Till startsidan

Josefin arbetar som biomedicinsk analytiker

I Region Värmland jobbar omkring 200 biomedicinska analytiker.
– Ett jättespännande jobb. Ibland är det som att vara detektiv, serologins Sherlock Holmes, säger Josefin Högling.

Kvinna tittar på prover som hon håller upp.

En arbetsdag innehåller många olika moment. Här läser Josefin Högling av en beställning på ett direkt antiglobulintest som ska göras. Ett sådant test görs för att utreda hemolytiska sjukdomar hos patienter.

På laboratoriemedicin på Centralsjukhuset Karlstad är det full aktivitet.

Inne på den del som kallas blodcentralen gör biomedicinska analytikern Josefin Högling i ordning en blodbeställning som ska till en operation.

– Det är ett väldigt varierat yrke, men aldrig tråkigt. I dag jobbar jag på akutsidan. Här kan vi få akuta beställningar av blod, plasma, trombocyter, men även trauma-pack*. Vi analyserar också blodgrupperingar och olika förenlighetsprövningar som kan leda till vidare antikroppsutredningar. Hela tiden med ett stort kvalitetstänk, säger hon.

– Vi är ett väldigt bra gäng här som stöttar varandra. Mina kollegor är extremt ambitiösa och duktiga och det sporrar mig. Jag trivs väldigt bra här.

Varierade arbetsuppgifter

Totalt jobbar omkring 200 biomedicinska analytiker i Region Värmland. De finns i olika delar av verksamheten och arbetsuppgifterna är varierade. De kan handla om allt från att analysera ett blodvärde till diagnostik av malaria eller cancer. Ibland är det akut – ibland är det utredningar som tar dagar.

Josefin Högling delar sin tid mellan laboratoriemedicin och Ge blod, som finns i Karolinen i Karlstad. Hon trivs med variationen.

– Inom serologin finns möjligheten att verkligen “nörda ner sig” inom exempelvis antikroppar och olika utredningar. På Ge blod får jag det personliga mötet när jag träffar våra blodgivare. Det är väldigt många fina möten med människor som vill göra en viktig insats.

Collage med prover i olika former.

Tekniken går framåt

Oavsett arbetsplats är utvecklingen ständigt närvarande. Manuella moment varvas med dem som görs med avancerade högteknologiska maskiner och instrument.

– Det är en dynamisk arbetsplats där forskningen och tekniken går framåt hela tiden, vilket gör att det pågår ett kontinuerligt utvecklingsarbete. Det är jättespännande, säger Josefin Högling.

Josefin Högling har jobbat i Region Värmland i sju år. 2017 tog hon examen från biomedicinska analytikerprogrammet på Karlstads universitet.

– Jag hade tänkt att jag skulle jobba inom läkemedelsindustrin, men desto längre in i utbildningen jag kom desto mer insåg jag att jag ville labba och göra praktiska moment.

– Under utbildningen var utbudet av kurser stort och jag läste transfusionsmedicin och immunologi, och det var superkul. Delar av min praktik var jag på ett barnsjukhus i Kambodja och det var fantastiskt på olika sätt. Det är en upplevelse jag bär med mig i livet. Andra delen av praktiken fick jag vara på Ge blod och transfusionsmedicin i Region Värmland och där kände jag att jag hade hamnat rätt. Redan då hoppades jag att de skulle ha plats för mig när jag var färdigutbildad. Och så blev det. Nu har jag varit här i sju år!

När känner du att yrket som bäst?

– Det gör jag ofta. Det kan till exempel vara om vi jobbat hårt för att få fram blod till en patient och så kan jag äntligen ringa samtalet och berätta att vi har två påsar som passar. Då är man otroligt glad.

 

* Trauma-pack (transfusionspaket) är en box med fyra enheter blod, fyra plasma och ett trombocytkoncentrat som ges till patienter i akut behov av transfusion på grund av stor blödning.

Fakta: Biomedicinsk analytiker

Yrkesgruppen finns inom olika delar av Region Värmland: transfusionsmedicin, klinisk kemi, klinisk mikrobiologi, klinisk patologi och klinisk fysiologi.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?