Region Värmland deltar i nationell studie om immunologiskt läkemedel mot psykossymtom
Region Värmland är nu en del av en multicenterstudie som undersöker effekten av immunologiska läkemedlet Rituximab på psykossymtom.
Forskning har på senare år visat ett samband mellan inflammation/autoimmunitet och psykos, vilket antyder att psykossjukdomar kan ha likheter med andra autoimmuna sjukdomar som ledgångsreumatism. Medan inflammation vid ledgångsreumatism skadar ledbrosk, tros den vid psykos ha samband med hjärnsymtom som hallucinationer och orkeslöshet.
Studien RCT-Rits
Region Värmland deltar nu i studien RCT-Rits som drivs av forskare vid Örebro universitet. Den syftar till att pröva om Rituximab, som används vid flera autoimmuna sjukdomar, även kan lindra psykossymtom. Deltagarna får en infusion med antingen Rituximab eller placebo (koksalt) vid ett enda tillfälle, utöver sin ordinarie behandling. Studien är dubbelblindad, vilket innebär att varken patient eller forskare vet vilken behandling som ges. Deltagarna följs upp under ett halvår för att utvärdera effekten.
Rituximab är ett välbeprövat inflammationshämmande läkemedel som använts i över 25 år för behandling av autoimmuna sjukdomar som MS och svår ledgångsreumatism. Cirka 10 000 svenskar behandlas idag med detta läkemedel.
Vi söker deltagare
Studien söker deltagare som är mellan 18 och 55 år och har en psykossjukdom eller schizofrenispektrumstörning. Region Värmland söker nu patienter som vill delta i studien, bland annat genom att skicka brev hem till personer med diagnosen. Resa och uppehälle för moment som utförs i Örebro bekostas av projektet för patienten och en anhörig. För patienter som bor långt ifrån Centralsjukhuset i Karlstad kan även reseersättning inom länet komma att utgå vid studierelaterade besök.
Så går studien till
Studien RCT-Rits inkluderar ett screeningsbesök med datainsamling och provtagning vid Centralsjukhuset i Karlstad. Behandlingen ges sedan som en infusion under cirka fyra timmar på en klinik vid Universitetssjukhuset i Örebro, och deltagarna kan gå hem samma dag. Uppföljning sker sedan på Centralsjukhuset i Karlstad två och sju veckor efter behandlingen, samt efter tre och sex månader, med datainsamling och provtagning.
Studien är unik i sitt slag och fristående från läkemedelsindustrin, med finansiellt stöd från Vetenskapsrådet, Torsten Söderbergs stiftelse och Hjärnfonden. Målet är att förbättra behandlingsmöjligheterna för personer med psykossjukdomar och minska fördomar och skam som ofta drabbar dessa individer.
Mer information
- Om du vill veta mer om Region Värmlands deltagande i studien så kan du kontakta forskningsgruppen via e-post: RCT-RITS@regionvarmland.se.
- Mer information om vad det innebär att ingå i studien finns på Örebro universitets webbplats: Vill du vara med i en multicenterstudie där vi prövar ett immunologiskt läkemedel (Rituximab) mot psykossymtom?