Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Värmlands första seniormottagning öppnar i Hagfors Ekshärad
Invigningsbild med bandklippning.

Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, klipper bandet och invigde på tisdagen Värmlands första seniormottagning i Hagfors Ekshärad. Hon flankeras av Annika Dahlgren, verksamhetschef, vårdcentralerna norra Värmland till vänster samt Yvonne Jonsson, enhetschef, vårdcentralen Hagfors Ekshärad till höger.

Värmlands första seniormottagning öppnar i Hagfors Ekshärad

I tisdags invigdes Värmlands första seniormottagning för äldre på vårdcentralen Hagfors Ekshärad. Mottagningen gör det lättare att tidigt identifiera sköra äldre patienter för att bättre kunna planera och genomföra proaktiva insatser.
– Det är roligt och viktigt att inviga Värmlands första seniormottagning som tar ett helhetsgrepp kring samarbetet runt äldre, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, som har sina rötter i Hagfors. Att min hembygd går i bräschen känns extra roligt!

– Hagfors kommun har den högsta andelen äldre i Värmland och därför känns det självklart att mottagningen startar just här, fotsätter Åsa Johansson. Arbetet med seniormottagningen är precis det som är framtidens vård: att personer med störst behov får en förebyggande, sammanhållen och nära vård. Samarbetet vid seniormottagningen är ett fint exempel på hur vi ska få resurserna att räcka till i framtiden och också skapa bättre vård för de som bor i Hagfors. Vi ser gärna att nästa steg är att sprida arbetssättet till resten av Värmland.

Enkel väg in i vården

Via seniormottagningen får äldre personer en trygg och enkel väg in i vården. Genom ökad samverkan och tvärprofessionellt arbete förbättrar mottagningen vården av äldre i Hagfors. Planeringsarbetet har pågått i flera år och utvecklingsarbetet fortsätter.
– Vi kommer bland annat att arbeta med förebyggande insatser som exempelvis hälsoundersökningar för att tidigt upptäcka eventuella sjukdomar, säger Britt Lindberg, enhetschef vårdcentralen Hagfors Ekshärad. Många äldre söker vård först då de är i dåligt skick trots stora behov av insatser.

Samverkan med äldre i fokus

Mottagningen innebär ökad tillgänglighet för patienterna där insatserna samlas runt personen i stället för att patienten själv måste kontakta olika instanser.
– Samarbetet mellan kommun och regionen här är självklart, säger Isa Nyberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hagfors kommun. Målet är en sömlös upplevelse för de äldre och när vi lyckas märks det inte att vi som möter patienterna är från olika organisationer.

Gynnar både patient och personal

Genom mottagningen nyttjas också aktuell läkarresurs bättre och det dubbelarbete som ibland sker i kommun och region undviks.
– Förutom fördelarna för patienterna kommer arbetssättet på mottagningen att minska patienttrycket på vårdcentralen och i telefonrådgivning, säger Britt Lindberg. Seniormottagningen blir en samlingsplats för kontinuitet och samarbete.

Positivt bland Hagfors äldre

Representanter från PRO och kommunens pensionärsråd i Hagfors deltog vid invigningen.
– Det här är jättespännande och våra medlemmar ser mycket fram emot att mottagningen öppnar, säger Curt Carlsson, ordförande i PRO Hagfors. Det är viktigt att få kontinuitet i besöken och också få besöka samma läkare flera gånger i rad.

Seniormottagning Hagfors Ekshärad

Seniormottagningen drivs i Region Värmlands regi i nära samverkan med Hagfors kommuns äldrevård och socialtjänst, Friskvården i Värmland, rehabiliteringen, kyrkan, folktandvården och samtalsmottagningen. Seniormottagningen tar ett helhetsgrepp kring äldres hälsa. Nya arbetssätt identifierar sköra, äldre personer i ett tidigt skede vilket leder till att förebyggande åtgärder kan planeras och genomföras tidigt. Mottagningen vänder sig till personer över 75 år som är listade på vårdcentralen i Hagfors Ekshärad.

Mottagningen består av tre delar:

  • Samordning och samverkan med kommunen för de som bor på särskilt boende (SÄBO) och har hemsjukvård
  • Seniormottagning
  • Minnesmottagning
Symbol: Framtidens Värmland. Tillsammans utvecklar vi god och nära vård, hälsa och omsorg.

Nära vård i Värmland

Det här är ett exempel på Värmlands arbete i omställningen till god och nära vård. Nära vård är en nationell omställning som handlar om att flytta vård, hälsa och omsorg närmare invånarna. Det är en nödvändig utveckling för att klara av utmaningen med en förändrad befolkningssammansättning som på sikt innebär att färre personer ska ta hand om fler.

Arbetet drivs tillsammans av Region Värmland och Värmlands 16 kommuner.

Läs mer på regionvarmland.se/naravard

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?