Start / Kyrkerud / Open call för Kairå

Välkommen att söka Kairå: Kyrkerud Artist in Residence Årjäng

Open call. Kyrkeruds folkhögskola - konstskolan i Värmland erbjuder möjligheten för dig som är konstnär/konsthantverkare att arbeta och bo på skolan under tre månaders tid.

En person håller ett föremål i händerna vid vattenytan och skuggan av personen speglar sig i vattnet. 

Hösten 2023 erbjuder vi en residensplats

Kyrkerud är vackert belägen vid sjön Västra Silen i utkanten av det lilla samhället Årjäng. Här bor du i grannskap med de värmländska skogarna och i norra mynningen av det vidsträckta sjösystem som bildar Dalslands kanal. Trots den märkbara närvaron av vildmark så ligger både Oslo och Karlstad inom nära avstånd.

Kyrkeruds folkhögskola är en av fem folkhögskolor som ingår i Region Värmlands organisation. På Kyrkerud har det bedrivits undervisning i drygt 100 år varav de senaste 50 åren med inriktning på konst och kreativitet. Skolan har även en filial i Säffle, men det är på skolan i Årjäng som residenset hålls.

Under din vistelse/residens får du en unik möjlighet att utveckla ditt konstnärskap i en lugn och kravlös omgivning samtidigt som du får inblick i en pedagogisk verksamhet där du kan dra lärdomar inför en framtida roll som kanske lärare eller projektledare inom konstnärlig verksamhet. Du får egen ateljé och tillgång till våra rymliga lokaler och välutrustade verkstäder.

Det här erbjuder Kyrkerud

  • Arvode: per månad är 20 000 kr (på F-skatt). I arvodet ingår medverkan vid evenemang/samtal och utställningar enligt överenskommelse, samt två gästlärarveckor på Kyrkerud (lektionerna formas i samråd med skolans pedagogiska personal)
  • Boende: Vi har ett eget boende för residenset i ett litet separat hus på skolområdet. Huset har vacker sjöutsikt i närhet till naturen och ligger ca 3 km från Årjängs centrum. Den totala boytan i residenshuset är ca 60 m2. Här ingår sovrum, arbetsrum/ateljé, kök, toalett med dusch och tvättstuga.
  • Mat: Under veckodagarna ingår frukost, lunch och middag i skolans matsal.
  • Ateljé: Det ingår ateljé/arbetsrum i bostaden på ca 10 m2. Här finns även förvaringsutrymmen.
  • Verkstäder: Det finns välutrustade verkstäder, främst för ämnena grafik, keramik, skulptur, måleri och textil. Här finns även en glasverkstad för slumping, fusing och gjutning. Skolan har också en mindre träverkstad, samt bra möjligheter till arbete inom foto. Det finns även möjlighet till grundkurser i verkstäder och material om det önskas.
  • Resor: Reskostnader till och från Årjäng, samt övriga resor inom Värmland och deltagande i skolans studieresor; max 5 000 kr.
  • Material: Produktionskostnader och material; max 20 000 kr.


Fakturering och försäkring

  • Fakturering: Du ska ha F-skatt och du fakturerar alla kostnader/arvoden. Avtal/överenskommelse skrivs mellan dig som konstnär och Kyrkeruds folkhögskola, Region Värmland. Eventuell förmånsbeskattning för kost och logi kan tillkomma.
  • Försäkring: Du som konstnär står/ansvarar för egna erforderliga försäkringar både för person/egen skada och för föremål och konsten. Hemförsäkring och konstnärsförsäkring gäller.
  • Godkännande: Du som söker godkänner att dela bilder/dokumentation av ditt arbete under vistelsen för kommunikation och dokumentation av projektet. Du behöver också godkänna ett hyresavtal för residensperioden.


Omfattning och dokumentation

Tidsbegränsning: 3 månader. Med start 18 september 2023.

Dokumentation och redovisning: Vi vill ha fortlöpande dokumentation och synlighet genom exempelvis foto, digitala medier, öppna föreläsningar och workshops för allmänheten. Vi uppmuntrar även till samarbeten med lokala konstnärer och konsthantverkare.

Residenset redovisas i en utställning på galleri Passagen i kommunens bibliotek i slutet av residensperioden. Skolan har även en förhoppning om ett permanent avtryck i Kyrkeruds skulpturpark.


Kyrkeruds förväntningar

Vi förväntar oss att du delar med dig så att våra kursdeltagare och allmänheten får inblick i ditt konstnärskap. Det kan ske i form av föreläsningar, utställningar, workshops, projekt eller ateljésamtal i samarbete med kursdeltagare, pedagoger och personal, men även tillsammans med lokala konstnärer och konsthantverkare. Vi vill att du ska ha en värdefull roll för våra kursdeltagare så de kan få se och lära om ditt konstnärskap på nära håll.

I samarbete med Årjängs kommun drivs Kulturskolan Bild och form på Kyrkerud en eftermiddag i veckan. Vi vill även att Kulturskolan får ta del av ditt arbete. I dialog utforskar vi och utarbetar det som bäst passar dig och oss.


Ansökan

Erbjudandet gäller nyexaminerad konstnär/konsthantverkare: Du ska ha konstnärlig konsthögskoleexamen; kandidat- eller masterexamen som du tagit någon gång mellan 2017 - 2023. Vi tar endast emot ansökningar från dig som är bosatt i Norden.

Sista ansökningsdag: 31 mars 2023
Besked lämnas senast: 5 maj 2023


Vi vill att din ansökan består av:

CV

En text om ditt konstnärskap och hur du skulle vilja använda residenstiden på Kyrkerud. Vi erbjuder tid, plats, lokaler och undervisningstillfällen - det vi förväntar oss av dig är en idé om vad du vill fylla tiden med. Skriv max en A4 om din vistelse och max en A4 om ditt konstnärskap.

Ett utkast på ca en halv A4 om vad du kan tänka dig ha för kurser under dina två undervisningsveckor.

5-10 bilder på representativa verk i en bifogad PDF-fil. Alternativt, eller som tillägg, länk till hemsida.

Ansökan mejlas till: kaira@regionvarmland.se


Urval och antagning

Besked om antagning eller avslag sker via e-post. Avslag motiveras inte. Urval görs av en arbetsgrupp bestående av Kyrkeruds Biträde rektor för konstkurser, skolans kultursamordnare samt två konstpedagoger.

Du som blir antagen behöver tacka ja/nej till platsen senast den 12 maj, därefter skrivs avtal.


Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?