Start / Molkom / Våra utbildningar / Animation och Skapande NPF

Animation och Skapande NPF

Har du en passion för att teckna och skapa berättelser? Utveckla dig estetiskt i en kreativ miljö omgiven av andra med samma intresse.

Animation och Skapande NPF är en kurs för dig med NPF-diagnos (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) utan utvecklingsstörning. Här får du möjlighet att lära dig grunderna i att animera samt utforska många andra estetiska uttryck.

Mål för kursen

Målet är att lära sig grunderna inom animation samtidigt som du får möjlighet att utvecklas praktiskt, teoretiskt, estetiskt och socialt utifrån dina intressen. De studerande förbereder sig för vidare studier och inför yrkes- och vuxenlivet.

Animationen är gjord av Rosita Lilja som läser kursen 2022.

Utbildningens innehåll

Kursen pågår under 39 veckor.

 • Presentation och övningar i animationens 12 grundprinciper
 • Bild och form
 • Animationshistoria
 • Karaktärsdesign
 • Manus, storyboard och berättande
 • Färglära
 • Bild och ljudredigering
 • Agenda 2030

Vi använder oss av traditionell teknik med ljusbord, papper och penna. Även cutout och claymation ingår den första terminen. Detta för att enklare kunna fokusera på grundprinciperna i animation. Vi arbetar även med digitala animations program.

Du kommer att senare under läsåret ha hittat den teknik du själv tycker bäst om för att kunna producera en kortare film i egen vald teknik.

Momenten genomförs genom olika övningar, både individuellt och i mindre grupper. Du får också teoretisk undervisning i animationshistoria.

Det läggs också stort fokus på övningar i form och design, färglära, karaktärsdesign, berättande, manus och storyboard samt undervisning i tekniska ämnen som bild och ljudredigering. Vi har tillgång till en biosalong på skolan där vi har möjlighet att se på både korta och långa filmer.

På lektionerna Agenda 2030 har vi de globala målen i Agenda 2030 som grundläggande tema. Vi går igenom de olika målen på ett förenklat sätt genom diskussioner, filmer samt praktiska övningar i vår ateljé. En stor del av innehållet formas, i samråd med undervisande lärare, utifrån de studerandes egna önskemål och intresseområden.

Undervisningen sker i mindre klass. Förutom undervisande lärare finns ytterligare resurspersonal med under skoldagarna som extra stöd.

Efter avslutade studier på Animation & skapande NPF får du ett kursintyg som visar att du har genomfört kursen. För detta krävs att din närvaro är 80 procent eller högre. Kursen ger inga ämnesbehörigheter.

Utbildningsort: Molkom

Längd: 1 år

Kurstyp: Särskild kurs

Studietakt: 100 procent

Start: augusti

Sista ansökningsdag: 15 maj 2023

Antagningsprov: Antagningsdag

Studiestödsnivå, CSN: Gymnasial

Internat: Ja

Molkoms folkhögskola tillhandahåller all utrustning för din utbildning.

För att din ansökan ska vara giltig ska du skicka in:

 • Personbevis
 • Personligt brev (beskriv dig själv och varför du vill gå utbildningen)
 • Skolbetyg eller andra intyg från tidigare studier
 • Läkarutlåtande angående din diagnos/dina diagnoser 

 

Ansök här via Schoolsoft 

Får du ingen bekräftelse på din ansökan eller har problem med att registrera dig i Schoolsoft, kontakta skolan så hjälper vi dig.

På grund av omständigheter kring coronaviruset kan vi komma att ha digitala antagningar. Vi kontaktar dig som sökt med information om antagningsprocessen.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?