Vårt residens - en mötesplats för konst

Kairå (Kyrkerud Artist In Residence Årjäng) är en plats för konstnärlig fördjupning, möten och kunskapsutbyten. Varje år bjuds en konstnär in för att bo på skolan och utveckla sitt konstnärskap.

Jens Masimov på en farstukvist. 

Jens Masimov är årets Kairå-konstnär

Jens Masimov (f. 1993, Hedemora, Dalarna) är en multidisciplinär konstnär som genom sammankopplade installationer arbetar med ritualistisk distortion. Genom att använda sig av skulpturer, möbler, ljud och performance skapar han miljöer och sociala situationer där publiken spelar en viktig roll i aktiveringen av konstverken. Just nu arbetar han kring landsbygden i allmänhet och sin koppling till Dalarna i synnerhet, där intresset kretsar kring tillhörighet, kulturhistoria och historiska objekt. Arbetet har exempelvis resulterat i skulpturala renderingar av bruksföremål så som knäckebrödstorkar, allmogemöbler och hässjor. Jens är utbildad vid The Glasgow School of Art och Konstfack och har bland annat ställt ut i Storbritannien, Armenien, Sverige och Norge.

I och med Jens Masimovs konstnärliga och personliga intresse för landsbygden och det konstnärliga skapandet i rurala områden är han mycket intresserad av att få möjlighet att arbeta och leva i Årjäng och vara en del av residenset på Kyrkerud.

Residenset pågår från den 18 september till den 17 december, 2023.

Här kan du hitta Jens Masimov på Instagram

Residenset – En plats att växa på

Under tre månader får residenskonstnären möjlighet att utveckla sitt konstnärskap i en lugn och naturnära miljö. Residenset äger rum i ett litet separat hus på skolområdet med vacker sjöutsikt och grannskap med de värmländska skogarna i norra mynningen av det vidsträckta sjösystem som bildar Dalslands kanal.

I residenset ingår två undervisningsveckor på våra ordinarie konstkurser. Eftersom vi i vårt residens söker relativt nyexaminerade konstnärer hoppas vi att undervisningen kan ge konstnärerna inblick i en pedagogisk verksamhet där man kan få kunskaper inför en framtida roll som lärare eller projektledare inom konstnärlig verksamhet. För våra kursdeltagare är det oerhört värdefullt att få se och lära om konstnärskapet på nära håll.

Under hösten kommer både våra kursdeltagare och allmänheten får inblick residenskonstnärernas konstnärliga arbete i form av föreläsningar, utställningar, workshops och ateljésamtal. Vi ser också fram emot samarbeten med lokala konstnärer och konsthantverkare.

Kairå drivs av Kyrkeruds folkhögskola med stöd av Årjängs kommun.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?