Till startsidan
Start / Politik & demokrati / Regionval 2022 / Så styrs Region Värmland efter regionvalet

styrs Region Värmland efter regionvalet

Elisabeth Björk, Vänsterpartiet, Åsa Johansson, Socialdemokraterna, och Erik Evestam, Centerpartiet.

Elisabeth Björk, Vänsterpartiet, Åsa Johansson, Socialdemokraterna, och Erik Evestam, Centerpartiet, representerar de tre politiska partier som kommer att styra Region Värmland kommande mandatperiod.

Region Värmland är en politiskt styrd organisation där politikerna beslutar om vad som ska göras. Efter valet den 11 september 2022 har tre partier kommit överens om ett gemensamt majoritetsstyre i Region Värmland.

Region Värmland finns för att du som bor här ska må så bra som möjligt och att Värmland ska vara en bra plats att arbeta och bo på – nu och i framtiden. Vi arbetar med hälso- och sjukvård, tandvård, kollektivtrafik, regional utveckling, kultur och bildning. Tillsammans finns vi för dig i livets största stunder och i alla de där vardagsögonblicken däremellan.

Tre partier har majoritetsstyre

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet kommer att styra Region Värmland kommande mandatperiod 2022–2026. De tre partierna bildar tillsammans 42 av regionfullmäktiges 81 mandat (Socialdemokraterna 31 mandat, Centerpartiet 6 mandat och Vänsterpartiet 5 mandat). Det innebär att partierna gemensamt får tillräckligt många mandat för att bilda ett majoritetsstyre.

Detta händer härnäst

  • Den 9 november hålls ett konstituerande regionfullmäktige där nytt presidium utses. Även ny regionstyrelse utses, vilken tillträder i anslutning till regionfullmäktiges sammanträde.
  • Den 29 november bereds regionplan, budget och flerårsplan.
  • Den 7 december sammanträder nya regionfullmäktige där beslut tas i ovan nämna ärenden. Dessutom väljs nya regionråd samt ordförandeposter och ledamöter i nämnder.

Sidan uppdaterad

Hjälpte sidan dig?