Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Familjecentrerad musikterapi som stöd vi smärtsamma procedurer på barn och ungdomar

Aviva Katzeff Silberstein och Emmy Ligård, vid tiden för studiens genomförande psykologstudenter på Örebro universitet.

Familjecentrerad musikterapi som stöd vi smärtsamma procedurer på barn och ungdomar

Alexandra Ullsten är en av forskarna bakom en mixad metodstudie som undersökt hur familjecentrerad musikterapi kan ge stöd vid smärtsamma procedurer på barn och ungdomar.

Alexandra Ullsten är fil.dr. och musik- och bildterapeut på Centralsjukhuset i Karlstad. Hon är huvudförfattare till en nyligen publicerad artikel om musikterapi som stöd vi smärtsamma procedurer på barn och ungdomar.

Bakgrund

Stickrädsla, nålfobi och sprutskräck är tyvärr i dag något som är mycket vanligt både bland barn och vuxna. Internationell forskning visar att 70 % av alla skolbarn känner sig rädda inför en vaccination eller blodprovstagning på grund av rädsla för att det ska göra ont och oron över att deras stickrädsla inte ska tas på allvar av sjukvården. Forskning visar också att rädslan förvärrar barnets smärtupplevelse. Barn utvecklar redan tidigt ett smärtminne. Obearbetade minnen från smärtsamma ingrepp kan bidra till rädsla och undvikande av medicinsk behandling upp i vuxen ålder. Stickrädda vuxna för sedan över rädslan till nästa generation. Obehandlad procedursmärta riskerar också att utvecklas till kronisk smärta. Stickrädsla av olika allvarlighetsgrad är en stor utmaning för sjukvården samt för folkhälsan om den till exempel resulterar i undvikande av vaccination.

– Tidig smärtprevention är därför mycket viktigt men för att den ska fungera optimalt måste insatsen vara individanpassad; one size does not fit all. Familjecentrerad musikterapi som stöd vi smärtsamma procedurer på barn och ungdomar är ett internationellt väl beforskat område. Karlstad är nu först ut i Sverige med att utvärdera musikterapibehandling som icke-farmakologisk intervention vid stickrädsla, säger Alexandra Ullsten.

Studiens genomförande

Två psykologstudenter från Psykologprogrammet vid Örebro universitet, Aviva Katzeff Silberstein som numera är anställd som psykolog vid Centrum för Traumatisk Stress och Emmy Ligård, genomförde forskningsstudien i samarbete med Barn- och ungdomsmedicinska dagvårdsverksamheten vid Centralsjukhuset i Karlstad och Alexandra Ullsten.

– Dagvårdens personal arbetar sedan länge aktivt med att förebygga stickrädsla hos barn och deras familjer. Studien undersökte vilken effekt musikterapi har på barns oro och rädsla inför och under en smärtsam procedur. 30 barn i åldrarna 0 till 15 år som besökte Dagvården med sin förälder för att genomgå ett blodprov eller vaccination, deltog i studien där barnens och familjernas oro och rädsla undersöktes med självskattningar och intervjuer, säger Alexandra Ullsten.

Barnen och föräldrarna sjöng och improviserade på olika instrument tillsammans med musikterapeuten, före, under och efter proceduren. Barnen upplevde situationen och vårdmiljön som tryggare när de fick välja sin egen musik.

Resultat

Resultatet visar att musikterapi är lika effektivt för att hjälpa barn att hantera oro och rädsla vid nålingrepp som de stödjande icke-farmakologiska interventioner som idag erbjuds som standardvård.

– Barnen och föräldrarna beskrev sin upplevelse av musikterapin som positiv då den främjade copingstrategier och stöttade den egna förmågan att hantera proceduren, så kallad self-efficacy, säger Alexandra Ullsten.

Farmakologisk smärtlindring kan ge barnen biverkningar, därför rekommenderar Läkemedelsverket att icke-farmakologisk behandling ska vara basen för smärtomhändertagandet i samband med procedurer på barn och ungdomar och att läkemedelsbehandlingen kombineras med icke-farmakologisk smärtlindring: Behandling av barn i samband med smärtsamma procedurer i hälso- och sjukvård - kunskapsdokument (lakemedelsverket.se). Förutom ett gott bemötande av barnet och barnets förälder där det ingår att förbereda familjen på provtagningen samt förhålla sig till eventuell oro och rädsla, ska sjukvården också erbjuda åldersanpassad icke-farmakologisk smärtlindring som att se på film, läsa saga, blåsa såpbubblor, lyssna på musik, avslappning, andningsövningar, förberedande samtal med mera.

– Att säga till barnet att sticket snabbt går över eller att det inte kommer göra så ont är inte hjälpsamt utan riskerar att förvärra stickrädslan hos barnet, säger Alexandra Ullsten.

Citat från barn och föräldrar som deltagit i forskningsstudien

– Oj, är det färdigt redan! Jo jag kände att det stack men jag kände ändå inte.

– Musiken påverkade stämningen i rummet från första sekunden och det blev glatt direkt.

– Musikterapin fick mig att uppleva blodprovet på ett annat sätt. Jag kände nålsticket och sticket kändes som det brukar kännas, men jag var mer fokuserad på musiken vi spelade. Jag brydde mig liksom inte om nålsticket eftersom jag brydde mig mer om musiken jag var engagerad i.

Mer om smärtprevention för barn

Här finns mer forskningsbaserad information om smärtprevention för barn och deras föräldrar:
PEARL Pain in early life
Lilla Barnsmärtguiden


Länk till artikel

Aviva Katzeff Silberstein, Emmy Ligård, Sara M. Edlund och Alexandra Ullsten: Family-centered Music Therapy as Procedural Support in the Pediatric Outpatient Unit: A Mixed Methods Pilot Study

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?