Till startsidan
Vårdgivarwebben / Nyhetsarkiv / I dag börjar fokusmånaden om psykisk hälsa och suicidprevention

I dag börjar fokusmånaden om psykisk hälsa och suicidprevention.

I dag börjar fokusmånaden om psykisk hälsa och suicidprevention

Hej Anna-Carin Johansson och Sophia Alm, regionala koordinatorer psykisk hälsa, varför arrangeras fokusmånaden?

Två personer runt ett bord tittar in i kameran.

Sophia Alm och Anna-Carin Johansson är regionala koordinatorer psykisk hälsa och berättar mer om fokusmånaden.

– Det är viktigt att sätta fokus på de här frågorna och det gör vi bland annat genom fokusmånaden. Både personal och allmänhet behöver göras mer medvetna om det arbete som pågår i länet och också ta del av aktiviteter för att öka kunskapen, säger Anna-Carin.

Vad händer under fokusmånaden?

– Det genomförs konferenser, seminarier och både digitala och fysiska föreläsningar på olika teman. Aktiviteterna arrangeras både av brukar- och anhörigföreningar, av regionen och av kommunerna - en del i samverkan och andra insatser enskilt. Hela programmet finns att ta del av på regionvarmland.se/fokuspsykiskhalsa

Är det några arrangemang ni speciellt vill lyfta?

  • 19 september genomförs ett digitalt seminarium där erfarenheter av ett treårigt utvecklingsarbete för att minska stigmatisering av psykisk ohälsa och suicid delas,
  • Ett digitalt seminarium den 27 september där arbete med gruppverksamhet för barn i sorg beskrivs.
  • 8 oktober föreläser Catarina Grim, lektor i socialt arbete, om att underlätta samverkansprocesser kopplat till brukarinflytande. Temat ”vägar till kunskapsrättvisa”.

Hur är kunskapen i Värmland kring frågor om psykisk hälsa och suicidprevention?

– Kunskapen är varierande med ett brett spann från att man vet väldigt lite till att man har en hög specialistkompetens inom området. Vi hoppas att fokusmånaden ska bidra till ökad kännedom om frågorna och det arbete som pågår runt om i länet i alla led, säger Sophia.

Region Värmland arrangerar fokusmånaden tillsammans med bland andra Värmlands kommuner och brukar- och anhörigföreningar. Varför gör inte regionen det här själv?

– Hälso- och sjukvården kan inte lösa problemen med psykisk ohälsa och suicid på egen hand, samhällets olika delar måste bidra med insatser som är viktiga i det främjande och förebyggande arbetet. Vi behöver alla hjälpas åt och där är erfarenheter från brukare och egenerfarna särskilt viktiga i fortsatt utveckling, avslutar Anna-Carin.

Ingen deltagaravgift tas ut för arrangemangen under fokusmånaden. Stäm av ditt deltagande med närmsta chef.

Fokusmånad om psykisk hälsa och suicidprevention

Fokusmånaden pågår 9 september till 10 oktober. Den startar dagen innan Internationella suicidpreventiva dagen, och avslutas med Världsdagen för psykisk hälsa. Aktiviteterna arrangeras av flera olika organisationer, för flera olika målgrupper och med innehåll från flera olika områden. Huvudarrangörer för fokusmånaden är Regional koordinering psykisk hälsa (RKPH) och Regionala nätverket för suicidprevention i Värmland.

Information om fokusmånaden och alla aktiviteter finns på regionvarmland.se/fokuspsykiskhalsa

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?