Vårt residens - en mötesplats för konst

Kairå (Kyrkerud Artist In Residence Årjäng) är en plats för konstnärlig fördjupning, möten och kunskapsutbyten. Varje år bjuds en konstnär in för att bo på skolan och utveckla sitt konstnärskap.

En person ned röd- och vitrandig skjorta håller lera i händerna med en sjö i bakgrunden.

Ansökan stängd

Sista ansökningsdag 15 mars 2024

Ansökan och information

Du som är nyexaminerad konstnär eller konsthantverkare och har konstnärlig konsthögskoleexamen eller kandidat- eller masterexamen, tagit någon gång mellan 2018‑2024, är välkommen att ansöka. Vi tar endast emot ansökningar från dig som är bosatt i Norden. KAiRÅ 2024 pågår september till december på Kyrkeruds folkhögskola.

Sista ansökningsdag: 15 mars 2024
Besked lämnas senast: 30 april 2024

Open call för KAiRÅ

Upplevelser från tidigare residenskonstnärer

­- Som residenskonstnär vid Kyrkeruds folkhögskola fick jag tid och utrymme att genomföra projekt och verk som behövde en längre koncentrerad tidsram, och samtidigt möjlighet att experimentera och utveckla min praktik. Jag uppskattade också möjligheten att hålla i kurser under residensperioden, och såklart närheten till skog och natur!

Jens Masimov residenskonstnär KAiRÅ 2023

- Månaderna på Kyrkerud gav arbetsro och möjlighet att komma in i ett annat tempo med långa tankar och oavbrutna processer. Jag bär med mig alla möten med elever och lokala konstnärer och är tacksam över att ha fått en inblick i den värmländska konstscenen.

Malin Lin Nordström residenskonstnär KAiRÅ 2022

Residenset – En plats att växa på

Under tre månader får residenskonstnären möjlighet att utveckla sitt konstnärskap i en lugn och naturnära miljö. Residenset äger rum i ett litet separat hus på skolområdet med vacker sjöutsikt och grannskap med de värmländska skogarna i norra mynningen av det vidsträckta sjösystem som bildar Dalslands kanal.

I residenset ingår två undervisningsveckor på våra ordinarie konstkurser. Eftersom vi i vårt residens söker relativt nyexaminerade konstnärer hoppas vi att undervisningen kan ge konstnärerna inblick i en pedagogisk verksamhet där man kan få kunskaper inför en framtida roll som lärare eller projektledare inom konstnärlig verksamhet. För våra kursdeltagare är det oerhört värdefullt att få se och lära om konstnärskapet på nära håll.

Under hösten kommer både våra kursdeltagare och allmänheten får inblick residenskonstnärernas konstnärliga arbete i form av föreläsningar, utställningar, workshops och ateljésamtal. Vi ser också fram emot samarbeten med lokala konstnärer och konsthantverkare.

Kairå drivs av Kyrkeruds folkhögskola med stöd av Årjängs kommun.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?