Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Patientsäkerheten hotas om 1177 på telefon i Värmland tas ut i strejk

Patientsäkerheten hotas om 1177 på telefon i Värmland tas ut i strejk

Konsekvensbeskrivningar av Vårdförbundets strejkvarsel visar att en strejk vid 1177 på telefon i Värmland får allvarliga konsekvenser för invånarna och vården.
–1177 på telefon är en samhällsviktig verksamhet och vi ser stora patientsäkerhetsrisker vid en strejk, säger Clas Lundgren, chefläkare i Region Värmland.

Vårdförbundet har varslat om strejk från och med den 11 juni i Region Värmland för sina medlemmar, som omfattar sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. De arbetsplatser inom Region Värmland som omfattas är:

  • Anestesi- och operationsenheten Sjukhuset Torsby
  • Uppvakningsavdelning Sjukhuset Torsby
  • 1177 på telefon Värmland
  • Endoskopimottagningen Sjukhuset Arvika.

– Vi håller nu på att analysera konsekvenserna av en eventuell strejk och vi ser bland annat att varslet mot 1177 på telefon kommer få stora konsekvenser för hela det värmländska vårdsystemet, säger Niklas Larsson, förhandlingschef i Region Värmland.

Hittills i år har 1177 på telefon gjort drygt 1100 hänvisningar till ambulans för de som ringer. Det är personer som ringer 1177 utan att ha förstått allvaret i sin situation och att deras liv och hälsa hotas. De kopplas över till 112 för att få akut hjälp.

– Region Värmland delar alltså inte Vårdförbundets bild av att 1177 på telefon Värmland inte är en samhällsviktig verksamhet. Vår analys visar tydligt att vid en strejk kommer svarstider att förlängas och patienters vård fördröjas och därmed utgöra en oacceptabel risk för vårdskador, säger Clas Lundgren, chefläkare.

Störst risk löper patienter som ringer 1177 för akuta tillstånd. De är ofta inte medvetna om allvaret i sitt aktuella hälsotillstånd när de väljer att ringa 1177 i stället för 112. Vid en eventuell strejk kan det innebära att de inte kommer fram varken på vårdcentral och eller 1177 och då finns risk att de avvaktar med stora konsekvenser för sin framtida hälsa och i värsta fall kan konsekvenserna leda till död.

– Vi kan inte förvänta oss att den enskilda patienten alltid kan bedöma sina symtom och välja rätt, säger Clas Lundgren.

En annan utsatt grupp är personer med psykisk ohälsa som ringer 1177 på telefon.

– Där kan det stöttande samtalet med medicinsk kompetens vara avgörande och ibland direkt livräddande, säger Clas Lundgren.

En strejk vid 1177 på telefon kommer att innebära ökad belastning på jour- och akutmottagningar samt nödnumret 112. Det kommer också att öka belastningen på vårdcentralernas telefontillgänglighet. Särskilt kritiskt är dock påverkan på nödnumret 112 och ambulansverksamheten, där ökad belastning kan leda till längre responstider och sämre hantering av tidskritiska uppdrag, något som kan äventyra liv och hälsa.

– Vi delar inte Vårdförbundets åsikt att de agerar ansvarfullt och att det inte är samhällsfarligt att ta ut 1177 på telefon i strejk. Strejkåtgärden mot 1177 på telefon minskar tillgängligheten för värmlänningar med såväl akuta som mindre akuta vårdbehov och vår bedömning är att den är samhällsfarlig och äventyrar patientsäkerhet, säger Niklas Larsson, förhandlingschef i Region Värmland

– Vår förhoppning är att Vårdförbundet snarast sätter sig vid förhandlingsbordet med medlarna och kommer överens med SKR så att vi kan undvika en strejk, fortsätter han.

Fakta

Om 1177 på telefon Värmland

Hanterar årligen cirka 165 000 samtal vilket innebär ett snitt på cirka 450 samtal per dygn.

Cirka 128 000 av dessa samtal besvaras här i Värmland, cirka 350 samtal per dygn (differensen utgörs av samtal där personerna väljer att lägga på luren).

Region Värmland ingår inte i en nationell slinga för 1177. Det nationella samarbetet upphörde i mars i år. Regionen ser fördelar med att hantera samtliga sina samtal från värmlänningarna för att kunna vårdkoordinera på ett kvalitativt sätt och möta det medicinska behovet. Det innebär till exempel att boka in tider på vård- eller jourcentral, samverka med den egna larmcentralen, samarbeta med mobila team.

De åtaganden som Region Värmland har i en nationell slinga är att:

  • Besvara inkommande samtal från utlandet.
  • Hantera samtal vid tillfällen då det inte går att identifiera var den som ringer befinner sig.

I Region Värmlands övergripande risk- och sårbarhetsanalys klassificeras 1177 på telefon Värmland som en samhällsviktig funktion.

Om strejkvarslet

Vårdförbundet har varslat om strejk från den 4 juni i fem regioner:

  • Region Skåne
  • Region Stockholm
  • Region Västerbotten
  • Region Östergötland
  • Västra Götalandsregionen

De som omfattas av konflikten kommer från samtliga yrkesgrupper inom Vårdförbundets avtalsområde:

  • Barnmorskor
  • Biomedicinska analytiker
  • Röntgensjuksköterskor
  • Sjuksköterskor
  • Specialistsjuksköterskor

Den 28 maj utökade Vårdförbundet strejkvarslet till att omfatta ytterligare två regioner, Region Västmanland och Region Värmland. De arbetsplatser inom Region Värmland som omfattas är:

  • Anestesi- och operationsenheten Sjukhuset Torsby
  • Uppvakningsavdelning Sjukhuset Torsby
  • 1177 på telefon Värmland
  • Endoskopimottagningen Sjukhuset Arvika.

Strejken utlöses den 11 juni för Region Värmland om parterna inte kommer överens.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?