Plan

Regionplan och budget 2025 med flerårsplan 2026-2027

Planeringsförutsättningar

Trots att det samhällsekonomiska läget ser bättre ut de kommande åren har inflationen satt sina spår på ekonomin.

Inflationen har bland annat urholkat det reala skatteunderlaget, vilket betyder att köpkraften är lägre än före inflationsuppgången. Till följd av detta har Region Värmland infört flera besparingsåtgärder samt inlett ett omställningsarbete som ska genomföras under 2024 och 2025, och förväntas ha en bestående kostnadssänkande effekt. Det är av största vikt att under planeringsperioden 2025-2027 komma tillbaka till en ekonomi i balans. Det var det högst prioriterade målet 2024 och fortsätter att vara det även under 2025.

Den höga inflationen under de senaste åren har inneburit stora ekonomiska utmaningar, inte minst för Sveriges offentliga sektor, med stora kostnadsökningar på allt från pensionskostnader till bränslepriser och räntehöjningar. Inför 2025 förväntas Sverige vara tillbaka till ett normalt inflationsläge vilket väntas innebära att det ekonomiska trycket på regionerna lättar något, framför allt genom kraftigt sänkta pensionskostnader när inflationen normaliseras.

En annan viktig planeringsförutsättning är befolkningsutvecklingen. I Statistikmyndigheten SCB:s senaste befolkningsframskrivning nedreviderades 2024 års framskrivning med mer än en halvering. Den stora minskningen gäller barn och unga, medan personer över 80 år beräknas stå för nästan hela befolkningsökningen under den kommande tioårsperioden. Detta innebär inte att vi enbart blir färre personer på arbetsmarknaden som ska ta hand om fler, utan även att färre personer bidrar till skatteunderlaget som finansierar stora delar av Region Värmlands ekonomi. För att kunna möta värmlänningarnas framtida behov av regionens tjänster behöver vi fortsatt arbeta med utvecklingen av nya arbetssätt, intensifiera digitaliseringen och effektivisera våra processer. Vi behöver också fortsätta satsningen på att vara en attraktiv arbetsgivare för både befintliga och nya medarbetare, det blir ännu viktigare i tider av omställning och besparingsåtgärder.

Det kärva ekonomiska läget efter åren med hög inflation tillsammans med den svagare arbetsmarknaden ger begränsat utrymme för uppräkning av nämndernas budgetramar. Alla kostnadsökningar ska inrymmas inom beslutade nettokostnadsramar. Regionstyrelsen har gett nämnderna i uppdrag att ta fram möjligheter att frigöra medel genom omprioriteringar i verksamheten. Aktiviteter, utvecklingsarbete, satsningar och investeringar som tydligt styr mot Region Värmlands vision och mål ska prioriteras.

En annan faktor som kommer att påverka både Region Värmlands ekonomi och verksamhet under många år framöver är beslutet att bygga om Centralsjukhuset i Karlstad för mötet med dagens och morgondagens patient, för effektiva arbetssätt och en hållbar hälso- och sjukvård.