av EU.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?