Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Hälso- och sjukvårdsnämnden i korthet 1 april 2025

Hälso- och sjukvårdsnämnden i korthet 1 april 2025

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i samband med tisdagens sammanträde bland annat om en extra satsning på tillgänglighet i sjukvården samt en utredning om mer nära vård.

Extra satsning på tillgänglighet i hälso- och sjukvården

Region Värmland behöver genomföra extra insatser för att minska vårdköer och öppna fler vårdplatser. Regeringen har redan beslutat om ett tillfälligt stöd på 11,5 miljoner kronor för att korta köer inom områden som grå starr, höftproteser och framfall. Men regionen ser möjligheter att gå längre och göra mer än vad det statliga stödet täcker.

Utöver de prioriterade områdena som regeringen pekat ut, vill man också satsa på att korta köer för magnetröntgen, endoskopi, utredningar av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), samt förstagångs- och återbesök inom vuxenpsykiatrin. Genom att genomföra alla insatser i sin helhet skulle omkring 5 000 patienter kunna få hjälp under året.

Gällande vårdplatser satsas det i budgeten för 2025 på att stabilisera antalet befintliga platser och lägga grunden för nya. Arbete pågår för att öppna nya vårdplatser redan under våren, men det finns behov av att öppna ytterligare platser efter sommaren, vilket skulle kosta cirka 50 miljoner kronor per år, inklusive lönekostnader för cirka 70 nya tjänster. För att kunna påbörja denna utökning under 2025 behövs ett extra tillskott på 15 miljoner kronor. På lång sikt kräver finansieringen att hälso- och sjukvården antingen sparar in på andra områden eller får tillskott i budgeten för 2026.

Totalt uppskattas kostnaderna för de samlade insatserna under 2025 till 53,5 miljoner kronor. Efter avdrag för det statliga stödet på 11,5 miljoner återstår ett finansieringsbehov på 42 miljoner. Därför föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden att regionstyrelsen beslutar om ett budgettillskott på detta belopp för att möjliggöra satsningen.

Införande av Team Utsocknes i fler kommuner ska utvärderas

Sedan årsskiftet driver Eda kommun och Region Värmland ett pilotprojekt i form av ett mobilt vårdteam kallat Team Utsocknes. Vårdteamet, bestående av en undersköterska och en sjuksköterska, utgår från Vårdcentralen Eda och ger hälso- och sjukvård till invånare i Eda kommun med omnejd. Kostnaden för driften av teamet delas mellan kommunen och regionen.

Projektet är ett exempel på hur Region Värmland tillsammans med kommunerna kan flytta hälso- och sjukvården till patienten. Mobila vårdteam, digitala möten och hemmonitorering gör vården mer tillgänglig och stärker patienternas känsla av trygghet och delaktighet. Det ger förutsättningar för en sammanhållen vård som finns nära och är anpassad för individen, också i glesbygdsområden.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att, i dialog med kommunerna inom samverkansprojektet Nära Vård i västra Värmland, utvärdera om fler kommuner vill införa Team Utsocknes.
Att det gjorts satsningar på mobila team har lett till att flera lokaler som regionen hyr inte längre används. Därför beslutades samtidigt att säga upp hyresavtal för lokaler i Svanskog, Glava och Edane. Kostnaderna för teamen och tekniska transportfordon balanseras av de minskade hyreskostnaderna.

Daniel Schützer
Regionråd (S) och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
070-289 85 55
daniel.schutzer@regionvarmland.se

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?