
Hallå där, smittskyddsläkare Anna Skogstam
... gonorré ökar i Sverige och de flesta smittas också i Sverige.
Vad kan det bero på att vi ser en ökning?
– Vi har sett en stigande trend sedan 2009 både i Sverige och i flera europeiska länder. Enligt siffror från Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC ökade antalet fall av gonorré med nästan 50 procent under 2023. Det är verkligen oroande och behöver uppmärksammas. Särskilt stor var ökningen bland män som smittats genom sex med män men även bland unga heterosexuella personer. Vi har inte sett denna oroande trend i Värmland ännu, men det finns ingen anledning att tro att vi inte kommer se en ökning här också i framtiden.
– Jag tror att ökat resande och slopade restriktioner efter pandemin kan förklara en del av ökningen men och i grund och botten handlar det om att för många slarvar med skydd och för få testar sig efter oskyddat sex. Du kan ha en könssjukdom utan att det känns och gonorré är väldigt smittsamt.
– Gonorré behandlas med antibiotika, men är betydligt mer svårbehandlad än till exempel klamydia. På grund av antibiotikaresistens krävs behandling med injektioner, ibland i kombination med tabletter.
Så hur skyddar man sig mot gonorré och andra könssjukdomar?
– Använd kondom! Den ska vara hel och vara på under hela samlaget. Kondomen skyddar mot bland annat klamydia, könsherpes, hiv, syfilis och hepatit B.
Men om man inte skyddat sig, vad gör man då?
– Testa dig! För de flesta könssjukdomar finns det behandling och man undviker att få komplikationer. Obehandlade könssjukdomar kan ge allvarliga komplikationer som till exempel sterilitet. Genom att testa dig tar du ansvar för både dig själv och dina partners.
– Du kan testa dig på en ungdomsmottagning, STI-mottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad, vårdcentraler eller barnmorskemottagningar. För klamydia går det också att beställa hemtest via 1177.se. Att testa sig och få behandling är gratis och personalen har tystnadsplikt.
– Under våren och sommaren brukar antal fall av könssjukdomar öka vilket hänger ihop med studentfirande, examen och semestrar.
Information om könssjukdomar, när man ska testa sig och hur finns på 1177.se.
Så smittar könssjukdomar:
- Genom sexuell kontakt. Framför allt genom vaginala eller anala samlag samt vid munsex.
- Vissa sjukdomar kan också överföras genom kontakt med blod som hiv, hepatit B och syfilis.
- Könssjukdomar överförs inte genom att ta någon i hand eller att du använder samma handduk, mugg eller toalett som någon som har en könssjukdom. Inte heller vid kramar eller kyssar.