Till startsidan

Fokuspersoner testar nära vård i praktiken

Under 2025 genomförs ett konkret test av nära vård tillsammans med fokuspersoner i västra Värmland. Med ambitionen att testa systemet för att överbrygga organisatoriska hinder formas stödet, hjälpen och omsorgen runt fokuspersonerna och deras behov och förutsättningar.

I dag hindras utvecklingen av vård, stöd, omsorg och länsgemensamma insatser av organisationers olika kultur, lagstiftning och ekonomi. Ambitionen med testet i västra Värmland är att överbrygga sådana hinder, komma bort från stuprörstänk och budgetar och istället helt fokusera på patientens mål och behov. En fokusperson från vardera kommunerna Arvika, Årjäng, Säffle och Eda utses att ingå i testet.

Sedan 2022 arbetar Region Värmland och kommunerna Arvika, Årjäng, Säffle och Eda i ett testbaserat arbetssätt för att snabbare nå målbilden för nära vård, hälsa och omsorg i Värmland. Det gör det möjlighet att utmana befintliga arbetssätt, lagar och regler som hindrar gemensam utveckling för personernas bästa. Styrgruppen i nära vård västra Värmland består av de fyra kommuncheferna, regionens hälso- och sjukvårdsdirektörer, områdeschefer och en strateggrupp som ses regelbundet och möjliggör snabba beslut.

Rapport om läget i västra Värmland

På uppdrag av styrgruppen har en rapport tagits fram som utrett hur utvecklingen bör ske för att lyckas med omställningen nära vård i västra Värmland. Insikterna bygger på information från möten, workshops, verksamhetsbeskrivningar och intervjuer med bland annat kommundirektörer i västra Värmland, avgående hälso- och sjukvårdsdirektör, HSN-ordförande, regiondirektör och chefläkare samt representanter i strateggruppen.

Likt nationella undersökningar visar rapporten att Region Värmland och kommunerna i Arvika, Eda, Säffle och Årjäng behöver börja arbeta på nya sätt för att klara av omställningen. Nuvarande strukturer och processer skapar stora glapp mellan systemen, vilket leder till ineffektivitet, ökade kostnader för respektive huvudman och stort lidande för individer med störst behov av stöd från både regionala och kommunala insatser.

Testa systemet tillsammans med fokuspersoner

Rapporten ger förslag på hur region och kommuner i västra Värmland konkret kan testa en teoretisk arbetsmodell tillsammans med fokuspersoner för att driva utvecklingen snabbare. Testet handlar om att identifiera och utgå från personer med stora behov av vård, stöd och omsorgsinsatser. Förslaget är att börja med en person i respektive kommun (fokusperson) och utgå från att möta personens behov, inte organisationens. Ambitionen är ett bättre omhändertagande men även att identifiera och tydliggöra de hinder som uppstår mellan våra olika organisationer när vi ska samordna insatser.

Målet är att kunna genomföra snabba och effektiva förändringar av systemet utifrån det som lyfts från medarbetarna som träffar fokuspersonen. Testet pågår under 2025. Kan och ska organisationerna förändras med anledning av resultaten?

  • En fokusperson per kommun identifieras.
  • En tvärprofessionell grupp medarbetare (fokusgruppen) utses. De träffas kontinuerligt, ibland tillsammans med individen, för att samordna arbetet, följa upp resultat och utvärdera åtgärder. Det viktiga vid möten är fokuspersonen, dennes behov och konkreta arbetsuppgifter. Olösbara problem skickas vidare till en chefsgrupp.
  • Chefsgruppen stöttar och löser ut hinder åt fokusgruppen för att lösa personens behov i realtid och bereder vid behov beslutsunderlag till styrgruppen (exempelvis gällande investeringar).

Arbetet kommer att se olika ut men utgångspunkten är foksupersonens behov. För att stötta och nå individens mål utformas organisationen runt personen utifrån praktiska erfarenheter från det dagliga arbetet. Först efter det kan man välja rätt samarbetsform och en lämplig finansieringsmodell som stöttar nya samarbeten.

Fokusperson: Personen som arbetet utgår och koordineras utifrån

Kontaktperson (fast stöd eller omsorgskontakt): Den person som fokuspersonen utser att sköta kontakten för att skapa kontinuitet.

Fokusgrupp: De medarbetare som direkt i vardagen bidrar till att lösa fokuspersonens behov.

Chefsgrupp: Chefer och stödpersoner som stöttar och löser hinder åt fokusgruppen för att kunna lösa fokuspersonens behov. Chefsgruppen bereder vid behov beslutsunderlag till styrgruppen (exempelvis gällande investeringar).

Styrgrupp: Västra Värmlands kommundirektörer, Region Värmlands hälso- och sjukvårdsdirektörer, områdeschefer och strateggrupp.

Om nära vård i praktiken

  • Arbetet handlar om att testa en teoretisk arbetsmodell för att driva utvecklingen till nära vård, hälsa och omsorg snabbare i västra Värmland.
  • I vardera kommunerna Arvika, Eda, Säffle och Årjäng utses en fokusperson som har stora behov av vård, stöd och omsorgsinsatser.
  • Ambitionen är ett bättre omhändertagande och att identifiera och tydliggöra hinder som uppstår mellan region och kommun när vi ska samordna insatser.
  • Målet är att kunna genomföra snabba och effektiva förändringar av systemet utifrån det som lyfts från medarbetarna runt fokuspersonerna.
  • Testet pågår under 2025 och uvärderas i början av 2026.
  • Arbetet samfinansieras av regionen och kommunerna Arvika, Eda, Säffle och Årjäng.

Mia Mossberg
Utvecklingsledare
E-post: mia.mossberg@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?