Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Regionen och universitetet förlänger samarbetet för att utveckla Värmland

Regionen och universitetet förlänger samarbetet för att utveckla Värmland

Region Värmland och Karlstads universitet fortsätter stärka forskningen inom ett antal prioriterade områden. Nu har de skrivit på ett nytt avtal som innebär att de satsar sammanlagt 140 miljoner kronor under 2022–2028.

Samarbetet påbörjades 2010 och har sedan 2015 gått under namnet Akademin för smart specialisering. De ömsesidiga satsningarna har bidragit till externa forskningspengar och gjort nytta för samhället. För värmlänningarna har det bland annat resulterat i digitala hälsotjänster, nya användningsområden för skogsråvara och möjligheten att bygga skolor som stöder barns hälsa och prestation – och mycket mer.

– Det är en unik långsiktighet som har etablerats och nu förlängs ytterligare. Den tillit som präglar samarbetet har de senaste fem åren genererat över en halv miljard kronor till forskning som bidrar att utveckla privat, offentlig, och idéburen sektor, och universitetets forskning- och utbildningsverksamhet säger Johan Sterte, rektor för Karlstads universitet.

Beslutet om det fortsatta samarbetet innebär att Region Värmland och Karlstads universitet går in med 70 miljoner kronor vardera, med målet att fortsatt öka graden av externa forskningsmedel som bidrar till Värmlands utveckling. Dessutom förlängs den nya avtalsperioden från fem till sju år.

– I arbetet med att skapa ett attraktivt och hållbart Värmland krävs långsiktiga och starka samarbeten. Akademin för smart specialisering är ett framgångsrikt exempel och därför var det en självklarhet att fortsätta på den inslagna banan, säger Stina Höök (M), ordförande i Region Värmlands regionala utvecklingsnämnd.

Kraftsamlar för utveckling och innovation

Smart specialisering som begrepp kommer från EU-kommissionen. Det är ett verktyg för att få regioner att kraftsamla inom områden med potential för utveckling och innovation och därmed kunna ta del av EU-medel. Enkelt förklarat handlar det om att göra det man redan är bra på – ännu bättre. Målsättningen är att öka den regionala konkurrenskraften med fokus på grön omställning och digitalisering.

I Värmland hittas spjutspetsarna bland annat inom skoglig bioekonomi, digital hälsoinnovation och avancerad tillverkning. Nytt för avtalsperioden 2022–2028 är att är även livsmedel och dataspel ingår som två nya områden.

– Värmland är idag världsledande inom skoglig bioekonomi, där forskningen haft en framträdande roll de senaste årtiondena. Jag ser fram emot att följa utvecklingen även inom de nya två områdena, säger Åsa Johansson (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden.


Kontakt

Stina Höök (M)

Ordförande för regionala utvecklingsnämnden

070-273 70 50, stina.hook@regionvarmland.se

Åsa Johansson (S)

Vice ordförande för regionala utvecklingsnämnden

070-880 71 53, asa.b.johansson@regionvarmland.se

Johan Sterte

Rektor, Karlstads universitet

070-538 35 36, johan.sterte@kau.se


Smart specialisering

En stor del av Smart specialisering går ut på att skapa nya effektiva samarbeten mellan olika individer, företag, forskare och offentliga verksamheter. Värmland har ett starkt ekosystem för innovation med inkubatorer, science parks, klusterorganisationer och finansieringsplattformar. Karlstads universitet och Akademin för smart specialisering utgör en central del i systemet.

Värmlands prioriterade områden är:

  • Skoglig bioekonomi
  • Digital hälsoinnovation
  • Avancerad tillverkning och komplexa system
  • Hållbara systemlösningar med solel i centrum
  • Attraktion genom hållbar platsutveckling
  • Livsmedel i hållbara samspel
  • Dataspel och spelifiering

Genomgående perspektiv är hållbar utveckling som inkluderar jämställdhet, social innovation, cirkulär ekonomi, digitalisering, värdeskapande tjänster och samhällssäkerhet.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?