Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Värmland bryter ny forskningsmark

Birgitta Sigvant, verksamhetschef centrum för kliniska forskning och utbildning, Ingela Marklund, enhetschef forskningsstöd kliniska studier och Maaike Giezeman, forskare och distriktsläkare Vårdcentralen Skoghall.

Värmland bryter ny forskningsmark

Piloten till den första randomiserade behandlingsstudien av personer med asymtomatisk benartärsjukdom i Sverige startar i Värmland.

I höst startar den första randomiserade behandlingsstudien* i Sverige för personer med asymtomatisk benartärsjukdom vid Gripen och Skoghalls vårdcentraler i Värmland.
Studien ska undersöka om livsstilsförändringar och förebyggande medicinering kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och förtidig död hos dessa personer. Benartärsjukdom är vanlig och drabbar cirka 20 % av personer över 60 år där de flesta inte har några symtom i benen. Sjukdomen kan upptäckas tidigt med en enkel blodtrycksmätning i benet.

Forskarna tror att sjukdomen kan bromsas och allvarliga hjärt- och kärlhändelser kan förebyggas om man redan i ett tidigt skede ger samma behandling som man brukar ge till de med bensymtom, hjärtinfarkt eller stroke.

Pilotstudien är en del i Region Värmlands strategi att främja forskning i primärvården. Gripen och Skoghall är idag akademiska vårdcentraler. Från och med år 2025 ändras det konceptet till Akademisk Nätverk i primärvården Värmland där alla vårdcentraler kommer få möjlighet att delta i klinisk forskning.

Ansvariga forskare är Maaike Giezeman, distriktsläkare, medicine doktor, Skoghalls Vårdcentral och Birgitta Sigvant, docent i kärlkirurgi, överläkare, chef för forskning och utbildning Region Värmland.

* En randomiserad behandlingsstudie är en vetenskaplig undersökning där deltagare slumpmässigt tilldelas olika behandlingsgrupper för att objektivt jämföra effekterna av en ny behandling mot en kontrollgrupp.

Bild visar forskningssjuksköterska Annette Almén ta blodtryck i foten.

Forskningssjuksköterska Annette Almén mäter blodtrycket i blodkärl i fötter och anklar hos en patient för att bedöma/undersöka om det finns tecken på börjande åderförkalkning.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?