Plan

Regionplan och budget 2025 med flerårsplan 2026-2027

Vad styr Region Värmlands verksamhet?

Formerna för Region Värmlands verksamhet regleras ytterst av lagar som regeringsformen, kommunallagen och förvaltningslagen. Härutöver finns verksamhetsspecifika lagar och förordningar, exempelvis hälso- och sjukvårdslagen, patientsäkerhetslagen och lag om kollektivtrafik, som reglerar arbetet för de olika verksamheterna.

Utöver lagstiftningen finns dels olika former av överenskommelser regionen anslutit sig till, dels Region Värmlands, ibland obligatoriska, strategiska styrdokument. Tillkommer gör arbetsordningar, reglementen och delegationsförteckningar som styr vem som gör vad i organisationen. Styrande dokument behövs för att implementera regelverk, politiska beslut och överenskomna arbetsmetoder.

Nedan följer exempel ur det ramverk som styr Region Värmlands verksamhet. För en mer komplett lista hänvisas till regionens webbplats.

Styrande dokument

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna

Förklaringen definierar vilka de grundläggande mänskliga rättigheterna är. Alla är berättigade till dessa absoluta rättigheter, utan åtskillnad av något slag.

FN:s konvention om barnets rättigheter

Alla barn ska ha samma rättigheter och lika värde och barnets bästa ska alltid beaktas i beslut som rör barn. Blev svensk lag år 2020. Arbete med att ta fram en ny handlingsplan för hur lagen ska följas pågår och kommer att färdigställas under 2024. (SFS 2018:1197)

Hur Region Värmland arbetar med barnets rättigheter (Vårdgivarwebben)

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen förtydligar vad som krävs för att personer med funktionsnedsättning fullt ut ska få sina rättigheter uppfyllda som alla andra. Trädde i kraft i Sverige år 2009.

Agenda 2030

FN:s resolution ”Att förändra vår värld: Agenda 2030 för hållbar utveckling” innehåller 17 globala mål som syftar till att skapa hållbar utveckling inom de tre dimensionerna: Ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Region Värmland har tagit fram en gemensam definition av vad hållbarhet innebär för oss och hur den ska genomsyra organisationens arbete.

All planering i Region Värmland ska utgå från Agenda 2030

Lag om regionalt utvecklingsansvar

Insatser för att skapa en hållbar regional tillväxt och utveckling regleras i lag. Region Värmland ansvarar för att utarbeta och fastställa en strategi för vårt läns utveckling (Värmlandsstrategin 2040) och samordna insatser för genomförandet av strategin. Region Värmland ansvarar vidare för att upprätta och fastställa en länsplan för regional transportinfrastruktur. (SFS 2010:630)

Värmlandsstrategin 2040

På uppdrag av regeringen tar alla regioner fram en regional utvecklingsstrategi. Värmlandsstrategin 2040 ger en bild över länets styrkor och utmaningar och lyfter prioriterade områden att kraftsamla kring för en hållbar väg framåt. Strategins vision är ”Ett hållbart Värmland som förändrar världen”. Agenda 2030 är integrerad i Värmlandsstrategins insatsområden och mål.

varmlandsstrategin.se

Den europeiska deklarationen om jämställdhet, CEMR

Region Värmland har undertecknat den europeiska deklarationen om jämställdhet mellan kvinnor och män. CEMR-deklarationen vilar på samma grundläggande princip att jämställdhet är en grundläggande rättighet som Agenda 2030. Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att uppnå ett jämställt samhälle.

Region Värmland har förbundit sig att handla enligt CEMR-deklarationen (Vårdgivarwebben)

Reglemente för god ekonomisk hushållning

Alla regioner ska enligt kommunallagen ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet. I regionplanen fastställs vilka finansiella och verksamhetsmässiga mål som anses viktiga för att bidra till god ekonomisk hushållning och hur dessa ska följas upp.

Reglemente för god ekonomisk hushållning, resultatutjämningsreserv och resultatreserv (pdf, vidadokument.se)

Personalpolitisk plan

Den personalpolitiska planen är en del av Region Värmlands personalpolitiska program och ska bidra till samsyn och styrning av personalområdet. Planen innehåller övergripande mål och långsiktiga strategier inom prioriterade personalområden.

Personalpolitiskt plan 2023-2027

Miljöplan

Region Värmlands interna miljöarbete utgår till stor del från regionens miljöplan, som har fokus på att minska vår organisations miljöpåverkan. Miljöplanen innehåller både mål som ska nås på kort sikt och långsiktiga målsättningar som anger riktningen för var vi bör befinna oss i framtiden.

Regionens miljöarbete och miljöplan

Folkhälsostrategisk plan

Region Värmlands folkhälsostrategiska plan tydliggör Region Värmlands folkhälsouppdrag och vilka insatsområden som är viktiga. Det långsiktiga målet i planen är God, jämlik och jämställd hälsa. Den folkhälsostrategiska planen ska fungera som inspiration och vägledning för systematiskt och långsiktigt folkhälsoarbete.

Folkhälsostrategisk plan

Regionplan

Regionplanen är regionfullmäktiges årliga styrande dokument och ett verktyg för att styra mot Region Värmlands vision "Livskvalitet i världsklass". Regionplanen innehåller fullmäktiges övergripande effektmål för mandatperioden, årets resultatbudget, fördelning av nämndernas nettokostnadsramar och en ekonomisk flerårsplan.