Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Ny fortbildning om språk- och läsfrämjande

Region Värmland har i samarbete med tre andra regioner och Kulturrådet tagit fram en digital fortbildning för kunskap och inspiration till de som tidigt kommer i kontakt med de yngsta barnen.

Ny fortbildning om språk- och läsfrämjande

En ny digital fortbildning ska stärka kompetensen kring små barns språk- och läsutveckling. Fortbildningen som i första hand vänder sig till yrkesverksamma inom barnhälsovård, logopedi, bibliotek och förskola är framtagen av Region Värmland i samarbete med tre andra regioner och Kulturrådet.

– Forskning visar att det behövs tidiga insatser under de första levnadsåren eftersom det är avgörande för barnets språk- och läsutveckling. I kombination med att läsförståelsen sjunker bland barn och unga och att föräldrar ägnar allt mindre tid åt att läsa för sina barn såg vi ett behov av att stärka professionerna, säger Annica Hagel Arvidsson, biblioteksutvecklare i Region Värmland och projektledare för "Förundran - Bokstart i Värmland".

Kunskap och inspiration i fem delkurser

Fortbildningen innehåller fem delkurser och det är forskare, logopeder, författare, pedagoger och bibliotekarier som delar med sig av kunskap och inspiration. De lyfter uppväxtmiljöns påverkan på språket, att flerspråkighet ska ses som en tillgång och att det är viktigt att stimulera läsglädjen genom att tidigt börja läsa böcker för små barn.

– Fortbildningen ger konkreta metoder och tips kring hur vuxna kan arbeta språk- och läsfrämjande i vardagen. En av metoderna är dialogläsning, det vill säga att aktivt läsa tillsammans med barn. Vi lyfter också hur man väljer böcker som är bra att samtala om och ger exempel på frågor som främjar samtal, säger Annica Hagel Arvidsson.

Filmande föreläsningar

Fortbildningen består av filmade föreläsningar, poddar, texter och reflektionsfrågor. Den är framtagen av Region Gävleborg, Region Halland, Region Värmland och Region Östergötland med ekonomiskt stöd av Kulturrådets nationella satsning Bokstart.

Från Bokstarts och Kulturrådets håll ser vi det som värdefullt att den här fortbildningen nu finns tillgänglig för alla att ta del av. Vi vet att samverkan mellan professioner skapar ännu bättre möjligheter att ge de yngsta barnen bra förutsättningar för en god språkutveckling, säger Anna Hällgren, handläggare på Kulturrådet och Bokstart.

Filmad presentation

I filmklippet nedan presenteras utbildningens innehåll.

Fakta om fortbildningen Språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen

Stärk din kompetens! I en ny fortbildning får du möjlighet att fördjupa dig i språk- och läsfrämjande för de yngsta barnen.

Fortbildningen är helt kostnadsfri och vänder sig till dig som arbetar i förskola, barnhälsovård, logopedi och bibliotek.

Du får ta del av kunskap och inspiration som stärker dig i din profession när du möter barn, vårdnadshavare och andra viktiga vuxna i barnets närhet.

  • Delkurs 1: Därför ska vi arbeta språk- och läsfrämjande
  • Delkurs 2: Små barns språkutveckling
  • Delkurs 3: Flerspråkighet
  • Delkurs 4: Läsning och läsglädje
  • Delkurs 5: Så kan du gör

Fortbildningen hittar du på digiteket.se/tema/sprakutveckling

Fortbildningen är framtagen av Region Gävleborg, Region Halland, Region Värmland och Region Östergötland med ekonomiskt stöd från Kulturrådets satsning Bokstart.

Annica Hagel Arvidsson
Biblioteksutvecklare och projektledare
E-post: annica.hagelarvidsson@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?