Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Tre snabba frågor till Marcus Nilsson ...

Tre snabba frågor till Marcus Nilsson ...

... som är verksamhetschef på akutkliniken, Centralsjukhuset i Karlstad.

Vilken typ av olyckor ser du ökar under sommaren?

– Olyckor orsakade av att man generellt är ute och rör på sig mer som att cykla, åka elscooter eller hoppa studsmatta ökar vanligtvis. Men också allvarligare olyckor som drunkning är vanligare på sommaren.

Vilken typ av skador handlar det om?

– Ofta är det stukningar eller frakturer på armar och ben men det beror såklart på hur olyckan ser ut. Slår man i huvudet så kan det leda till att man kanske behöver sy ett sår eller osynliga skador så som hjärnskakning eller till och med en blödning i hjärnan. Beroende på om vi får en varm sommar kan ju också värmen i sig ställa till det för många, inte bara äldre.

Har du några medskick kring vad man kan tänka på för att förebygga den typen av olyckor?

– Det enklaste man kan göra är att tänka efter före, vilket alltid såklart är lätt att säga i efterhand. Men använd hjälm, det gäller även du som är vuxen för det skyddar huvud av alla storlekar och kan göra väldigt stor nytta vid ett fall. Se till att du dricker tillräckligt för att kompensera för värme, men se också till att skydda dig från solen, använd solkräm. Ta god hand om varandra, ha uppsyn över barn när de badar, se till att skrubbsåren som blir när man ramlar på asfalten är rena och fria från smuts innan plåstret åker på.

Och sist, ha en riktigt skön sommar.

På 1177.se kan du läsa mer om olika sorters skador, olyckor och hur du bäst hjälper någon som råkat göra sig illa.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?