Till startsidan
Region Värmland / Nyhetsarkiv / Appbiljett ger värmlänningarna fri resa till vården
Illustrerad bild med en hand som håller upp en mobil med appbiljett på skärmen. Bakom handen rullar Värmlandstrafiks bussar och tåg i en värmländsk miljö.

Appbiljett ger värmlänningarna fri resa till vården

Nu kan värmlänningarna resa kostnadsfritt med en vårdbiljett i Värmlandstrafiks app till sina besök på vårdcentraler, mottagningar och sjukhus runt om i länet. Detta tack vare en nyutvecklad e-tjänst som ska underlätta sjukresor med kollektivtrafik.

– Detta är ett bra exempel på en smart innovativ lösning som går att få till med kollektivtrafiken och vården i samma organisation, säger Elisabeth Björk (V) regionråd och kollektivtrafiknämndens ordförande.

Egenavgift noll kronor för resor i allmän kollektivtrafik

Region Värmland erbjuder sedan ifjol möjligheten till fri sjukresa med buss eller tåg till och från vissa vårdbesök. Egenavgiften för resor med den allmänna kollektivtrafiken är med andra ord noll kronor.

– Med den nya tjänsten slipper du göra utlägg och ansöka om ersättning i efterhand. Du reser i stället med en vårdbiljett som laddats upp direkt i Värmlandstrafiks app, förklarar Anders Wahlén som är servicetrafikchef på Värmlandstrafik.

Alla som har ett inbokat vårdbesök på exempelvis ett sjukhus, en tandläkarmottagning eller en vårdcentral kan ansöka om en vårdbiljett dygnet runt i den nya e-tjänsten. Ansökan sker på frisjukresa.varmlandstrafik.se där du legitimerar dig via 1177:s bank-id. Det är dock fortfarande bara de sjukresor som ger rätt till ersättning som genererar en vårdbiljett.

– Vi hoppas att den här smidiga lösningen gör att fler väljer att resa kollektivt till vårdbesöket. Det är snällare för både miljön och för våra invånares plånböcker, säger Elisabeth Björk.

Tillgänglighetsanpassade bussar och tåg

Alla Värmlandstrafiks bussar och tåg är tillgänglighetsanpassade för resenärer med funktionsnedsättning av syn, hörsel och rörelse.

– Den nya vårdbiljetten passar dig som kan planera och genomföra sjukresan på egen hand, men biljetten gäller även för en medresenär om du vill ha med dig ett stöd under resan, förklarar Anders Wahlén.

Vårdbiljett i Värmlandstrafiks app – så går det till

Du ansöker om vårdbiljetten senast klockan 17 dagen innan ditt vårdbesök på Värmlandstrafiks bokningssida, där du legitimerar dig via 1177:s bank-id. Vårdbiljetten beviljas direkt i samband med din ansökan och följs av ett sms med en länk som du använder för att ladda ned biljetten till Värmlandstrafiks app. Biljetten är sedan giltig för resor i hela länet, både till och från vårdbesöket, under hela dagen då ditt vårdbesök sker. Vissa resor till vårdbesök ersätts dock inte av Region Värmland och än är inte alla mottagningar anslutna till systemet.

Elisabeth Björk
Regionråd (V) och ordförande i kollektivtrafiknämnden
elisabeth.bjork@regionvarmland.se
076-765 25 89

Anders Wahlén
Servicetrafikchef
anders.wahlen@regionvarmland.se
010-832 81 69

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?