Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Nya patientavgifter inom Region Värmland från och med 2023

Nya patientavgifter inom Region Värmland från och med 2023

Region Värmland gör årligen en översyn av patientavgifter i syfte att förbättra och förenkla regelverket. Årets översyn är inriktad på att förtydliga redan tagna beslut gällande avgift för uteblivet besök och vi inför ny avgift för sent lämnat återbud. Uteblivna besök i vården är både dyrt och påverkar dig som patient. Det förlänger vårdköerna och kan göra att dina besvär hinner förvärras innan du får en ny tid. Hos många mottagningar kan du avboka eller omboka din tid genom att logga in på 1177.se

Kom på din bokade tid – och meddela oss om du inte kan komma

Det är viktigt att du kommer på din bokade tid eller att du meddelar oss om du inte kan komma så vi kan erbjuda någon annan den tiden. Om du inte kan komma på ditt bokade besök vill vi gärna att du meddelar oss så snart du kan, och helst inte senare än 24 timmar innan din bokade tid. Det gör du enklast genom att logga in på webbplatsen 1177.se där du ser din bokade tid. För att använda tjänsterna på webbplatsen 1177.se behöver du en e-legitimation.
De flesta mottagningar erbjuder möjlighet att boka tid, boka om, avboka och kontakt via webbplatsen 1177.se, men inte alla. Olika mottagningar har olika alternativ för bokning eller kontakt. Sök upp din mottagning på webbplatsen för att se vilka alternativ som finns.
Läs mer om hur du bokar, ombokar eller avbokar din tid: Boka, omboka eller avboka tid - 1177 Läs mer om hur du loggar in: Så loggar du in på 1177.se (1177.se)

Nya avgifter inom vården

Högkostnadsskydd och avgift för slutenvård

Högkostnadsskyddet inom öppenvård höjs från 1200 kronor till 1300 kronor. Om du blir inlagd på sjukhus kostar det 120 kronor per dygn mot tidigare 110 kronor.

Ny avgift om du uteblir eller avbokar ditt besök för sent

För de allra flesta patienter kostar ett besök i hälso- och sjukvården 200 kronor. Om du uteblir från ditt bokade besök eller av- eller ombokar ditt besök mindre än 24 timmar innan den avsatta tiden ska du betala dubbel avgift, det vill säga 400 kronor. Avgiften för uteblivet eller för sent avbokat besök omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Om du eller ditt barn blir sjuk inför besöket

Har du en bokad tid men blir sjuk inom 24 timmar från den avsatta tiden och därför inte har möjlighet att avboka i tid, kan du komma att undantas från kravet på avgift. Samma sak gäller om ditt barn blir sjukt och du behöver ställa in ditt besök hos oss på grund av det. Blir du eller ditt barn sjuk inför besöket ska du alltid av- eller omboka din tid. Det gör du enklast genom att logga in på webbplatsen 1177.se.

Barn och ungdomar

För barn och ungdomar 0–12 år och 18–19 år kostar ett uteblivet eller för sent avbokat besök 100 kronor. Ungdomar 13–17 år behöver inte betala denna avgift eftersom vårdbesöket ska kunna ske utan vårdnadshavares kännedom.

Asylsökande

För asylsökande tas ingen avgift ut för uteblivet eller för sent avbokat besök.

Distanskontakt

Har du en tid inbokad för en distanskontakt, till exempel en telefontid, ska du betala avgift för uteblivet besök om den inbokade tiden är en fast bokad tid och om du inte svarar efter att vi har försökt ringa dig två gånger.

Du som har en minnesrelaterad sjukdom eller en funktionsnedsättning

Du som har en minnesrelaterad sjukdom, en funktionsnedsättning eller en kombination av båda och uteblir eller avbokar för sent kan i vissa fall behöva betala en avgift. Men det gäller inte alla. Sjukvårdspersonalen gör i det fallet en individuell bedömning utifrån ett medicinskt perspektiv.

Besök till behandlings- och samtalsmottagningen

Besök till behandlings- och samtalsmottagningen på Karolinen i Karlstad blir avgiftsfria från och med 2023. Du kommer inte att behöva betala avgift om du uteblir från ditt bokade besök eller om du avbokar din tid för sent.


Patientavgifter inom Region Värmland

Mer information om patientavgifter och högkostnadsskydd finns på 1177.se, Patientavgifter och högkostnadsskydd - 1177

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?