
Tillsammans bidrar vi till en god start och goda uppväxtvillkor för våra yngsta barn i Värmland. Under denna paroll enades politikerna i Värmlandsrådet i ett symboliskt handslag, genom Henrik Frykberger, kommunalråd Sunne och regionstyrelsens ordförande Åsa Johansson. Deltog gjorde också Oda Larsson, enhetschef, Sofia Magnusson, ordförande kutlur- och bildningsnämnden, Annica Hagel Arvidsson, biblioteksutvecklare och projektledare för Förundran, Region Värmland och Ulla-Carin Stenberg, bibliotekschef i Årjängs kommun och representant för Bibliotek Värmland samt kulturchef Karin Karlsson Lind som också tog fotot.
Handslag för språk- och läsfrämjande i Värmland med fokus på de yngsta barnen
I mitten av maj deltog regionens kulturavdelning och Bibliotek Värmland i ett möte med Värmlandsrådet. Syftet var att säkra fortsatt samverkan för den regionala satsningen på små barns språkutveckling.
Förundran – Bokstart i Värmland är en regional satsning på små barns språkutveckling. På Värmlandsrådet, som består av politiker från regionen och de värmländska kommunerna , deltog representanter från Region Värmlands kulturavdelning samt Bibliotek Värmland för att sprida kunskap, stärka medvetenheten om, och stoltheten för det uppbyggda och strukturerade samarbete som finns idag.
Samma budskap från olika professioner
Enhetschef Oda Larsson berättar att den regionala infrastrukturen har skapats genom kommunala, regionala och statliga medel och samarbeten.
– Region Värmland har en samordningsfunktion som möjliggör för biblioteken, barnhälsovården, logopedin, förskolan och öppna förskolan att upprätthålla sitt gemensamma arbete. Avsikten är att denna samverkan ska bidra till att familjer i länet möts av samma budskap från de olika professionerna.
Tillsammans för en god start för de yngsta
Målet för deltagande på Värmlandsrådet var att säkra fortsatt samverkan så att den håller över tid. Avslutningsvis genomfördes ett handslag mellan parterna, Region Värmland och samtliga kommuner, som en symbol för att samtliga inblandade ser vikten av och vill värna fortsatt samverkan utifrån parollen: ”Tillsammans bidrar vi till en god start och goda uppväxtvillkor för våra yngsta barn i Värmland.”
Annica Hagel Arvidsson har projektlett Förundran sedan 2018.
– Jag är mycket glad över att vi fått till denna viktiga samverkan mellan alla 16 kommuner i Värmland. Målet har hela tiden varit att skapa en starkare stödstruktur runt de yngsta barnen och när vi arbetar tillsammans över professionsgränserna så är det lättare att nå fram, säger Annica Hagel Arvidsson.
Utgångspunkter för arbetet i Förundran
- Likvärdighet för alla barn 0–5 år i hela länet
- Långsiktiga satsningar hellre än tillfälliga insatser
- I samverkan med andra aktörer – nära målgruppen
- Utifrån nationella rekommendationer och prioriteringar
- Olika kulturyttringar ger fler vägar till läsning