Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Stolta nördar fick folkhälsopriset
Två män står mitt ett rum, omgivna av spelmaskiner.

Nordmarkens Proud Nerds Association håller till i källaren på en fritidsgård i Årjäng. Jonathan Kristiansson och Fredrik Bergh Bodin visar tv-spelsrummet. Här spelas många retrospel.

Stolta nördar fick folkhälsopriset

Vinnare av Folkhälsopriset 2024 är Nordmarkens Proud Nerds Association. Det är en ny organisation som skapat en mötesplats för umgänge över generationsgränser. Föreningen erbjuder både brädspel, rollspel, tv-spel och andra aktiviteter.

– Vi bjöd in till en träff för att se om det fanns något intresse och satte fram åtta stolar. Det kom 40 personer.

Så beskriver Jonathan Kristiansson och Fredrik Bergh Bodin bildandet av föreningen Nordmarkens Proud Nerds Association.

Jonathan är ordförande och Fredrik administratör i föreningen. Båda är socialpedagoger, arbetar med stödverksamhet på högstadiet och har sett behovet av en plats för social integration där deltagarna samtidigt kan odla sina specialintressen genom mötet med likasinnade.

Bygger spelmaskiner och spelar kort 

Föreningen startades i september 2023. I dag har den över 50 medlemmar i åldern 12–61 år. De har en lokal i källaren på fritidsgården Tingshuset i Årjäng. Varannan tisdag träffas rollspelsgruppen och varannan är det öppet för alla, ibland med ett bestämt program. Och det är alltid extraöppet under skollov.

Här spelas spel av många olika slag. Förutom rollspel erbjuds bland annat brädspel, kortspel och tv-spel.

– Tv-spelen är främst äldre retrospel. Men mest spelas olika typer av kortspel och brädspel, även av dem som annars spelar mycket tv- och datorspel hemma. Och vi bygger egna spelmaskiner tillsammans där vi ser hur gemenskapen växer genom samarbetet som behövs för den typen av grupparbete.

Två män står vid ett arbetsbord och tittar in i kameran. Mellan dem står ett påbörjat bygge av en spelmaskin.

Det spelas mycket i lokalerna men det byggs också spelmaskiner. I ett garage pågår ett bygge av en arkadmaskin.

Medlemmarna tar ibland med sig egna brädspel hemifrån men föreningen har även ett stort spelbibliotek där deltagarna får låna spel på plats. En person i arbetsgruppen tog med sex datorer som andra medlemmar fick skruva isär för att sen se om de kunde sätta ihop dem igen. En annan skänkte 30 000 spelkort som de satte ihop till flera färdiga lekar och delade ut till medlemmarna.

Jonathan och Fredrik lyfter även fram den engagerade arbetsgruppen som en framgångsfaktor för föreningen.

– Vi har också bra stöd från både kommunen och det lokala näringslivet. Det gör oss ännu mer motiverade att fortsätta utveckla föreningen.

Föreningen har betytt mycket för många 

Aktiviteterna hos Nordmarkens Proud Nerds Association är inte uppdelad efter ålder och kön utan alla kan spela med varandra. Den anpassning som görs är för att verksamheten även ska passa personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

– Ibland behöver vi jobba lite extra för att det inte ska bli så stor grej eller kännas svårt att komma hit. Då försöker vi skapa de bästa av förutsättningar för att det ska kännas lite enklare och det brukar funka bra. Det finns också en kollektiv omsorg i föreningen som gör att det ska vara lätt att komma in i gemenskapen.

Jonathan och Fredrik har många solskenshistorier om vad föreningen betytt för medlemmarna. Många har fått nya vänner att prata med om sina nördintressen. Andra har fått praoplatser via kontakter i föreningen. För många betyder det mycket att ha tisdagskvällen att se fram emot och andra har för första gången gjort en utflykt utan sina föräldrar. Föreningen har också betytt mycket för föräldrar som fått se sina barn utvecklas och bli mer självständiga.

Får äntligen kalla sig för nördar 

Alla är välkomna till Nordmarkens Proud Nerds Association. Det som de har gemensamt är nördintresset.

– Ordet nörd kan kännas laddat men vi har med det i vårt föreningsnamn. Och vi har medlemmar som är glada och stolta över att de äntligen får kalla sig för nördar.

Två män sitter vid ett bord med spelkort i händerna och på bordet.

Rollspel, brädspel, kortspel och tv-spel. Det är många spel som erbjuds Årjängs nördar. Här visar Fredrik och Jonathan exempel på kortspel.

Nu är Jonathan och Fredrik glada över att föreningen fått folkhälsopriset. Pengarna, 100 000 kronor, ska så klart gå direkt till aktiviteter för medlemmarna.

De pratar om sin önskan att utveckla föreningen vidare, locka fler medlemmar och locka nördar att finna nya intressen som också kan innebära fysisk aktivitet.

– Man kan prata Turtles medan man testar golf, tränar eller kanske simmar tillsammans med andra från föreningen.

Motivering till att Nordmarkens Proud Nerds Association vann Folkhälsopriset 2024

Nordmarkens Proud Nerds Association har breddat utbudet av meningsfulla fritidsaktiviteter för ungdomar och vuxna i Nordmarken, genom att erbjuda en fysisk mötesplats med ”nördintressen” i fokus. Traditionellt brädspel möter det moderna, digitala spelandet samt olika former av samlande och cosplay. På kort tid har föreningen etablerat sig och knutit kontakt med både skolan och samarbetsparter i lokalsamhället, vilket gynnar långsiktighet.

Nordmarkens Proud Nerds Association tilldelas Folkhälsopriset 2024 då de främjar social samvaro och motverkar isolering och psykisk ohälsa. De inspirerar till nya sätt att mötas över generationsgränser och exemplifierar att hälsa kan skapas på olika sätt!

Kort om Nordmarkens Proud Nerds Association

  • En politisk och religiöst obunden och ideell förening i Årjängs kommun.
  • Startade i september 2023.
  • Har över 50 medlemmar och en arbetsgrupp på 18 personer.
  • Syftet är att skapa möjligheter till social gemenskap och samhörighet.
  • Anpassad för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.
  • Några aktiviteter är rollspel, brädspel, kortspel, tv-spel.
  • För att så många som möjligt ska kunna vara med är medlemsavgiften endast 50 kr per år.

Mer information om Nordmarkens Proud Nerds Association finns på föreningens Facebook.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?