Planeringen för sommaren börjar bli klar
Planeringen inför sommaren i hälso- och sjukvården har påverkats av det allvarliga ekonomiska läget och den pågående konflikten. Nu är den så gott som klar.
– Värmlänningen ska inte fundera på att det pågår en konflikt eller att läget är ansträngt, har man behov av vård så ska man söka vård, säger Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Planeringen inför somrarna är ofta en utmaning när tillgången till god hälso- och sjukvård ska säkras samtidigt som medarbetarna ska kunna få sin semester. I år har planeringen dessutom präglats av det allvarliga ekonomiska läget i regionen och den rådande konflikten mellan SKR och Sobona och Vårdförbundet. På en pressträff på onsdagen den 29 maj var budskapet dock glasklart från både hälso- och sjukvårdsledningen och hälso- och sjukvårdens nämndordförande Daniel Schützer (S).
– Det absolut viktigaste budskapet jag vill skicka med är så klart att om värmlänningarna känner att de behöver vård, så ska de absolut inte dra sig för att kontakta vården, säger Daniel Schützer.
Sommarplaneringen inleds som regel direkt efter föregående sommar. Under somrarna handlar det främst om att ta hand om de akut sjuka och se till att den vård som inte kan vänta fungerar som vanligt.
– Det innebär ett väldigt pusslande när vardagen är som den brukar, men i år har pusslet varit större än det brukar vara. Det är ett krävande arbete för att vi är måna om att våra medarbetare ska få en sammanhållen semester och möjlighet till återhämtning, säger Lena Gjevert.
Ingen hyravdelning – men fler vårdplatser öppna
En av åtgärderna som vidtogs förra sommaren var öppnandet av en avdelning som bemannades med hyrsjuksköterskor, ett undantag då Region Värmland i normala fall inte använder sig av just hyrsjuksköterskor.
– I år har vi ingen hyravdelning, men kommer att ha fler vårdplatser öppna jämfört med 2023. Ett syfte med hyravdelningen var nämligen att ge oss förutsättningar att i lugn och ro arbeta med hur vi ska kunna göra saker annorlunda. Det har lett till att vi kan ha fler vårdplatser öppna i år, säger Maria Berglund, områdeschef medicinska specialiteter
En god samverkan med länets kommuner är också avgörande för en hållbar situation under sommaren.
– Vi tycker att vi har en bra samverkan i Värmland och när det uppstår utmaningar så arbetar vi tillsammans för att det ska bli så bra som möjligt för patienten och invånaren.
Förnya recept i tid
Vad gäller primärvården samverkar länets vårdcentraler som vanligt och täcker upp för varandra under semesterperioden. Det innebär att man under en kort period kan behöva söka vård på en annan plats än den man är van vid.
Värmlänningen kan hjälpa sig själv och hälso- och sjukvården på traven genom att bland annat se till att förnya sina recept innan sommaren.
– Man ska också vara uppmärksam på värmen och se till att man får i sig tillräckligt med vätska. Vi vill alla njuta av solen och värmen, men det gäller att vara observant. Och glöm inte att det finns mycket bra information på webbplatsen 1177.se, säger Madelene Johanzon, medicinskt ledningsansvarig.
Hoppas på en lösning
Vad gäller den pågående konflikten har det faktum att Vårdförbundet hävt blockaden vad gäller nyanställningar underlättat något inför sommaren. Samtidigt hoppas man att parterna enas kring ett nytt kollektivavtal innan semestrarna.
– Vi har varit tydliga med vad vi klarar av att hantera och det viktigaste just nu är att man sätter sig ner kring förhandlingsbordet. Innehållet i avtalet kommer man säkert att kunna enas kring vad det lider, men då måste man sitta runt bordet tillsammans. Vi hoppas på en lösning, säger Wolmer Edqvist, områdeschef anopiva och prehospital vård.