Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Tvåtusen barn och unga besökte Värmlands bokfestival

Närmare 2000 unga kom med buss till bokfestivalen tack vare kultur- och bildningsnämndens beslut att stötta kulturupplevelser för barn och unga.

Tvåtusen barn och unga besökte Värmlands bokfestival

Närmare 2000 barn och unga besökte årets värmländska bokfestival. Att regionen erbjuder det speciella programmet för barn och unga, som ett led i den läsfrämjande verksamheten, är något som värmer projektledare Ricky Andreis extra mycket.

– Det känns stort att närmare 2 000 unga besökare från hela Värmland kommer med buss till bokfestivalen och får möta kända ungdomsförfattare. Det är tack vare att kultur- och bildningsnämnden beslutat att stötta kulturupplevelser med hela busskostnaden.

Förutom barn- och ungasatsningen lyfter Ricky Andreis attraktiva nationella gäster och många utställare som en del av festivalens styrkor.

– Vi har lockande nationella gäster i författarsamtal och många andra samtal på intressanta teman. Gängkriminaliteten och hur viktigt det är att förstå sammanhanget kring frånvarande pappor och hoten mot framför allt kvinnliga åklagare var ett aktuellt tema som fick mycket uppmärksamhet, säger Ricky Andreis.

Han syftar på paneldiskussionen med psykologen Lars Einar Engström, kommunikationsexperten Greta Svensson journalisten Alexandra Pascalidou som utgick från böckerna Var är papporna av Alexandra Pascalidou och Darrar jag så darrar demokratin av Svensson och Engström. Diskussionen leddes av Kajsa Carlsson.

Fortsatt utveckling

Ricky Andreis säger att det finns utvecklingsområden för att bidra till ännu bättre exponering för alla utställare. Han vill också fortsätta utveckla samarbetet med folkhögskolorna och Karlstads universitet kring deras medverkan.

Redan bokat för nästa år

Totalt antal besökare var i år 4 325. Antalet utställare var drygt 100, många värmlänningar men även från andra delar av Sverige. Den mest långväga utställaren kom från Tyskland.

Jodå, Värmlands bokfestival kommer tillbaka. Helgen den 14-16 november 2024 är redan bokad.

Samtliga länets folkhögskolor var på plats och gav exempel på kreativa kurser. Här är det Ingesunds folkhögskola i Arvika som skapar med garn.

Värmlands bokfestival webbsida

www.varmlandsbokfestival.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?