Start / Molkom / Våra utbildningar / Animation och Skapande NPF

Animation och Skapande NPF

Har du en passion för att teckna och skapa berättelser? Utveckla dig estetiskt i en kreativ miljö omgiven av andra med samma intresse.

Animation och Skapande NPF är en kurs för dig med NPF-diagnos (neuropsykiatrisk funktionsnedsättning) utan utvecklingsstörning. Här får du möjlighet att lära dig grunderna i att animera samt utforska många andra estetiska uttryck.

Mål för kursen

Målet är att lära sig grunderna inom animation samtidigt som du får möjlighet att utvecklas praktiskt, teoretiskt, estetiskt och socialt utifrån dina intressen. De studerande förbereder sig för vidare studier och inför yrkes- och vuxenlivet.

Utbildningens innehåll

Kursen pågår under 39 veckor.

 • Presentation och övningar i animationens 12 grundprinciper
 • Bild och form
 • Animationshistoria
 • Karaktärsdesign
 • Manus, storyboard och berättande
 • Färglära
 • Bild och ljudredigering
 • Agenda 2030

Vi använder oss av traditionell teknik för att enklare kunna fokusera på de praktiska grunderna inom animation. Detta gör vi med ljusbord, papper och penna samt med Ipads. Du får också möjlighet att göra Stop Motion och Cut Out -animationer.

Momenten genomförs genom olika övningar, både individuellt och i mindre grupper. Du får också teoretisk undervisning i animationshistoria.

Det läggs också stort fokus på övningar i form och design, färglära, karaktärsdesign, berättande, manus och storyboard samt undervisning i tekniska ämnen som bild och ljudredigering. Vi har tillgång till en biosalong på skolan där vi har möjlighet att se på både korta och långa filmer.

På lektionerna Agenda 2030 har vi de globala målen i Agenda 2030 som grundläggande tema. Vi går igenom de olika målen på ett förenklat sätt genom diskussioner, filmer samt praktiska övningar i vår ateljé. En stor del av innehållet formas, i samråd med undervisande lärare, utifrån de studerandes egna önskemål och intresseområden.

Undervisningen sker i mindre klass (max 12 personer). Förutom undervisande lärare finns ytterligare resurspersonal med under skoldagarna som extra stöd.

Efter avslutade studier på Animation & skapande NPF får du ett kursintyg som visar att du har genomfört kursen. För detta krävs att din närvaro är 80 procent eller högre. Kursen ger inga ämnesbehörigheter.

Bo på skolan

För att känna sammanhang och få struktur på din studietid så rekommenderar vi att du bor på skolans internat under kursens gång. Du bor då i enkelrum på ett av skolans elevhem med övriga studerande på Animation och skapande NPF, de flesta rum på elevhemmet har egen toalett och dusch.

Enklare stöd gällande städning, tvättning etcetera i boendemiljön är schemalagt två gånger i veckan. 

Ansök till Animation och Skapande NPF

För att din ansökan ska vara giltig ska du skicka in:

 • Personbevis
 • Personligt brev (beskriv dig själv och varför du vill gå utbildningen)
 • Skolbetyg eller andra intyg från tidigare studier
 • Läkarutlåtande angående din diagnos/dina diagnoser 

Antagning kan komma att ske på distans

På grund av omständigheter kring coronaviruset kan vi komma att ha digitala antagningar. Vi kontaktar dig som sökt med information om antagningsprocessen.

Ansök här via Schoolsoft 

Får du ingen bekräftelse på din ansökan eller har problem med att registrera dig i Schoolsoft, kontakta skolan så hjälper vi dig.


Utbildningsort: Molkom

Längd: 1 år

Kurstyp: Särskild kurs

Studietakt: 100%

Start: augusti

Sista ansökningsdag: 15 april 2022

Antagningsprov: Antagningsdag

Studiestödsnivå, CSN: Gymnasial

Internat: Ja

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?

Till toppen