Plan

Regionplan och budget 2025 med flerårsplan 2026-2027

Regionfullmäktiges effektmål

För att genom trygghet, välfärd och livskvalitet för alla i Värmland styra Region Värmland mot visionen ”Livskvalitet i världsklass” tar regionfullmäktige varje mandatperiod beslut om långsiktiga och övergripande effektmål.

Regionfullmäktiges effektmål är:

  • Trygga och nöjda invånare
  • Attraktivt och hållbart Värmland
  • God, jämlik och jämställd hälsa
  • Hållbar organisation

Alla nämnder ska, var och en på sitt sätt, medverka till att effektmålen nås. Nämnderna bryter därför ner effektmålen till resultatmål anpassade till den egna verksamheten. Resultatmålen ligger i sin tur till grund för den fortsatta verksamhets- och aktivitetsplaneringen inom förvaltningen. Varje nämnd beslutar själva om sina resultatmål och bedömningsgrunder för måluppfyllelse. Nämndernas resultatmål hämtas företrädesvis ur redan beslutade styrdokument.

Under effektmålet Hållbar organisation ska alla nämnder ha med ett antal regiongemensamma resultatmål, till exempel mål om en ekonomi i balans. Det är av största vikt att under planeringsperioden 2025-2027 komma tillbaka till en ekonomi i balans. Det var det högst prioriterade målet 2024 och fortsätter vara det även under 2025.

Effektmål: Trygga och nöjda invånare

Region Värmland arbetar för att invånarna ska leva ett gott liv, må bra, vara trygga och känna sig nöjda. Tillgången och närheten till natur är en viktig del av Värmland och vi ska fortsätta att utveckla attraktiva platser för rekreation, njutning, upplevelser där alla kan hitta något som passar en. Alla ska ha möjlighet att uppleva, delta i och utöva olika former av kulturuttryck. Ett brett och inkluderande kulturutbud av hög kvalitet ska erbjudas. Civilsamhället med föreningslivet, idrottsrörelsen och folkbildningen är viktiga delar i ett Värmland som utvecklas och som håller ihop. Genom en kraftsamling för barn och unga i samverkan med andra aktörer skapar vi bättre förutsättningar för en mer jämlik och jämställd framtid.

Kollektivtrafiken i länet ska erbjuda resor som underlättar människors liv och ska planeras så att den är så tillgänglig som möjligt. Kollektivtrafiken knyter samman stad och land och är en viktig del för att göra det möjligt för värmländska invånare att välja ett hållbart resande. Samverkan genom olika nätverk, nationella och internationella, samt relationen till Norge är andra viktiga instrument som möjliggör en positiv utveckling för värmlänningarna. Det ska finnas en god och tillgänglig vård med hög kvalitet för de som vistas i länet.

Indikatorer för trygga och nöjda invånare.

Indikator

Bedömningsgrund

Redovisning

Källa

Andel i befolkningen som har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården i sin helhet.

Ökande

År

Hälso- och sjukvårdsbarometern

Andel av allmänheten som instämmer i påståendet Det känns tryggt att resa med kollektivtrafiken i Värmland.

Ökande

År

Kollektivtrafikbarometern

Bidrar till de globala målen i Agenda 2030

Globala mål 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 och 16.
  • Mål 3: God hälsa och välbefinnande
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Mål10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 11: Hållbara städer och samhällen
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Effektmål: Attraktivt och hållbart Värmland

I Värmland ska man kunna bo och leva i hela länet med tillgång till bra arbetstillfällen och goda kommunikationer. Ett aktivt arbete för att förbättra infrastrukturen i Värmland med bättre vägar, järnvägar och bredband är därför en viktig uppgift vi har. Region Värmland ska också vara drivande i arbetet för att säkra det framtida behovet av elkapacitet.

Region Värmland ska bedriva ett samordnat, inkluderande regionalt utvecklingsarbete i samarbete med andra aktörer. Värmlands näringsliv behöver vara konkurrenskraftigt på en global marknad, och för att lyckas med det behövs ett aktivt arbete med företagens villkor och kompetensförsörjning. Näringslivet är också viktigt för att utveckla framtidens välfärdstjänster.

Vi kan som region bidra till att höja utbildningsnivån såväl genom regionens egna folkhögskolor samt i samverkan med kommunerna och näringsliv. I kraftsamlingen för barn och unga prioriteras satsningar, som görs tillsammans med kommunerna, för att få unga att fullfölja sina studier i grund- och gymnasieskolan så de står väl rustade för arbetsmarknaden och ett hållbart arbetsliv.

För en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar tillväxt i länet behöver hållbarhet genomsyra små och stora beslut. Vi ska ta rollen som samhällsaktör och vara aktiva i att leda arbetet i Värmland och medverka till att värmländska aktörer gör sin del för minskad klimatpåverkan. Kollektivtrafiken har en viktig roll i att minska klimatpåverkan i Värmland. Framtidens kollektivtrafik skapas nu och Värmland är och ska vara föregångare gällande dynamisk och innovativ kollektivtrafik.

Klyftorna i samhället ökar, i nationella jämförelser ser vi att Värmland ligger efter, och därför är ett kraftfullt arbete för ökad jämställdhet och minskad ojämlikhet av särskild vikt för vårt län. För att stärka den regionala utvecklingen behöver vi utveckla folkhälsoarbetet då vi ser att det finns tydliga synergieffekter mellan dessa områden. En välmående befolkning är avgörande för Värmlands utveckling.

En hållbar regional utveckling med fler och framgångsrika företag, nya jobbmöjligheter, förbättrade kommunikationer och ett rikt kulturliv skapar bättre möjligheter att finansiera och utveckla välfärden.

Indikatorer för attraktivt och hållbart Värmland.

Indikator

Bedömningsgrund

Redovisning

Källa

Inrikes flyttnetto

Ökande

År

SCB

Andelen studerande på Region Värmlands folkhögskolor som når sina behörigheter eller studiemål.

Ökande

År

Schoolsoft, SCB

Inköpsandel närproducerade livsmedel

Ökande

År

Egen uppföljning

Bidrar till de globala målen i Agenda 2030

Globala mål 3,4,5,7,8,9,10,11,13 och 17.
  • Mål 3: God hälsa och välbefinnande
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 7: Hållbar energi för alla
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
  • Mål 10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 11: Hållbara städer och samhällen
  • Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
  • Mål 17: Genomförande och globalt partnerskap

Effektmål: God, jämlik och jämställd hälsa

Region Värmland ska erbjuda en tillgänglig, och jämlik hälso- och sjukvård samt tandvård som utgår från patientens behov som ges på lika villkor. Detta ska ske i samarbete med andra aktörer som arbetar inom – och utanför – länet.

Omställningen till god och nära vård behöver intensifieras, där har vårdcentralerna en avgörande roll. Vårdcentralernas förutsättningar skiljer sig åt i länet. Varje vårdcentral ska utvecklas och stärkas utifrån sina egna förutsättningar. Psykiatrisk kompetens ska finnas på alla vårdcentralerna.

Den digitala vården är ett viktigt komplement till att utveckla och stärka primärvården. De digitala vårdmötena ska därför bli fler och Vårdcentral Värmland ska stärkas. En viktig del av vårdkedjan är att komma fram till 1177 för råd och hjälp eller att slussas vidare till rätt vårdnivå.

Vi ska uppnå en vårdmiljö som är säker och hållbar över tid. Det behöver finnas en större flexibilitet för att kunna skala upp antalet vårdplatser och för att kunna korta köer i vården. Personalen är nyckeln och för att kunna uppnå rätt bemanning krävs en modern och långsiktig arbetsgivarpolitik.

Folkhälsoarbetet som ska ske i nära samverkan med kommunerna och idéburen sektor behöver prioriteras och ta tydligt avstamp i de hälsoklyftor vi har för att vi ska uppnå resultat med målet om en mer jämlik folkhälsa. Som region har vi ett stort ansvar att tillsammans med kommunerna och idéburen sektor skapa goda förutsättningar för barn och unga att leva ett friskt liv som ger de unga framtidstro.

Indikatorer för god, jämlik och jämställd hälsa.

Indikator

Bedömningsgrund

Redovisning

Källa

Andel medicinska bedömningar i primärvård inom tre dagar.

Ökande

Delår

Väntetider i vården

Andel i befolkningen som uppfattar att vård ges på lika villkor.

Ökande

År

Hälso- och sjukvårdsbarometern

Antal uthämtade antibiotikarecept i Värmland.

Högst 250 recept per 1000 invånare

År

Folkhälsomyndigheten, Vården i siffror

Bidrar till de globala målen i Agenda 2030

Globala mål 4,5,6,7,8,10, 12, 13 och 16.
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla
  • Mål 7: Hållbar energi för alla
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
  • Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen

Effektmål: Hållbar organisation

Hållbarhet har tre perspektiv. Ekonomisk hållbarhet, social hållbarhet och miljömässig hållbarhet. Alla tre perspektiven är lika viktiga samt innebär utmaningar och krav på förändringar. Under 2025 är den ekonomiska hållbarheten prioriterad.

Region Värmland har mål om en ekonomi i balans vilket innebär att verksamheten bedrivs med god ekonomisk hushållning, kostnadskontroll och en långsiktig ekonomisk hållbarhet. Begreppet god ekonomisk hushållning regleras i kommunallagen och syftet är att förhindra att finansiering av dagens välfärd skjuts till kommande generationer.

Inom Region Värmlands organisation är den sociala hållbarheten nära sammankopplad med arbetsliv och personalfrågor. Region Värmland ska vara en attraktiv arbetsplats på en föränderlig arbetsmarknad med hård konkurrens om medarbetarna. Region Värmland ska erbjuda ett hållbart arbetsliv som kännetecknas av gott ledar- och medarbetarskap, god arbetsmiljö med ökat fokus på hälsofrämjande aspekter, enhetlig arbetsgivarpolitik och möjlighet till kompetensutveckling. Ett aktivt arbete för ökad jämställdhet är en del i arbetet för en mer hållbar organisation. Medarbetarnas inflytande och möjlighet att vara med och utveckla verksamheten i det omställningsarbete som pågår är också en viktig del av det hållbara arbetslivet och den hållbara organisationen. Samverkan med fackliga organisationer och ledare är också viktiga delar i det.

Region Värmland behöver leda arbetet i omställningen till ett miljömässigt hållbart samhälle. Vi är som aktör en stor inköpare av livsmedel, material, energi och transporter. Region Värmland är därmed en viktig aktör vars vägval påverkar inte bara miljön direkt – utan även indirekt via de signaler som våra val sänder. En viktig del av arbetet är att föregå med gott exempel och minska klimatavtrycket i vår egen organisation för att stärka hållbarhetsarbetet inom ramen för Agenda 2030, ett sätt att göra det är att utveckla arbetet med cirkulär ekonomi. Denna omställning innebär också många möjligheter att stärka den regionala utvecklingen då de hållbara valen till betydande del kan utvecklas och produceras i Värmland. Miljö och tillväxt behöver därför samverka.

Indikatorer för hållbar organisation.

Indikator

Bedömningsgrund

Redovisning

Källa

Nettokostnad mot budget

Beslutad nettokostnadsram

Delår

Raindance

Nettokostnadernas andel av skatteintäkter och generella statsbidrag.

96,5 %

År

Raindance

Soliditet

Ökande

År

Raindance

Hållbart medarbetarengagemang (HME) – totalindex

Ökande

År

Medarbetar- och säkerhetskulturenkät

Sjukfrånvarokvot

Minskande (långsiktigt mål 5 %)

Delår

Heroma

Mängd köpt energi/kvm och år

Minskande

År

Egen uppföljning

Materialåtervinningsgrad

Ökande

År

Egen uppföljning

Bidrar till de globala målen i Agenda 2030

Globala mål 4,5,6,7,8,10, 12, 13 och 16.
  • Mål 4: God utbildning för alla
  • Mål 5: Jämställdhet
  • Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla
  • Mål 7: Hållbar energi för alla
  • Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Mål 10: Minskad ojämlikhet
  • Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
  • Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
  • Mål 16: Fredliga och inkluderande samhällen