Till startsidan
Start /Nyhetsarkiv /Sju regioner eniga - vill ha ny bredbandsmodell för glesbefolkade områden

Sju regioner eniga - vill ha ny bredbandsmodell för glesbefolkade områden

Värmland är en av sju regioner som nu ställer sig bakom förslaget om en ny stödmodell för snabbare utbyggnad av bredband i glesbefolkade områden. I ett gemensamt brev till civilministern pekar regionerna på nya möjligheter att få bukt med bristerna i den modell som används i dag.

Det är Post- och telestyrelsen (PTS) som föreslår en ny stöd­modell i rapporten Stöd för att påskynda utbyggnad av bredband i gles­befolkade områden. I en skrivelse till civil­minister Erik Slottner (KD) går Region Värmland samman med regionerna i Norrbotten, Väster­botten, Väster­norrland, Jämtland Härjedalen, Gävleborg och Dalarna och välkomnar förslaget.

De sju regionerna betonar att en ny och rätt tillämpad stöd­modell för glesa områden har potential att lösa vissa utmaningar som den befintliga stöd­modellen inte klarar att hantera.

– Den nuvarande modellen fungerar inte bra, ett av problemen är att regionerna måste konkurrera med varandra om medel för bredbands­utbyggnad. På det sättet kommer vi inte framåt i digitaliserings­arbetet, och det har vi påtalat. Modellen som föreslås nu ser ut att kunna lösa utmaningarna i våra gles­befolkade områden på ett bättre sätt, säger Erik Evestam (C), ordförande i regionala utvecklings­nämnden.

Vill ha ökat inflytande

Regionerna uppmanar regeringen att ge PTS i uppdrag att implementera den nya modellen för att garantera en snabb och till­förlitlig bredbands­infrastruktur över hela landet. Dessutom efterfrågar de ökat regionalt inflytande i det generella bredbands­stödet och kräver en revidering av fördelnings­modellen för att bättre anpassa åtgärderna till regionala och lokala behov.

Enligt PTS förslag kommer områden som blir aktuella för den nya stödmodellen att utses genom en samråds­process på lokal och regional nivå. Regionerna anser i skrivelsen att de, som regionalt utvecklingsansvariga (RUA), bör ha en framträdande roll och ett ansvar i stödprocessen.

– Där ser vi, som är regionalt utvecklingsansvariga, att vi bör få en framträdande roll och ett verkligt ansvar i stödprocessen. Vi har lokalkännedomen och kontakterna som krävs för att kartlägga behov och samordna arbetet med att bygga ut bredband, säger Stina Höök (M), vice ordförande i regionala utvecklings­nämnden.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?