Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /30 år i EU – så bidrar EU-projekt till Värmlands utveckling
Högstadieelever bygger pepparkakshus.

Från PIA-projektet i Storfors kommun, där uppbyggandet av trygga relationer ska minska skolfrånvaron. Foto: Eva Wiklund

30 år i EU – så bidrar EU-projekt till Värmlands utveckling

Med anledning av Europadagen den 9 maj och att Sverige i år firar 30 år i EU gör vi en specialartikel som uppmärksammar EU-finansierade projekt som drivits av regionen och i kommunerna.

Under de tre decennier som Sverige har varit med i EU har Värmland tagit vara på möjligheterna som EU-medlemskapet erbjuder. I denna artikel lyfter vi några av de projekt som på olika sätt stärker Värmlands lokala utveckling, ofta i nära samverkan mellan offentlig sektor, näringsliv, akademi och civilsamhälle. Resultaten visar på hur EU:s investeringar bidrar till verklig förändring lokalt, regionalt och gränsöverskridande.

Interreg

Interreg är ett av EU:s centrala verktyg för att främja samarbete över gränserna och stärka regional utveckling i Europa. Genom Interreg finansieras projekt som fokuserar på att bygga starkare partnerskap mellan regioner i olika länder, främja hållbar tillväxt, innovation, och skapa nya sysselsättningsmöjligheter.

  • Mötesplats Fredsplatsen Morokulien 4.0 - Eda kommun: Ett svenskt-norskt Interreg-projekt, som är ett EU-program för gränsöverskridande samarbete, där fredsmonumentet i Morokulien restaurerades och platsen utvecklades till ett modernt, gränsöverskridande besöksmål. I projektet engagerades bland annat gymnasieelever från Filipstad kommun, och man använde modern teknik för att lyfta platsens historia och skapa nya mötesmöjligheter. Om Mötesplats Fredsplatsen Morokulien 4.0 (fredsmonumentet.se)
  • Debuting – Region Värmland: Ett Interreg Europa-projekt som stärker små och medelstora företags konkurrenskraft genom att integrera jämställdhet i affärsmodeller och arbetskultur. Genom klustersamarbete och stöd från regionala innovationsstrategier ges företag verktyg för att bli mer inkluderande, attraktiva och innovativa. Om Debuting (interregeurope.eu)

Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF)

ERUF är ett av EU:s viktigaste verktyg för att stärka regional tillväxt och minska ekonomiska och sociala skillnader mellan olika delar av Europa. Genom ERUF finansieras projekt som främjar innovation, hållbar utveckling, sysselsättning och gränsöverskridande samarbete. Nedan följer några olika värmländska ERUF-projekt:

  • LOKEN – Glava Energy Center: Ett brett samverkansprojekt där 40 aktörer i elva värmländska kommuner utvecklar lösningar för förnybar el, energilagring och energigemenskaper. Fokus ligger på smart energiplanering, lokal energiledning och social hållbarhet, med stöd från forskare vid Karlstads universitet genom samverkansarenan RESKU. Om LOKEN (glavaenergycenter.se)

Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF)

AMIF är ett EU-stöd som finansierar insatser för mottagande, integration och återvändande av tredjelandsmedborgare. Fokus ligger på att stärka etablering, språkutbildning och delaktighet i samhället.

  • Yrkesväg – Länsstyrelsen Värmland: Ett projekt som ska förbättra integrationen och underlätta etablering på arbetsmarknaden för personer från tredjeland. Det är en vidareutveckling av den framgångsrika modellen “Yrkesväg Värmland” och riktar sig till personer med låg eller ingen skolbakgrund samt de med viss utbildning men svårt att få arbete. Målet är att erbjuda utbildningar som matchar arbetsmarknadens behov och leder till anställning. Storfors, Arvika, Eda, Hagfors, Karlstad, Sunne och Säffle kommun är alla projektpartners i Yrkesväg. Om Yrkesväg (yrkesvag.se)

Europeiska socialfonden plus (ESF+)

ESF+ är EU:s främsta verktyg för att främja sysselsättning, utbildning och social inkludering. Fonden stödjer projekt som stärker individers möjligheter till arbete och utbildning, särskilt för dem som står långt från arbetsmarknaden. ·

  • Värmlands Skolsamverkan – Värmlands projektparaply: I nio värmländska kommuner samverkar skola, socialtjänst och fritid i detta projekt som syftar till att öka skolnärvaro och ge fler unga gymnasiebehörighet. Genom innovativa arbetssätt – som socialtjänst i skolan, små undervisningsgrupper och hälsofrämjande insatser – har projektet stärkt ungas motivation, självkänsla och framtidstro. Resultaten visar bland annat på förbättrade betyg, ökad trygghet och färre hemmasittare. Om Värmlands Skolsamverkan (varmlandsprojektparaply.se)

– Jag har fått hjälp och stöttning… idag kan jag gå fulla skoldagar och förhoppningsvis kommer jag in på ett gymnasium, säger en elev i projektet

Fortsatt utveckling med EU-stöd

Projekten visar tydligt vilken skillnad EU-medel kan göra för individen, samhället och näringslivet. Genom att satsa på samverkan, innovation och hållbarhet skapar vi långsiktiga värden i hela Värmland. Under Sveriges 30 år i EU har det funnits många olika projekt i Värmland med varierande budget och projektlängd och det är viktigt att fortsätta arbeta med liknande initiativ framåt, i både stor och liten skala.

Vill du veta mer om hur din organisation kan ta del av EU-finansiering? Läs mer på Region Värmlands sida om EU-finansiering Läs mer om hur Region Värmland fördelar projektmedel 2023 års projektmedelsrapport

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?