Mat, motion och mediciner – så kan fall och fallskador förebyggas
Den vanligaste orsaken till att äldre personer skadar sig är att de faller. Fallolyckor är också en av de vanligaste dödsorsakerna bland personer över 70 år. Men det går att förebygga fall.
När vi blir äldre får vi ofta sämre balans, sämre syn, svagare muskler och skörare skelett. Det ökar risken att falla och att få skador i till exempel handled och höftled.
– Men alla äldre faller inte och alla som faller får inte svåra skador. Det finns mycket en kan göra själv för att minska riskerna. Det handlar om de tre m:en – om mat, motion och mediciner, säger Kristina Grubb som är Region Värmlands samordnare för fallprevention.
Mat och motion
När vi blir äldre ökar behovet av vissa näringsämnen, till exempel protein som hjälper oss att bevara starka muskler. Många äldre får sämre aptit och då är det extra viktigt att äta ofta – att inte glömma mellanmålen. För att bevara så mycket balans och muskelstyrka som möjligt behöver vi träna. Det minskar inte bara risken att falla, det minskar också risken att skadas allvarligt om vi ändå faller. Det är även bra att träna på att ta sig upp från golvet.
Mediciner
– Kroppens känslighet för mediciner ökar när vi blir äldre. Därför är det viktigt att se över sina mediciner tillsammans med sin läkare eller personal på apoteket, säger Clas Lundgren, chefläkare på Region Värmland.
Mediciner kan öka risken för till exempel blodtrycksfall, trötthet, yrsel och balanssvårigheter. Det kan i sin tur bidra till att fallrisken ökar.
Fallskadornas följder
Fallolyckor orsakar skador och dödsfall, förlorad självständighet och försämrad livskvalitet. Det drabbar också närstående på olika sätt och medför stora kostnader för samhället.
– Därför är det viktigt att vi alla påminner varandra om vad vi själva kan göra för att minska risken för fall och fallskador, säger Clas Lundgren.
Balansera mera
Den nationella fallpreventionsveckan Balansera arrangeras alltid vecka 40. Runt om i Sverige uppmärksammas hur fall och fallskador kan förebyggas.
Fallolyckor i Sverige
- 7 av 10 olyckor i Sverige är en fallolycka.
- Drygt 1 000 personer per år dör till följd av en fallolycka.
- Cirka 70 000 personer per år skadas så illa att de behöver läggas in på sjukhus för vård, av dessa är 57 procent kvinnor och 43 procent män.
- 7 av 10 som skadas av en fallolycka är 65 år eller äldre.
- Cirka 6 procent av alla i åldrarna 80 eller äldre var någon gång under ett år inskrivna på sjukhus till följd av en fallolycka.
- Bland personer som slutenvårdats för en skada är lårbensfraktur den vanligaste huvuddiagnosen. Under ett år vårdas 17 000 personer, fördelat på 64 procent kvinnor och 36 procent män, på sjukhus för lårbensfraktur.
Mer information
Mer information om fall och fallskador finns på regionvarmland.se/fall.