Regionstyrelsen i korthet den 26 november
Regionstyrelsen beslutade i samband med tisdagens sammanträde bland annat om parkeringsavgifter 2025 och om delegation att besluta om internationellt bistånd till Ukraina.
Innehållet i videon som text
Hej! Idag har vi haft regionstyrelse igen. Den här gången har regiondirektören kommit med glada besked om att planen för att minska bemanning nu kan ses som genomförd. För vi har minskat och har hämtat hem kostnaderna på 500 miljoner som planen byggde på och ser att vi med det kommer att kunna komma en ekonomi i balans på sikt.
Fast det är inte bara planen för att minska bemanning, vi har gjort mycket andra åtgärder i verksamheten också. De andra åtgärderna kommer att ligga kvar i ytterligare en tid. Och även om vi har minskat all personal som vi behöver eller planerat för all minskning som vi behöver, så kommer vi behöva fortsätta och se till att vi inte ökar med personal igen.
Vi har också fattat beslut om att återigen stötta Ukraina. Så vi har gett regiondirektören i uppdrag att när det finns saker i vår verksamhet till exempel en ambulans som är uttjänt för oss så ska vi skänka den till Ukraina, för där nere kommer den ha stor betydelse.
Sedan har vi också haft ett ärende som jag tycker är ett ganska tråkigt ärende och det är ett ärende om parkeringsavgifter. Vi har ju tyvärr utifrån att Skatteverket har lagt ett vite på Region Värmland tvingats höja parkeringsavgifterna för vår personal. Alternativet hade varit att all personal förmånsbeskattas och det tycker vi hade varit ett sämre alternativ. Det här innebär att kostnaderna för parkering på CSK och här på Regionens hus kraftigt kommer att öka ifrån en och sextio kronor i timmen, till fyra kronor i timmen. Inget som någon hade önskat, men tyvärr utifrån Skatteverkets regler så tvingas vi till det här.
Vi har också tagit ett första steg för hemtagandet av frågorna runt besöksnäringen. De frågorna är så mycket mer än turism idag och det kräver att regionen tar både ett större mandat och ansvar för dom frågorna.
Redovisning av åtgärder för att nå en ekonomi i balans
I november 2023 fick regiondirektör Peter Bäckstrand i uppdrag av regionstyrelsen att ta fram en plan för att reducera personalkostnaderna i Region Värmland genom att minska antalet heltidstjänster. De tidigare beslutade åtgärderna för att nå en ekonomi i balans, som bland annat innebar ett anställningsstopp för administrativ personal och stopp för interna möten i externa lokaler, hade inte gett tillräcklig effekt.
Bedömningen var personalkostnaderna behövde minska med 500 miljoner kronor motsvarande cirka 750 heltidstjänster. Detta justerades senare ner till 500 tjänster efter att regionen fått extra medel från regeringen.
På tisdagens sammanträde meddelade regiondirektören att uppdraget är genomfört och att den del av omställningsarbetet som har handlat om att minska antalet tjänster är över.
För att regionen inte ska riskera att hamna i en liknande situation igen är det viktigt med en fortsatt stor kostnadsmedvetenhet och fokus på ekonomi även under 2025 och framåt. De övergripande besluten kring besparingsåtgärder, exempelvis anställningsstoppet, kommer därför att ligga fast ytterligare en tid. Ambitionen är att se över tidigare fattade beslut efter årsskiftet och bedöma när och hur det kan göras förändringar.
Förvaltningen analyserar också faktorer i omvärlden som påverkar regionens ekonomi. Inför nästa år finns flera positiva signaler om minskad inflation och en stabil skattekraft i Värmland. Det i kombination med effekterna av regionens egna besparingsåtgärder, den beslutade skattehöjningen och aviserade statsbidrag gör att bedömningen är att Region Värmland kommer att ha en ekonomi och budget i balans för 2025.
Regionstyrelsen ställde sig bakom redovisningen.
Delegation att besluta om internationellt bistånd till Ukraina
Lagen om vissa kommunala befogenheter ger regionen legal befogenhet att lämna bistånd i form av utrustning, rådgivning, utbildning eller på annat sätt till ett land som får svenskt statligt bistånd. Bistånd till ett land som inte får svenskt statligt bistånd får lämnas av regioner i form av utrustning som regionerna inte längre behöver för sin verksamhet. Regionen får även i skälig omfattning använda medel för att transportera och ställa i ordning utrustningen så att den kan tas i bruk. Biståndet får också i stället lämnas till en internationell hjälporganisation.
Behovet av bistånd till nödställda i Ukraina är fortsatt stort och Region Värmland avser att stödja landet med internationellt bistånd. Utifrån de förutsättningar som lagligen medges bör rätten att fatta beslut om internationellt bistånd ligga på en nivå som möjliggör ett snabbare beslutsfattande.
Regionstyrelsen beslutade att regiondirektören får besluta om internationellt bistånd till Ukraina enligt lagen om vissa kommunala befogenheter till ett sammanlagt värde av högst 500 000 kronor per år.
Med hänsyn taget till det säkerhetspolitiska läge som råder är det av stor vikt att insatser i form av internationellt bistånd till Ukraina samordnas och bedöms som lämpliga utifrån det statliga ansvaret för utrikes- och försvarspolitik samt ansvaret för internationellt bistånd. Det bistånd som regiondirektören får besluta om ska därför samordnas och bedömas utifrån förfrågan från andra myndigheter.
Framtida organisering av besöksnäringsverksamheten
Regionala utvecklingsnämnden gav i januari 2024 förvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till organisation för arbetet med den framtida besöksnäringen och platsattraktion. Beslutet grundade sig i en längre process där Region Värmland och de värmländska kommunerna sett över det offentligas roll i arbetet med besöksnäringen.
Nämndens arbetsutskott beslutade senare under våren att återremittera ärendet till förvaltningen med uppdrag att komplettera underlaget avseende ekonomiska, juridiska och verksamhetsmässiga överväganden samt att utreda frågan om lämplig samverkansform med kommunerna. En intern arbetsgrupp inom regionen har sedan studerat bolagsfrågan djupare, inför beslut.
Ett hemtagande av arbetet med besöksnäring och platsattraktion ses som naturligt. Utifrån hur omvärlden förändrats och att det i dag handlar om mer än turism, behöver ett tydligare regionalt mandat och ansvar finnas i frågorna. En viktig anledning till att regionen tar en tydligare roll i besöksnäringsarbetet är för att stärka kopplingen till det övriga regionala utvecklingsuppdraget.
Därför föreslår regionstyrelsen att regionfullmäktige tillstyrker hemtagande av besöksnäringsverksamheten. Vidare föreslår man att verksamheten organiseras i bolagsform samt att regionala utvecklingsnämnden får i uppdrag att fortsätta arbeta med frågan.
Den fortsatta processen kommer ske i nära dialog med kommunerna, där man tillsammans tar fram en samverkansform som leder till att stärka utvecklingen i hela regionen. Kommunerna har redan och kommer att ha en avgörande roll i att stärka platsattraktionen. Till berörda kommuner räknas också Karlskoga och Degerfors kommuner som i dag är medlemmar i Visit Värmland.
Parkeringsavgifter 2025
Avgifterna för personalparkering på Centralsjukhuset i Karlstad (CSK) har historiskt varit lägre än avgifterna för besöksparkering. Detta för att göra besöksparkeringarna tillgängliga för CSK:s besökare i så hög grad som möjligt.
När Skatteverket 2018 gjorde en granskning av beskattningsbara förmåner till medarbetare gjordes bedömningen att den lägre parkeringsavgiften för personal utgör en beskattningsbar förmån. Dåvarande Landstinget i Värmland fick betala ett vite på cirka 4 miljoner kronor för utebliven arbetsgivaravgift och moms. Beslutet överklagades av regionen, men förvaltningsrätten slog fast att Skatteverkets beslut gäller. Därför har avgifterna vid Centralsjukhuset setts över.
Regionstyrelsen föreslog tidigare i år regionfullmäktige att fatta beslut om justering av parkeringsavgifter enligt ett förslag om ny struktur där regionen inte längre skilja mellan personal och besökare. Detta berörde särskilt parkeringen vid CSK. I stället är tanken att en zonindelning tillämpas som innebär att parkeringsplatser nära entréerna kostar mer än platserna längre bort. Regionfullmäktige beslutade dock att återremittera ärendet för att ytterligare utreda bland annat avgiftsnivån och då särskilt förutsättningarna för lägre avgifter.
Återremissen grundade sig i ett tilläggsyrkande om att sätta den lägsta avgiften till 2 kronor i timmen i stället för föreslagna 4 kronor i timmen. För att undvika att personer utan ärenden till CSK skulle använda de billigare p-platserna på sjukhusområdet var förslaget att personal skulle få nyttja dem under obegränsad tid medan besökare endast skulle få stå där under 3 timmar. För att kunna skilja mellan personal och besökare föreslogs någon form av p-tillstånd.
I det fortsatta utredningsarbetet har förvaltningen på nytt varit i kontakt med Skatteverket för att reda ut om förslagen i tilläggsyrkandet skulle betraktas som en skattepliktig förmån. Man har svarat att man anser att det fortsatt rör sig om en skattepliktig förmån.
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att parkeringsavgifterna ska justeras enligt ett något justerat förslag och gälla från den 1 januari 2025.
Regionstyrelsens internkontroll
Verksamhetens resultat för perioden januari till september är ett underskott på 212 miljoner kronor vilket är 198 miljoner sämre än budgeterat. De främsta orsakerna till resultatet är liksom tidigare främst bemanningskostnader inom hälso- och sjukvården, cirka 546 miljoner, och indexkostnad för linjetrafik, 50 miljoner.
Prognosen för helåret 2024 är ett underskott på 466 miljoner vilket är 366 miljoner sämre än budgeterat.
Regionstyrelsen godkände internkontrollrapporteringen.
Kontaktinformation
Åsa Johansson
Regionråd (S) och regionstyrelsens ordförande
070-880 71 53
asa.b.johansson@regionvarmland.se