
Förenklingspaket från EU – mindre krångel på gården
Ingress Den 14 maj presenterade EU-kommissionen ett omfattande paket med förenklingsåtgärder inom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Syftet är att minska den administrativa bördan för jordbrukare och myndigheter, samt att stärka jordbrukssektorns konkurrenskraft.
I dagsläget upplever många jordbrukare inom EU tung administration som sällan speglar de verkliga förhållandena de står inför. Detta innebär tidskrävande och kostsamma processer både för jordbrukarna själva, men även för nationella administrationer. För att komma till rätta med dessa problem föreslår kommissionen nu en rad lagförslag, baserade på erfarenheter från genomförandet av CAP och återkoppling från berörda parter och medlemsländer.
Föreslagna förenklingsåtgärder
- Förenklat utbetalningssystem för småskaligt jordbruk: Inom CAP finns det idag en möjlighet för småskaligt jordbruk att få upp till 1 250 euro i ett klumpsummestöd. Detta schablonbelopp föreslås höjas till 2500 euro för att ytterligare stärka mindre jordbruk, särskilt i glesbygdsområden. Dessa jordbrukare kommer också att undantas från vissa miljökrav och få möjlighet att ta del av ersättningar för miljövänligt jordbruk.
- Förenklade miljökrav och kontroller: Det nuvarande regelverket för miljökrav ska anpassas bättre till olika jordbruksmetoder och lokala förhållanden, och överlappningen med nationella regler ska minskas. Man föreslår att endast en fysisk kontroll ska göras per år och gård.
- Stärkt krishantering: Nya krisfinansieringsmöjligheter införs för att bättre stödja jordbruk som drabbas av naturkatastrofer eller djursjukdomar. Varje land i EU har tagit fram en så kallad strategisk plan som beskriver landets jordbrukspolitik under åren 2023–2027, och kommissionen föreslår nu att medlemsländerna får ökad flexibilitet att anpassa sina strategiska CAP-planer för att kunna möta framtidens utmaningar.
- Ökad konkurrenskraft och digitalisering: Småskaliga jordbrukare får lättare tillgång till finansiering för att förbättra sin konkurrenskraft, bland annat ett nytt stöd där de kan få upp till 50 000 euro för detta ändamål. Medlemsländerna uppmuntras att utveckla digitala system för att minska den administrativa bördan, samtidigt som man föreslår att jordbrukare enbart ska behöva rapportera sin data en gång och även återanvända den.
Vad innebär detta för värmländska jordbrukare?
Mindre administration frigör tid och resurser för jordbrukare. Dessutom ger de nya krisstöden och finansieringsmöjligheterna en ökad trygghet och möjlighet till utveckling – viktiga faktorer i en sektor som ofta påverkas av väder, sjukdomar och andra oförutsedda händelser. Sammanlagt kan åtgärderna bidra till en starkare och mer hållbar jordbruksnäring i Värmland.
Vad händer nu?
Lagförslagen kommer nu att behandlas av Europaparlamentet och rådet. Kommissionen planerar även att presentera ytterligare förenklingsåtgärder senare i år, som berör andra politikområden än jordbruk.
Läs EU-kommissionens kommunikation i sin helhet · Läs färdplanen om förenklingsåtgärderna