Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Prioriterade frågor för EU 2024

Prioriterade frågor för EU 2024

Europaparlamentets egen tankesmedja, European Parliamentary Research Service (EPRS), har publicerat sin årliga rapport som identifierar de mest brännande frågorna för EU under 2024.

Rapporten ska öka medvetenheten om de viktigaste frågorna på EU:s agenda och vara en plattform för diskussion och debatt.

Här är det 10 viktigaste frågorna för EU 2024 enligt EPRS:s rapport:

  • Unga européer går till valurnorna
  • Hur man motverkar desinformation under ett valår
  • Dags att påskynda genomförandet av den dubbla omställningen
  • Klimatöverskridande och anpassning
  • Framtiden för EU:s fordonsindustri
  • Finansiering av Ukrainas återhämtning och återuppbyggnad
  • Åtal av internationella krigsbrott och gottgörelse till offer i Ryssland
  • El Niños dominoeffekt på livsmedelsförsörjningen
  • USA-valet 2024: Ett paradigmskifte?
  • Indiens uppgång: Redo att bli en stormakt

Rapportens första fråga handlar om ”supervalåret” 2024, då mer än halva jordens befolkning går till valurnorna. I juni är det val till Europaparlamentet och EPRS menar att unga kommer spela en viktig roll då de utgör en stor del av den röstberättigade befolkningen. Enligt Valmyndigheten kom 17% av alla röster i Europaparlamentsvalet 2019 i Värmland från personer mellan 18-29 år, en siffra som beräknas öka inför årets val.

Kopplat till valåret betonar rapporten vikten av att bekämpa desinformation. Desinformation är avsiktligt falsk information som sprids på ett planerat sätt i syfte att nå en viss målgrupp. Andra länder kan vara en källa till desinformation för att manipulera valresultat till sin egen fördel. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en handbok i att möta informationspåverkan vars syfte är att hjälpa de som jobbar med kommunikation att identifiera och motverka desinformation.

Andra viktiga frågor under 2024 enligt rapporten är det stundande valet i USA som förväntas ha stor effekt på den internationella politiken, hanteringen av konsekvenserna från Rysslands krig mot Ukraina, och utmaningarna för EU:s fordonsindustri i ljuset av den gröna omställningen.

Handlingsplan för klimatanpassning

Den dubbla omställningen drivs i hög grad av behovet av att hantera hotet från den globala uppvärmningen. Enligt rapporten är anpassningen till det dramatiskt skiftande klimatet som en av de mest tryckande frågorna under 2024. Länsstyrelsen Värmland har tagit fram en handlingsplan för klimatanpassning som fokuserar på tre områden: dricksvattenförsörjning, fysisk planering och krisberedskap. Inom dessa fokusområden har åtgärder och mål tagits fram som ska vägleda Länsstyrelsens arbete med klimatanpassning.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?