Till startsidan
Kvinna och man med post-it på whiteboard.
Hem /Schysta verktyg /Här finns verktyg /Gruppövningar (syntolkat)

Gruppövningar för arbetsplatsen

Här är fyra övningar som är utformade för att så många som möjligt på arbetsplatsen ska göra dem samtidigt. På det sättet får ni en ömsesidig förståelse för varför det är viktigt med en schyst arbetsplats, och alla får ett gemensamt språk för att kunna prata om inkludering, jämställdhet, trakasserier och härskartekniker.

Du som ska hålla i övningarna

Varje övning utgår från en film. Se filmerna i den ordning de är numrerade. Under varje film kommer ni att pausa för att göra olika övningar, eller se videoklipp som ligger på externa webbsidor. De pdf:er och länkar ni behöver är samlade under respektive film. Till vissa övningar behövs utskrivet material. Den som leder gruppövningen behöver kika igenom filmerna i förväg för att kunna förbereda utskrifterna.

Filmerna är framtagna av Jämställt.

Syntolkning

På den här sidan är filmerna syntolkade.

Vill du se filmerna utan syntolkning finns de här.

Övning 1 – Introduktion till en inkluderande arbetsplats

Här får ni veta varför en inkluderande arbetsplats är bättre för alla, vad som är skillnaden på att bli accepterad och inkluderad, och hur normer styr mycket av vår vardag – oavsett om vi är medvetna om dem eller inte.
Du som leder övningen behöver läsa instruktionerna och skriva ut en del papper innan ni börjar se på filmen.

Övning 2 – jämställdhet

Varför mår både medarbetare och företag bättre av jämställdhet? Hur behandlas kvinnor och män olika, och vilka konsekvenser får det för både individen och samhället? Ta del av exempel och tips på hur begränsningar kan vändas till möjligheter.

Till övningen om jämställdhet behöver alla deltagarna ha tillgång till en smart mobil.

Övning 3 – Trakasserier, jargonger och sexuella trakasserier

När blir skämt till trakasserier, och vad är egentligen trakasserier? Och hur kan ni undvika att den som påtalar problem blir skuldbelagd? Här får ni veta vilka skyldigheter arbetsgivare har att jobba förebyggande, vad det innebär att vara priviligierad och hur du kan ta emot feedback om det råkat bli lite fel.

För den här övningen behöver ni skriva ut pdf:en ”Privilegietest” och förbereda filmerna.

Material till övning 3

Övning 4 – Härskartekniker

Härskartekniker kan uppstå trots att ingen menar något illa, men får alltid konsekvenser. Här får ni veta mer om fyra vanligt förekommande härskartekniker och vad som händer när människor blir utsatta för dem. Ni får också veta hur det går att vända dem med motstrategier och bekräftelsetekniker.

Övningen om härskartekniker har två pdf:er som kan vara bra att skriva ut.