Utlysning: Vägar till läsning 2024
Region Värmland utlyser pedagogiska utvecklingsuppdrag inom bild och form, dans, cirkus, film, konsthantverk, litteratur, musik, slöjd och teater i Värmland med fokus på metodutveckling inom läsfrämjande. Sista ansökningsdag är den 20 november.
Vill du som pedagog bidra till att fler barn och unga hittar till läsning genom kulturella uttryck? Under namnet Vägar till läsning utlyser Region Värmland utvecklingsuppdrag som kan sökas av dig som är professionell kulturskapare och pedagog och verksam i Värmland.
Syftet med utlysningen är att ge barn och unga fler möjligheter att hitta vägar till berättande och läsning genom såväl bild och musik som dans eller annat kulturuttryck. Utvecklingsuppdragen möjliggör för dig som kulturskapare att fokusera på pedagogisk metodutveckling för att ta fram nya former av estetiska läsprocesser. Satsningen är temporär och ingår som en del av våra pilottester för att bygga Region Värmlands långsiktiga arbete med läsfrämjande. Denna satsning riktar sig till målgruppen 6-16 år. Du kan välja att ta fram en metod riktat till en grupp barn och unga alternativt till en grupp av pedagoger för målgruppen.
Vem kan söka?
Vägar till läsning kan sökas av professionella kulturskapare som driver företag eller har F-skattsedel och som är bosatta och verksamma i Värmland. Du som kulturskapare ska vara utbildad pedagog och/eller arbetat pedagogiskt inom skola eller annan verksamhet för barn och unga.
Om uppdraget
Uppdraget ger en möjlighet för dig som pedagog att utöka dina pedagogiska metoder inom din konstform till att även fungera som en väg till läsning.
Satsningen utgår från definitionen: “Allt vi gör kan bli läsfrämjande - om vi väcker intresset för berättelser”. En estetisk lärprocess fokuserar på både det estetiska uttrycket i sig, men också som medel för att lära något annat. Vi uppmuntrar genom denna utlysning till estetiska läsprocesser - med målet att få en palett av valbara läsfrämjande kulturaktiviteter som är möjliga att söka bland och välja att ta del av som skola och arrangör för barn och unga i Värmland. Detta utbud synliggörs i Kulturpoolen.
I utvecklingsuppdraget utgår en ersättning från Region Värmland och kan som mest ersättas med upp till 40 000 kr mot faktura, exklusive moms. Du väljer själv hur du disponerar den ekonomiska ersättningen, vilket du redogör för i din budget.
Uppdraget genomförs med start 1 december 2024 och du har till 31 mars 2025 på dig att slutföra samt redovisa uppdraget.
Information om uppdraget kommer att spridas i Region Värmlands kanaler. Efter avslutat uppdrag ska du lämna en kort redogörelse om hur du genomfört processen. Målet är även att denna satsning kommer utöka utbudet för läsfrämjande i Kulturpoolen genom att de nya metoderna läggs in som kulturaktiviteter för att nå skolorna. Du kan redan nu registrera dig på www.kulturpoolen.se om du inte redan är med.
Ansökan
I din ansökan ger du en beskrivning av din metodutveckling, målgrupp, budget (budgetera även för eget arvode) och tidsplan. Du ska även beskriva hur du vill arbeta vidare med processen efter uppdraget. Bifoga även CV. Sista ansökningsdag är den 20 november. Ansökan görs i formuläret som finns i länken nedan.
Kriterier och urval
I urvalet tar vi hänsyn till hur du planerar att använda din tid för att utveckla dina metoder. I urval tar vi även hänsyn till hur du vill arbeta vidare med processen efter uppdraget. Vi önskar en bra fördelning mellan uppdrag som riktar sig till en grupp barn och unga alternativt till en grupp av pedagoger för målgruppen.
Vi strävar efter en bred representation gällande konstuttryck samt ålder och geografisk spridning.
Beslut under vecka 48
Beslut om uppdrag tas under vecka 48 2024 av enhetschefer vid kulturavdelningen med urvalsgrupp bestående av barn och unga samt pedagoger inom skola eller annan verksamhet för barn och unga. Besked kommer till den epost-adress du lämnat vid ansökan. Vilka som beviljats utvecklingsuppdrag kommer även publiceras på Region Värmlands hemsida.