Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Trygg byggarbetsplats runt Nya CSK

Några medarbetare inom projektet Nya CSK som utför en trygghetsbesiktning.

Trygg byggarbetsplats runt Nya CSK

En byggarbetsplats är platsen där ett bygge pågår men det är också ett nytt område i staden, som kan kännas mer eller mindre tryggt. Bygget av Nya CSK är det största någonsin i Värmland och kommer att vara en stor byggarbetsplats ända till 2033.

Många kanske inte tänker på hur en byggarbetsplats påverkar ett område och människorna som bor eller vistas där. Byggarbetsplatsen kan göra ett område mörkare och skära av naturliga cykel- och gångvägar vilket kan göra att människor inte våga gå ut när det är mörkt eller tar omvägar för att undvika platsen. Vi vet också att brottsligheten ofta ökar runt en byggarbetsplats.

Med den här kunskapen om byggarbetsplatsen är det viktigt att vi tar ansvar för vad den gör med ett område och människorna i det.

Inom projektet Nya CSK genomförs kontinuerligt så kallade trygghetsbesiktningar tillsammans med olika aktörer. Det är ett verktyg som används i entreprenader som har en stor omgivningspåverkan, alltså där många rör sig och passerar byggarbetsplatsen.

– Syftet med trygghetsbesiktning är att förstå hur vårt bygge påverkar de som rör sig på CSK samt att trygghetssäkra våra byggarbetsplatser gentemot allmänheten. Besiktningen resulterar i en åtgärdslista med förbättringsförslag, förklarar Cecilia Alte som är byggchef för Nya CSK.

Skanska är totalentreprenör för Nya CSK och har lång erfarenhet av att arbeta med säkerheten och arbetsmiljön inne på arbets­området.

– Med trygghetsbesiktningarna har vi även fokus på tryggheten utanför byggstängslet. Genom att arbeta med belysning och siktlinjer vid utformningen av arbetsplatsområdena kan vi minska en oönskad påverkan på omgivningen. Tydlig skyltning om larm minskar risken för inbrott på byggarbetsplatsen och är samtidigt trygghetshöjande, säger Per-Olov Lindgren, som är hälso- och säkerhetschef på Skanska.

Trygghetsbesiktningens modell

Modellen beskriver hur vi jobbar med trygghets­skapande åtgärder inom olika områden.

Förvaltning och trivsel

Innebär omhändertagna och trivsamma miljöer fria från klotter och skräp. Ordning och reda, snabb klottersanering och reparation.

Belysning

Innebär tillräcklig belysning anpassad för platsen och användarna.

Information

Innebär korrekt, tydlig och uppdaterad information.

Social kontroll

Innebär att miljöer ­signalerar omtanke och kontroll. Människor här känner sig sedda och ser andra.

Tydlighet

Innebär orienterbarhet och tydliga gränser med vägvisning och tydligt markerade platser.

Skalskydd

Innebär väl integrerad säkerhet för dörrar, fönster och gemensamma utrymmen.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?