Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Månadens verk juni, juli och augusti 2024

Linda Gustavson Nameth, Allt är samma, litografi inköpt 1983

Månadens verk juni, juli och augusti 2024

Linda Gustavson Nameth är en svensk konstnär som har gjort resor till Nordamerika, Östafrika och Indien, något som ofta lämnar spår i hennes bilder. Hon har hållit separatutställningar i bland annat Stockholm, Malmö och Jönköping och utfört offentliga utsmyckningar för Linköpings universitet och Jönköpings läns centrallasarett med flera. Hon är bland annat representerad på Moderna museet, Statens konstråd samt Borås, Kalmar, Jönköpings och Malmö museer.

Hon är född 8 oktober 1947 i Jönköping. Hon studerade vid Gerlesborgsskolan 1964–1965, vid Konstfackskolan 1965–1968 och vid Kungliga Konsthögskolan 1968–1973.

Gustavson Nameth har arbetat i en surrealistisk tradition med rötterna i 1920-talets Paris och det svenska 30-talet. En av Surrealismens grundidéer finns i oväntade möten mellan för varandra främmande ting. Här – Afrikas savanner och Nordeuropas nationalromantiska landskap, sammanflätade i en värld som är allas.

Det finns ett intresse för förstorade strukturer – som ibland kan ge en ”öververklig” karaktär. I bilden är vi mellan dröm och verklighet. Saga? Det undermedvetna? Önsketänkande? Gustavson Nameth vrider på naturens kända fenomen och ger dem en annan mystik.

Vad kan titeln Allt är samma väcka för tankar hos oss?

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?