Till startsidan

Barnkonsekvensanalys

Barnkonsekvensanalys används för att säkerställa att barns rättigheter finns med i beslut. Det är ett hjälpmedel för att Region Värmland ska bli bättre på att följa barnkonventionen. Region Värmlands mall för barnkonsekvensanalys kan också användas av andra organisationer.

FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) är lag i Sverige. Enligt artikel 3.1 i barnkonventionen ska vi inför åtgärder som rör barn gör en prövning av barns bästa. Vi ska bedöma vad som är den bästa möjliga lösningen för barnet eller grupper av barn. En bedömning ska göras i varje enskilt beslut utifrån det eller de barn som berörs.

Beslutsfattarna behöver tillräckligt med underlag för att kunna bedöma vad som är barnets bästa. Underlaget ska innehålla en utvärdering av vilka positiva och negativa konsekvenser beslutet får för barnet eller barnen. Barn som berörs ska också få komma till tals direkt eller genom företrädare.

Region Värmlands mall för barnkonsekvensanalys ersätter Region Värmlands barnchecklista. Mallen för barnkonsekvensanalysen är fortfarande under utveckling och i slutet av den har du möjlighet att lämna synpunkter.

Vad säger barnkonventionen?

I Barnkonventionen finns 54 artiklar som beskriver barnets rättigheter och hur vi ska arbeta för att uppfylla dessa. Alla artiklar är lika mycket värda. Fyra av artiklarna är så kallade grundprinciper.

Grundprinciperna ska vi ha med oss i allt barnrättsbaserat arbete oavsett vilken artikel vi arbetar med. En kan säga att barnkonventionen ska ses i ljuset av grundprinciperna.

Grundprinciperna är artikel 2, 3, 6 och 12. Att beakta de fyra grundprinciperna är ett minimum vid genomförandet av barnkonsekvensanalysen.

Läs mer om grundprinciperna här (vårdgivarwebben).

Vilka kan använda barnkonsekvensanalysen?

Region Värmlands mall för barnkonsekvensanalys ska användas av våra egna verksamheter inför alla beslut som rör barn. Andra organisationer är också välkomna att använda den.

När ska barnkonsekvensanalys göras?

Barnkonsekvensanalysen ska göras inför beslut som rör barn. Det kan handla om till exempel framtagande av riktlinjer, rutiner och budget eller förändringar i verksamheter. Det kan röra beslut i till exempel ledningsgrupper, nämnder och fullmäktige.

Beslut som uppenbart förbättrar för barn behöver inte ha en omfattande barnkonsekvensanalys. Detta till skillnad från beslut där flera olika intressen står i konflikt med varandra och där beslutet kan ha stor inverkan på barnets bästa på kort eller lång sikt.

Hur gör man för att använda mallen?

Som ett stöd för dig när du fyller i mallen finns bland annat en vägledning.

Vägledningen och andra stöddokument hittar du här (vårdgivarwebben).

Var finns mallen för barnkonsekvensanalysen?

Mallen för barnkosekvensanalys finns här (vårdgivarwebben).

Innan du böjar fylla i mallen – kom i håg att ladda ner den och spara den på din egen dator.

Hur får jag mer information?

Här nedan finns länkar till webbsidor med information om barnkonventionen och barnkonsekvensanalys.

Barnkonventionen

Barnkonventionen (unicef.se)

Lag om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter (riksdagen.se)

Barnkonsekvensanalys

Barnkonsekvensanalys (skr.se)

Genomföra barnkonventionen (barnombudsmannen.se)

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?