Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Kultur- och bildningsnämnden i korthet 1 oktober 2024

Kultur- och bildningsnämnden i korthet 1 oktober 2024

Vid dagens sammanträde beslutade nämnden bland annat om ett remissvar på förslaget om ett fritidskort för barn och unga. Delårsrapporten godkändes.

Ett fritidskort för barn och unga - remissvar

Enligt Socialstyrelsens förslag, som Region Värmland fått möjlighet att lämna synpunkter, ska ett fritidskort lämnas till alla barn och unga i åldrarna 8-16 år. Kortet ska kunna användas för betalning av vissa avgifter för ledarledda fritidsaktiviteter. Kortet föreslås kunna användas exempelvis till den kommunal kulturskolan, till vissa lokala idrottsföreningar och utförare inom friluftslivet. Tanken är dels ett allmänt fritidskort på 500 kronor per barn, dels ett särskilt fritidskort om 2000 kronor per barn till barn och unga i hushåll som fått bostadsbidrag.

Region Värmland delar den problembild som beskrivs i Socialstyrelsens promemoria. Många barn har idag inte tillgång till en aktiv och meningsfull fritid i gemenskap med andra. Det finns en positiv syn på regeringens vilja att satsa resurser för att hitta en lösning.

Dock är regionen kritisk till den föreslagna lösningen. Man ser inte att fritidskortet kommer att ge den effekt som behövs ur ett folkhälsoperspektiv. Regionen anser inte att ekonomiska resurser enligt förslaget löser problemet eller minskar ojämlikheten i hälsa. Flera faktorer påverkar barns deltagande i föreningsliv, såsom familjebakgrund, geografiskt avstånd, tid och ekonomiska resurser. Fritidskortet fokuserar endast på ett av dessa hinder. Förslaget förflyttar ansvaret från samhället till individen.

Regionen vill i stället se en stärkt grundfinansiering till aktörer som möjliggör barns och ungas tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter. Detta skulle vara en mer kostnadseffektiv och träffsäker åtgärd än ett fritidskort.

Man anser även att barnrättsperspektivet genomgående är grunt i förslaget.

Måluppfyllelsen god i delårsrapport 2024

Nämnden godkände idag delårsrapport 2024. Det är en rapport med analys av måluppfyllelser och ekonomiskt utfall till och med augusti månad och en prognos för helåret. Prognosen indikerar att de flesta av nämndens resultatmål kommer att uppnås vid årets slut. Generellt så är det mer grönt (uppnås) för målen som rör kulturutbud, allas deltagande i kulturlivet och folkbildningens uppdrag att bidra till kompetensförsörjning i hela Värmland och gult (uppnås delvis) på de mål som finns för god, jämlik och jämställd hälsa och hållbar organisation.

Det ekonomiska resultatet är 7,1 miljoner kronor lägre än budgeterat. Omställningsuppdraget och samordning av tjänster har bidragit till resultat. Prognosen för helåret är 5,8 miljoner kronor.

Några händelser av väsentlig betydelse (finns fler i delårsrapporten)

  • Kraftsamling för barn och ungas hälsa.
  • Plan för att minska antalet anställa.
  • Beslut om medel för fastighetsåtgärder på Ingesunds folkhögskola och Kyrkeruds folkhögskola.
  • Region Värmlands folkhälsovecka genomfördes i april med fokus på skyddsfaktorer för barn och ungas hälsa.
  • Årets folkhälsopris delades ut till Nordmarkens Proud Nerds Association.
  • Svar på remissen Kultursamhället - utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun.
  • Kulturskjuts - långsiktigt subventionssystem i syfte att växla upp kommunens satsningar och bidrar till en skjuts i kulturlivet för Värmlands barn och unga.
  • 45 ungdomar sommarjobbade med kultur inom Drömsommarjobbet.
  • Läsfrämjande insatser för barn och unga.

Ibn Rushd har återkallat sin ansökan

Nämnden informerades om att Folkbildningsrådet har beslutat att inte fördela något statsbidrag till studieförbundet Ibn Rushd för verksamhetsåtagande under åren 2025-2027. Ibn Rushd har återkallat sin ansökan om bidrag från Region Värmland för 2025.

Sofia Magnusson (S)

Kultur- och bildningsnämndens ordförande

Telefon: 076-527 37 40
E-post: sofia.magnusson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?