Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Regionfullmäktige i korthet den 13 december 2023

Regionfullmäktige i korthet den 13 december 2023

Regionfullmäktige fattade på onsdagen bland annat beslut om revidering av regionplan, budget och flerårsplan samt om justering av patientavgifter i hälso- och sjukvård.

Beslut om revidering av regionplan, budget och flerårsplan

Regionfullmäktige beslutade i juni 2023 om regionplan och budget 2024 samt flerårsplan 2024–2026. På grund av att väsentliga förutsättningar har ändrats sedan dess har en revidering föreslagits.

Budgetbeslutet i juni baserades på ett negativt ekonomiskt resultat för 2024. Enligt Kommunallagen är det möjligt att budgetera för ett negativt resultat om en av två förutsättningar är uppfyllda. Den ena är om det finns en resultatutjämningsreserv (RUR) att balansera det negativa resultatet mot, den andra om regionen har tillräckligt stark ekonomisk ställning för att kunna åberopa synnerliga skäl för det negativa resultatet.

Vid tidpunkten för beslutet förutsattes att tillräckligt mycket medel skulle återstå av regionens resultatutjämningsreserv för att möjliggöra ett budgeterat negativt resultat även 2024. Höstens prognoser av det ekonomiska resultatet för 2023 pekar dock mot att reserven kommer att förbrukas redan i år. Orsaken är att tidigare beslutade åtgärder för sänkta kostnader hittills inte gett den effekt som avsetts. Då regionen heller inte har en stark ekonomisk ställning, enligt den definition som finns i förarbetet till Kommunallagen, kan synnerliga skäl inte åberopas. Därför har regionstyrelsen föreslagit en reviderad budget där resultatet för 2024 är ett underskott på 100 miljoner kronor. Förvaltningens förslag var en budget med nollresultat.

Årets prognos 2023 tillsammans med den prognostiserade utvecklingen 2024 och framåt innebär att ett nollresultat endast kan uppnås med kraftiga kostnadssänkande åtgärder med bestående effekt.

Regionfullmäktige godkände revideringen. Nästa års budget omfattar knappt 11,3 miljarder kronor.

Justering av patientavgifter i hälso- och sjukvård

Regionfullmäktige beslutade om justering av patientavgifter från och med den 1 januari 2024.

Beslutet är en del av åtgärderna för att få bukt med det ansträngda ekonomiska läget i regionen och innebär att följande avgifter ändras från årsskiftet:

  • Avgiften för öppenvårdsbesök höjs från 200 till 300 kronor.
  • Avgiften för digitala besök lämnas oförändrad, 200 kronor.
  • Avgiften för indirekt besök höjs från 100 till 150 kronor.
  • Avgiften för uteblivet besök och sent avbokade besök höjs från 400 till 600 kronor.
  • Avgiften för slutenvård höjs från 120 till 130 kronor per dygn.
  • Avgiften för patient inskriven av Region Värmland på patienthotellet framöver höjs från 80 till 130 kronor per dygn och följer från och med nu dygnsavgiften för slutenvård.

De höjda patientavgifterna uppskattas ge Region Värmland ökade intäkter på närmare 30 miljoner kronor. I beräkningen ingår de ökade avgifterna för öppenvårdsbesök, slutenvårdsbesök, indirekta besök samt patienthotellet.

Höjningarna av sent avbokade besök och uteblivna besök ingår inte i beräkningen då dessa avgifter främst är till för att styra patienternas beteenden och tydliggöra vikten av att boka av i tid för att skapa utrymme för andra patienter.

Avsteg vad gäller avsättning till pensioner

Regionfullmäktige fastställer varje år hur mycket pengar som ska tillföras pensionsfonden kommande år. Beloppet utgår från den senaste prognosen från KPA och ska enligt Region Värmlands finanspolicy motsvara minst 75 procent av den prognosticerade avsättningen till pensioner. För 2023 har fullmäktige, i regionplanen, beslutat att 674 miljoner kronor ska avsättas till pensionsmedelsförvaltningen.

På grund av regionens ansträngda ekonomi har regionstyrelsen föreslagit ett avsteg från det tidigare beslutet. Förslaget innebär att avsättningen 2023 minskas med 168 miljoner kronor från 674 till 506 miljoner, vilket motsvarar 75 procent av den prognostiserade skuldökningen.

Regionfullmäktige beslutade enligt förslaget.

Höjning av biljettpriser 2024

Med anledning av det ekonomiskt ansträngda läget som kollektivtrafiken och Region Värmland befinner sig har kollektivtrafiknämnden föreslagit regionfullmäktige att fastställa en genomsnittlig prishöjning på 8,5 procent i stället för 3 procent på Värmlandstrafiks biljettpriser 2024. Höjningen ska börja gälla senast den 12 februari.

Trots att resandet med Värmlandstrafik stadigt ökar och är uppe i nästan samma nivåer som innan pandemin är kollektivtrafikens ekonomi starkt påverkad av det rådande ekonomiska läget, med inflation och ett historiskt högt trafikindex. Biljettintäkterna är en viktig finansieringskälla och motsvarar drygt en tredjedel av Värmlandstrafiks kostnader.

Det är regionfullmäktige som varje år fastställer ramen för den genomsnittliga taxehöjningen för priser i allmän kollektivtrafik. Sedan är det kollektivtrafiknämnden som beslutar om hur priserna och produkterna ska utformas i detalj.

Regionfullmäktige beslutade enligt förslaget. Nu är det upp till kollektivtrafiknämnden att besluta om hur prishöjningen ska se ut på Värmlandstrafiks olika biljetter. En rad olika beräkningar och konsekvensanalyser kommer att göras för att säkerställa att det fortfarande finns attraktiva och prisvärda biljetter för alla som reser kollektivt, kort som långt, ofta som sällan.

Inrättande av tillfällig fullmäktigeberedning

Det har inte skett några förändringar av Region Värmlands politiska organisation sedan regionbildningen år 2019. Förvaltningsorganisationen har nyligen utvärderats och det kan finnas behov av att göra likadant med den politiska organisationen och då särskilt nämndstrukturen.

En utvärdering bör genomföras av en tillfällig fullmäktigeberedning. Beredningen ska bland annat utreda och komma med förslag på ny politisk organisering avseende vilka politiska nämnder som ska inrättas efter valet 2026, nämndernas uppdrag, antal regionråd, politiska sekreterare och andra liknande frågor.

Enligt ett förslag ska den tillfälliga fullmäktigeberedningens uppdrag träda i kraft i januari 2024 och avslutas senast i samband med valdagen 2026, eller när regionfullmäktige fattat beslut om ny politisk organisation. Regionstyrelsen har också föreslagit att beredningens ska bestå av åtta ledamöter, en från varje parti som finns representerade i regionfullmäktige.

Fullmäktige beslutade enligt förslaget.

Kenneth Johannesson (S)
Regionfullmäktiges ordförande
070-610 69 74
kenneth.johannesson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?